Main menu

header

659 26 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Unul dintre cele mai grele lucruri pentru un părinte este să-și convingă copilul, exaltat de cadourile aduse de Moș Crăciun, să stea cuminte la masa de Sărbători. Există însă preparate care, prin designul lor, cu siguranță le vor atrage atenția celor mici și, de ce nu, le vor crea o stare bună și celor mari.

Pinguini din măsline

Ingrediente: măsline fără sâmburi, de diferite mărimi, brânză proaspătă de vaci sau ricotta, unt, roșii cherry, rondele de morcovi.

Mod de preparare: se taie măsline mari, fără sâmburi, pe jumătate. Se amestecă bine brânza de vaci sau ricotta cu unt, până se transformă într-o cremă. Se pun rondelele de morcovi la aburi pentru 20 de minute. Ulterior, se decupează un triunghi de rondea care va fi nasul pinguinului. Opțional se pot pune căciulițe roșii pe cap cu ajutorul roșiilor cherry tăiate în jumătate (Atenție! Sâmburii trebuie înlăturați!). Cu ajutorul unei scobitori se asamblează pinguinul. La început se pune morcovul, apoi o bilă de brânză care se îm- bracă bine cu jumătățile de măslină mare, iar la sfârșit se adaugă o măslină mică, fără sâmbure, care va fi capul. Se pune și nasul de morcov, și pinguinul este gata.

Buburuze din roșii cherry

659 26 2Ingrediente: 10 roșii cherry, 200 g brânză feta, 100 ml smântână, 1 cutie cu brânzică proaspătă de vacă, 2 linguri cu maioneză, măsline negre mici, fără sâmburi, pătrunjel verde sau frunze de salată verde, pâine baghetă subțire.

Mod de preparare: pentru început se prepară crema de brânză astfel: se pun în blender brânza feta, brânzica proaspătă de vacă și smântâna și se mixează. Opțional se poate adăuga și ceapă verde. După preparare, crema de brânză se pune la frigider. Se spală roșiile cherry, se usucă bine cu prosoape de hârtie și se taie pe jumătate. Se scoate miezul și se pune la stors. Se umplu roșiile cu cremă și se ornează cu maioneză, cu măsline negre tăiate în jumătate, și buburuza este gata. Între timp se pun la prăjit feliile de pâine, apoi se ung cu puțină cremă de brânză. Peste acestea se pune o frunză de salată verde, apoi se așază buburuza.

Om de zăpadă din brânză de vaci

659 26 3Ingrediente: brânză de vaci (depinde de câți oameni de zăpadă veți face), castravete verde tăiat felii, bucățele de măsline negre și morcovi.

Mod de preparare: luați trei lingurițe cu brânză de vaci și puneți-le una sub alta, formând astfel un om de zăpadă. Din fâșii de castravete puneți-i mâini. Nasturii și ochișorii vor fi făcuți din bucățele de măsline negre, iar o bucățică de morcov va ține locul nasului.

Ouă umplute cu cremă și verdețuri

659 26 4Ingrediente: 5 ouă, brânză de vaci, urdă, smântână, piper, sare, codițe de ceapă verde, câteva felii de morcov.

Mod de preparare: se fierb ouăle tari, se curăță de coajă și se taie un căpăcel la partea mai plată a oului. Se scoate gălbenușul cu lingurița, fără a rupe albușul. Trei gălbenușuri se trec prin sită și se amestecă bine cu crema de brânză, urda și smântâna, sare, piper, codițele de ceapă tăiate mărunt. Opțional se poate adăuga puțin mărar tocat fin. Se umplu ouăle cu crema de brânză și se așază pe un platou. Se pot decora sub diverse forme, respectiv puișori, ciupercuțe, șoricei, porcușori.

Brad festiv

Ingrediente: 1 măr, 1 morcov crud, kiwi, căpșuni, mango, avocado, struguri, banane.

Mod de preparare: se curăță de coajă un morcov crud și se spală foarte bine. Se scoate cotorul mărului, pentru a servi ca suport pentru morcov. Se înfig mai multe scobitori în morcov, care simulează crenguțele unui brăduț. Se pregătesc fructele cu care se dorește ornarea bradului, respectiv kiwi, căpșuni, banane, mango, struguri, avocado. Pentru vârful bradului se folosește o felie de măr, care se decupează în formă de stea.

Băutură caldă cu lapte, vanilie și banane

Ingrediente: 1 banană mare bine coaptă, 1 cană cu lapte, 1-2 linguri cu zahăr, 1/2 linguriță cu esență de vanilie. Pentru decor: pudră de scorțișoară, câteva steluțe de anason, batoane de scorțișoară.

Mod de preparare: puneți banana, laptele, zahărul și esența de vanilie în blender. Mixați până când toate s-au amestecat perfect. Turnați amestecul în căni și serviți imediat. Pentru a da băuturii de sărbătoare o savoare aparte, adăugați în căni o steluță de anason și un baton de scorțișoară sau pudră de scorţişoară.

Mic dejun de sărbătoare

659 26 5Ingrediente: 1 cană și 3/4 cu făină, 2 lingurițe cu zahăr, 1 pliculeț cu praf de copt, 1 praf de sare, 2 ouă mari, 1 cană cu lapte, 1 cană cu smântână, 1/4 de cană cu unt topit sau ulei (vegetal), 1/2 lingură cu esență de vanilie. Pentru decor: minichips de ciocolată, cremă de ciocolată Finetti, 2 căpșuni mari, 2 kiwi bine coapte, frișcă vegetală, opțional steluțe decorative din zahăr.

Mod de preparare: combinați făina, zahărul, praful de copt și sarea. Într-un alt vas bateți ouăle, apoi turnați laptele, smântâna, untul topit şi esența de vanilie, amestecând apoi totul foarte bine. Adăugați ingredientele uscate peste cele lichide și bateți din nou. Puneți puțin ulei la încins, apoi puțină compoziție în tigaie și lăsați clătita la prăjit până are o nuanță maro-auriu. Aranjați două clătite în farfurie pentru a forma un om de zăpadă. Aveți grijă să obțineți două cercuri de mărimi diferite, pentru capul și corpul acestuia. Acoperiți cu un strat subțire de frișcă. Ochii și nasturii se fac din minichips-urile de ciocolată, iar gura se obține astfel: înmuiați o scobitoare în crema de ciocolată Finetti și conturați forma pe clătita mai mică. Dintr-o jumătate de căpșună faceți o căciuliță și aşezați o steluță pentru moțul căciulii. Puteți realiza și brăduți pe clătitele respective. Tot ce aveți de făcut este să suprapuneți două clătite, să le înveliți în frișcă și să tăiați un kiwi în felii. Dispuneți pe suprafața clătitelor, pentru a forma un brăduț. Nu uitați să faceți o steluță pentru acesta, tăind pur și simplu căpșunile în formă de stea. Decorați și cu steluțe de zahăr.