de Roxana Istudor şi Florica Pintea
Bucatele care se gătesc prin tradiție în țara cavalerilor lui Sienkiewicz sunt un adevărat mozaic de gusturi și de arome, cu accente est-europene și cu amprente discrete ale gastronomiilor franceză și italiană.
Bigos
Ingrediente: 2 linguriţe cu ulei, 200 g șuncă (sau slănină) de porc tăiată felii, 700 g cârnat Kielbasa, 700 g carne de vită sau de porc, 2 cepe tocate, 100 g ciuperci uscate înmuiate în apă călduţă, 2 verze mijlocii tocate, 900 g varză murată spălată şi stoarsă de zeamă, 1 cană cu roşii tăiate, 2-3 căni cu supă de pui, 1 linguriţă cu chimen, 6-8 boabe de ienupăr, 8-10 boabe de piper, sare.
Mod de preparare: preîncălziţi cuptorul la 200 de grade Celsius. Încingeţi uleiul la foc potrivit, într-un vas mare. Adăugaţi slănina sau şunca de porc şi gătiţi-o până îşi lasă grăsimea şi începe să devină maronie. Puneţi-o separat într-un bol. Adăugaţi cârnaţii în oală şi ţineţi-i pe foc până se rumenesc pe ambele părţi. Puneţi-i apoi împreună cu şunca. Rumeniţi toată carnea şi dați-o deoparte. Îndepărtaţi excesul de grăsime din vas, lăsând doar trei linguriţe. Adăugaţi ceapa şi ţineţi-o pe foc până devine translucidă, timp de cinci minute. Scurgeţi ciupercile, strecurând şi păstrând apa, apoi amestecaţi-le cu varza. Fierbeţi totul până se înmoaie. Amestecaţi în apa rămasă de la ciuperci restul ingredientelor. Puneţi apoi în vasul cu varză slănina, cârnaţii şi carnea rumenită, astfel încât să fie acoperiţi complet de varză. Băgaţi oala la cuptor pentru două-trei ore, adăugând zeamă de pui sau apă atât cât să păstreze mâncarea omogenă. Scoateţi vasul din cuptor şi lăsaţi bigos să se „aşeze” timp de 20 minute. Se servește cu pâine de secară şi cu cartofi prăjiţi sau fierţi.
Supă de varză roșie
Ingrediente: 1 varză roşie, 6 pahare cu zeamă de oase, 2-3 pahare cu vin roşu sec, 1 lămâie, 3-4 cartofi, ulei, sare, piper, 1 linguriţă cu zahăr.
Mod de preparare: se curăţă cartofii şi se taie cubuleţe, apoi se pun la fiert în apă cu puţină sare. Varza se taie cuburi, după care se sotează în puţin ulei, se adaugă vinul şi se lasă la fiert până se înmoaie şi scade vinul. Se toarnă zeama de oase peste varză şi se adaugă zahărul. Lămâia tăiată felii se sotează câteva minute, apoi se pune în supă. Se asezonează cu sare şi cu piper şi, când sunt toate fierte, se scoate lămâia. La final se pun și cartofii. Se poate servi cu mărar verde presărat deasupra.
Tocăniță cu brânză topită
Ingrediente: 6 cartofi, 2 morcovi, 1 ceapă, 1 fir de praz, 4 cârnăciori cabanos, 2-3 linguri cu ulei, 1-2 linguri cu făină (sau amidon alimentar), 200 g smântână, 200 g brânză topită, 1 legătură de pătrunjel, sare, piper proaspăt măcinat.
Mod de preparare: cartofii tăiaţi cubuleţe şi morcovii tăiaţi rondele se pun la fiert în cinci căni cu apă cu sare până se înmoaie, dar să nu fiarbă complet. În acest timp, se taie cârnăciorii rondele şi se pun la prăjit în ulei, apoi se adaugă ceapa tăiată mărunt şi se călesc împreună. Când ceapa devine sticloasă se toarnă „în ploaie” făina, amestecându-se, apoi se stinge cu supa rezultată din fierberea cartofilor şi morcovilor şi se lasă să dea într-un clocot. Peste sosul cu cârnăciori se toarnă smântâna, care se omogenizează bine, apoi sosul obţinut se pune peste morcovi şi cartofi şi se lasă să dea împreună în câteva clocote, după care se condimentează după gust. Deasupra se pun brânza topită şi prazul şi se omogenizează bine totul, amestecând energic, încontinuu, ca să nu se lipească. Preparatul se consumă în aceeași zi.
Prăjitură cu brânză de vaci
Ingrediente. Pentru blat: 4 ouă, 2 pahare cu ulei, 2 pahare cu lapte, 2 pahare cu zahăr, 3-4 linguri cu cacao, 1 plic cu praf de copt, 1 linguriţă cu amoniac, 1/2 linguriţă cu sare, esență de rom, vanilie, 6 pahare cu făină, 1 lingură cu oţet. Pentru cremă: 800 g brânză de vaci, 400 g smântână, 5 ouă, 1 și 1/2 cană cu zahăr, 1/2 linguriţă cu sare, esență de rom, 100 g stafide, 5 linguri cu făină.
Mod de preparare: pentru blat se mixează ouăle cu zahărul bine, până când compoziţia va deveni ca o cremă, apoi se adaugă uleiul, vanilia, sarea, laptele călduţ, făina amestecată cu cacaua, praful de copt şi amoniacul dizolvat într-o lingură cu oţet. Se amestecă totul bine, apoi se împarte în două. Se tapetează cu hârtie de copt o tavă dreptunghiulară suficient de mare, cu pereţii mai înalţi, apoi se toarnă jumătate din compoziţie. Separat, brânza şi smântâna se dau la blender până se obţine o cremă, după care se adaugă zahărul, ouăle şi se amestecă bine, treptat fiind puse şi celelalte ingrediente, amestecând în continuare până rezultă o pastă densă. La sfârşit se presară stafidele, apoi se toarnă compoziţia peste cea din tavă, acoperindu-se perfect toate zonele. Deasupra se nivelează cealaltă jumătate din compoziția inițială. Se dă tava la cuptor, la foc potrivit, aproximativ o oră. Se scoate şi se lasă la răcit, după care se înlătură cu atenţie hârtia de copt.
Kremowka (desertul Papei Ioan Paul al II-lea)
Ingrediente. Pentru blat: 225 g unt, 3 căni cu făină, 3 linguri cu apă, 3 gălbenuşuri, 1 praf de sare. Pentru cremă: 2 căni cu lapte, 1/2 linguriţă cu extract de vanilie, 3/4 cană cu zahăr, 1/3 cană cu făină, 6 gălbenuşuri, 1 praf de sare.
Mod de preparare: pentru foi se bate untul moale cu făina şi praful de sare, gălbenuşurile se amestecă bine cu apa, apoi se adaugă în făina cu unt. Se frământă bine. Aluatul se împarte în două, se întind foile pe hârtie de copt şi se dau la cuptor pentru 30 de minute. Pentru o împărțire mai aspectuoasă, foile se pot tăia parțial în pătrate înainte de a fi introduse în cuptor. Pentru cremă se amestecă laptele cu vanilia. Într-o oală cu fund dublu se pun zahărul, făina, sarea şi gălbenuşurile. Se bat bine, apoi se adaugă laptele câte puţin. Se pune oala pe foc, la temperatură medie, amestecând mereu, având grijă să nu se prindă. Când începe să fiarbă se mai ţine pe foc timp de trei minute, amestecând fără întrerupere. Când este gata se ia de pe foc, se toarnă într-un bol şi se lasă la răcit. Apoi se așază între foi. Prăjitura se servește pudrată cu zahăr vanilat.