Main menu

header

678 30 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Celebra realizatoare de televiziune Oprah Winfrey și-a petrecut mare parte din viață luptând cu kilogramele în plus. Dar, în ultima perioadă, vedeta a găsit o modalitate de a se menține la o greutate normală și de a nu se lipsi totuși de plăcerea de a mânca. Toate aceste eforturi sunt detaliate în prima sa carte de bucate, „Food, Health and Happiness” („Mâncare, sănătate și fericire”), în care Oprah prezintă și o serie de rețete savuroase.

Supă cremoasă de roșii

678 30 2Ingrediente: 1 linguriță cu ulei de măsline, 2 tulpini de țelină tocate mărunt, 1 ceapă tăiată fin, 1 morcov mare tocat, 6 frunze de busuioc rupte cu mâna, sare, 3 căței de usturoi tocați fin, 1/4 ceșcuță cu pastă de roșii, 6 roșii mari curățate de coajă și tocate mărunt, 3 ceșcuțe cu supă de pui, piper proaspăt măcinat, fulgi de ardei roșu, parmezan.

Mod de preparare: într-o tigaie încinsă se pun uleiul de măsline, ceapa, țelina, morcovul și busuiocul. Se sărează și se piperează, lăsându-se pe foc mic timp de cinci minute, amestecând din când în când. Se pune și usturoiul și se mai lasă un minut, apoi se adaugă pasta de roșii, se menține pe flacără încă două minute, după care se încheie cu roșiile și cu supa de pui. Se acoperă vasul și se fierbe totul timp de 20 de minute. Când este gata se mixează, apoi se trece în alt vas. Se servește ornată cu parmezan și cu fulgi de ardei.

Cod glazurat

Ingrediente: 6 fileuri de cod fără piele și oase, 2 linguri cu mirin (condiment japonez), 2 linguri cu sake (vin de orez), 6 linguri cu pastă miso albă, 3 linguri cu nectar de agave, cojă de lămâie, 1 linguriță cu ghimbir proaspăt ras, 1 cățel de usturoi ras fin, ulei de semințe de struguri (spray), frunze de coriandru proaspăt tocate, 400 g fasole verde, 1 linguriță cu ulei de susan, 1 linguriță cu semințe de susan, 1/2 linguriță cu fulgi de ardei roșu, 1 linguriţă cu sare.

Mod de preparare: într-un vas se amestecă mirinul, sake-ul, pasta miso, nectarul, coaja de lămâie, usturoiul și ghimbirul. Se pune peștele într-o pungă, se acoperă cu această marinadă și se lasă peste noapte. La momentul pregătirii se înlătură marinada din pungă și se scoate peștele, care se așază un strat în vas termorezistent și se lasă în broiler (sau în cuptor) zece minute, stropit cu ulei de semințe de struguri, până ce se rumenește. Separat, pe aragaz se pune un vas cu apă în care se dizolvă o linguriță cu sare. Când dă în clocot se fierbe fasolea timp de trei minute, apoi se scurge și se combină cu fulgii de ardei, uleiul și semințele de susan. Peștele se servește cu această garnitură, ornat cu frunze de coriandru.

Lasagna de curcan

678 30 3Ingrediente. Pentru sos: 300 g piept de curcan slab, 2 lingurițe cu usturoi granulat, 2 lingurițe cu ceapă granulată, 1/2 linguriță cu fenicul granulat, 3 linguri cu frunze de pătrunjel tocate, 1/2 linguriță cu busuioc proaspăt, 2 lingurițe cu sare, 3/4 linguriță cu piper, 2 lingurițe cu ulei de măsline extravirgin, 1 ceapă medie tocată fin, 1 și 1/2 lingură cu usturoi tocat, 1/3 ceșcuță cu vin alb sec, 300 g roșii în bulion. Pentru „tăiței”: 2 zucchini mari (sau dovleci de vară), 250 g mozzarella.

Mod de preparare: pentru sos se așază într-un vas mare carnea, legumele granulate, feniculul, pătrunjelul, busuiocul, sarea și piperul. Se amestecă bine. Separat, într-o tigaie, se încinge o linguriță cu ulei de măsline, se lasă ceapa la înmuiat timp de cinci minute, apoi se pune și usturoiul pentru încă un minut. Se scot din grăsime, apoi în tigaie se adaugă restul de ulei și carnea, care se lasă pentru zece minute. Se toarnă vinul, se mai lasă pe foc trei minute, apoi se completează cu ceapa și cu usturoiul date deoparte anterior, plus roșiile, care se zdrobesc ușor. Se menține totul pe flacără mică vreme de o oră. Între timp se preîncălzește cuptorul la 175 de grade Celsius și se taie fâșiile de dovleac sau zucchini în formă de tăiței. Pe fundul unui vas termorezistent se pune 1/5 din sos, peste care se presară 1/5 din mozzarella, iar deasupra se așază 1/2 din cantitatea de tăiței. Se repetă procedeul, lăsând la final cealaltă jumătate din fâșiile de legume. Se acoperă totul cu ultima cincime de brânză și sos. Se introduce vasul în cuptor pentru o oră, până când preparatul s-a rumenit la suprafață.

Cușcuș de conopidă

678 30 4Ingrediente: 1 conopidă medie, 1 linguriță cu ulei de măsline extravirgin, 3 căței de usturoi tocați, 1 linguriță cu chimen măcinat, 1/8 linguriță cu turmeric măcinat, 1 lămâie (coajă și zeamă), 1 linguriță cu sare de mare, 1/2 linguriță cu piper negru, 1 ardei roșu tăiat mărunt, 4 măsline negre, 4 caise uscate tocate mărunt, 1/2 castravete mediu curățat, tăiat fin, 1 roșie mare tocată, 1/4 ceșcuță cu migdale tocate, frunze de mentă, coriandru și pătrunjel proaspete, tăiate mărunt.

Mod de preparare: buchețelele de conopidă se mărunțesc într-un robot de bucătărie până ajung la dimensiunile obișnuite ale cușcușului clasic. Separat, într-o tigaie neaderentă, se căleşte în ulei de măsline usturoiul pentru un minut, apoi se adaugă chimenul și turmericul, se amestecă și se mai lasă un minut, până devine foarte aromat. Se pune și conopida și se menține totul pe flacără cinci minute, amestecând din când în când. Se dă deoparte și, când s-a răcit foarte puțin, se adaugă restul ingredientelor. Se lasă 30 de minute înainte de servire, pentru ca aromele să se întrepătrundă. Se servește ornat cu verdeață.

Brioșe cu banane

Ingrediente: 2 ceșcuțe cu făină de migdale, 1/2 ceșcuță cu fulgi de nucă de cocos neîndulciți, 1 și 1/2 linguriță cu praf de copt, 1 linguriță cu scorțișoară măcinată, 3/4 lingurițe cu sare, 4 banane medii, 3 ouă mari, 3 lingurițe cu unt nesărat, topit și răcit, 1 și 1/2 lingurițe cu miere, 1 linguriță cu oțet de mere, 1 linguriță cu coajă rasă de lămâie, 1/4 ceșcuță cu nuci pecan măcinate, 3/4 ceșcuță cu fâșii de morcov, 6 caise uscate, tocate mărunt.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 160 de grade Celsius. Într-un vas mare se combină făina, fulgii de cocos, praful de copt, sarea și scorțișoara. Separat se zdrobesc bananele. În alt bol se bat ouăle, apoi se încorporează untul, mierea, oțetul și coaja de lămâie. Toate se amestecă bine cu bananele, apoi se adaugă ingredientele umede, ușor, în vasul cu cele uscate, doar atât cât să se amestece (nu se mixează, chiar dacă nu rezultă o compoziție uniformă). La final se pun nucile pecan, morcovii și caisele, amestecând de câteva ori de jos în sus. Aluatul rezultat se împarte în forme de brioșe și se coace timp de 45 de minute.