de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Sos de căpătâi al bucătăriei românești, mujdeiul este nelipsit de pe orice masă. Și chiar dacă aroma sa persistă nu ore, ci chiar zile după îngurgitare, asta nu-i împiedică cu nimic pe toți care l-au gustat măcar o dată să-l iubească. Iată care sunt cele mai gustoase și, totodată, inedite rețete de mujdei.
Spumă ca în Transilvania
Ingrediente: 1 căpățână de usturoi, 6 linguri cu ulei, 2-3 linguri cu oțet, sare, apă plată sau minerală.
Mod de preparare: curățați usturoiul și pisați-l foarte fin, apoi amestecați cu puțină sare. Adăugați jumătate din cantitatea de ulei și frecați bine cu o lingură de lemn, până se transformă într-o spumă albă. Încorporați oțetul, puțină apă și restul de ulei. Mujdeiul trebuie să iasă alb și cremos, asemănător unei înghețate.
Pastă cu smântână
Ingrediente: 1 căpățână de usturoi, 2 linguri cu smântână, sare, ulei, oțet.
Mod de preparare: se curăță usturoiul și se pisează foarte bine. Se adaugă sare, puțin oțet, ulei și se amestecă până devine o pastă. La final se pune smântâna și se mai amestecă preț de câteva minute.
Aioli
Ingrediente: 2 gălbenușuri, 300 ml ulei, 4-5 căței de usturoi, 1 linguriță cu muștar Dijon, 2-3 linguri cu oțet de vin, sare, piper.
Mod de preparare: se curăță și se toacă fin usturoiul. Se pisează usturoiul pastă cu sare și câteva picături de ulei. Folosiți mojarul sau latul unui cuțit și o linguriță cu sare. Frecați usturoiul cu latul cuțitului pentru a obține o pastă fină. Amestecați gălbenușurile cu muștarul. Adăugați treptat, omogenizând constant, la fel ca maioneza, uleiul. La sfârșit încorporați oțetul. Adăugați usturoiul. Asezonați cu sare și cu piper. Puneți la rece câteva minute, pentru a se omogeniza aromele. Sosul aioli se folosește alături de cărnuri și de legume fierte sau la cuptor.
Sos cu roșii coapte la grătar sau cu bulion
Ingrediente: 30 g usturoi, 20 g ulei, 4-5 g sare, 1 roșie mare sau 3-4 roșii cherry sau 100 ml bulion sau suc de roșii, cimbru proaspăt, 50 g apă minerală carbogazoasă.
Mod de preparare: roșiile se coc puțin pe jar, având grijă să le întoarceți pe toate părțile, apoi se curăță foarte bine de coajă. Din cuțit tocați roșiile mărunt și le amestecați cu usturoiul și cu sarea grunjoasă, fără să frecați ca la mujdeiul clasic. Se toarnă apoi uleiul și se mai amestecă ușor şi apa. Pentru un plus de savoare adăugați câteva frunzulițe de cimbru proaspăt. Puteți schimba cimbrul cu busuioc verde și veți obține un alt sos, foarte gustos.
Cremă picantă
Ingrediente: 30 g usturoi, 10 g paprika (boia) dulce, 30 g ulei, 4-5 g sare, paprika iute, piper, ardei iute sau fulgi de chili.
Mod de preparare: usturoiul se dă prin presă, apoi se amestecă bine cu sarea și se freacă într-un bol până ce devine spumos. Se adaugă uleiul treptat, în patru-cinci tranșe, și se freacă în continuare. Ulterior se pun și paprika iute și dulce, și piperul. Dacă aveți ardei iute proaspăt, e bine să-i testați gradul de iuțeală înainte de a-l toca și a-l pune în amestec. Spre deosebire de alte tipuri de mujdei, la acesta nu se folosește apă sau supă de vită. Se păstrează la frigider, întrucât poate râncezi ușor de la conținutul de apă al usturoiului sau ardeiului iute proaspăt.
Amestec cu pătrunjel verde
Ingrediente: 30 g usturoi, 4-5 g sare, 2-3 linguri cu pătrunjel tocat mărunt, 20 g ulei, 20 g apă minerală carbogazoasă.
Mod de preparare: se toacă mărunt usturoiul, apoi pătrunjelul și se adaugă totul într-un bol, împreună cu sarea grunjoasă. Cu o lingură se amestecă foarte bine, în timp ce se toarnă uleiul în două tranșe. Se freacă bine, exact ca la maioneză. Apa minerală se pune înainte de a fi servit. La final puteți adăuga și câteva picături de zeamă de lămâie, pentru o notă acrișoară.
„Maioneză” arăbească
Ingrediente: câțiva căței de usturoi, maioneză, smântână peste 20% grăsime, lămâie, sare.
Mod de preparare: se pisează bine de tot usturoiul și se adaugă o lingură generoasă cu maioneză și una cu smântână. Se amestecă și se adaugă sare și lămâie, după gust. Cantitățile de smântână și de maioneză pot varia, în funcție de cum vă place sosul de usturoi.
Lactoneză
Ingrediente: 50 ml lapte, 100 ml ulei, 3-4 căței de usturoi, sare, 1/2 linguriță cu suc de lămâie sau oțet.
Mod de preparare: se curăță cățeii de usturoi și se pun în paharul înalt de la blender, se adaugă puțină sare și laptele. Se mixează să se sfărâme usturoiul și se toarnă ulei, puțin câte puțin. La final se adaugă sucul de lămâie sau oțetul. Această lactoneză este un mujdei mai suav și merge foarte bine cu carne de orice tip la grătar și cu pui prăjit.
„Bătut”, ca în Delta Dunării
Ingrediente: 3 căpățâni de usturoi, 400 ml ulei, 2 linguri cu oțet, 3 linguri cu smântână, sare după gust.
Mod de preparare: se curăță usturoiul și se pune într-un castron, apoi se adaugă sare și se bate cu un pisălog. Ulterior se toarnă încet, încet uleiul și se amestecă încontinuu, până se leagă compoziția foarte bine. La final se pun oțetul și smântâna.