Main menu

header

680 26 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Inovația pe direcția alimentelor și băuturilor nu pare să cunoască limite, mergând în pas cu avansul tehnologic. Unele dintre ultimele invenții uimesc prin ingeniozitate și originalitate.

Struguri naturali cu gust de... vată de zahăr

Inovația pe segmentul fructelor este deja de notorietate. Rând pe rând au apărut combinațiile dintre lămâi și roșii, numite lemato, hibridul dintre prune și caise denumit pluot sau stafidele gigant, dezvoltate în cadrul Institutului Național de Genetică din Japonia. Pentru cei îngrijorați de potențialul grad de periculozitate pentru metabolismul uman al organismelor modificate genetic există și fermieri care fac încrucișări de tot felul pentru a obține alimente naturale cu gusturi speciale. Una dintre ultimele realizări în domeniu sunt strugurii cu gust de vată de zahăr. Au fost obținuți în mod natural, prin încrucișări repetate ale mai multor specii de struguri sălbatici, până s-a obținut savoarea dorită, fără să fie implicate tehnologia şi modificările de laborator. Fructul obținut nu doar replică exact gustul copilăriei oricui, dar maniera de obținere naturală a făcut din aceste fructe adevărate comori pentru sănătate. Astfel, strugurii cu gust de vată de zahăr sunt creditați cu proprietăți remarcabile: reglează nivelul de zahăr din sânge, atenuează inflamațiile, stimulează funcționarea creierului, luptă cu bacteriile și pot contribui la prevenirea cancerului, notează draxe.com.

Înghețată neagră cu cărbune

680 26 2Intrată recent în atenția iubitorilor de dulciuri, prin intermediul rețelelor sociale, înghețata neagră devine pe zi ce trece un trend tot mai accentuat. S-a vândut pentru prima dată în Los Angeles, apoi și-a luat avânt în preferințele consumatorilor, care nu se arată deranjați de faptul că printre ingredientele desertului cu un aspect atât de straniu se află și cărbunele activ. Rând pe rând, nenumărați producători au trecut la realizarea produsului, care se vinde „ca pâinea caldă”. Singurele semnale de avertizare vin dinspre potențiala interacțiune dintre cărbunele activ și o serie de medicamente, inclusiv anticoncepționale, al căror efect îl poate anula, cărbunele fiind un binecunoscut și redutabil agent de detoxificare. Un alt tip de înghețată care încă nu a cunoscut un succes similar, dar este cel puțin la fel de interesantă, este cel realizat în fața clienților cu ajutorul nitrogenului lichid. Proiectul crește încet, dar sigur, sub denumirea de „înghețata Sub Zero” și este o afacere de familie care exclude congelatoarele, aparatele de înghețată și, în plus, poate fi personalizată după gustul fiecăruia - nitrogenul lichid îngheață rapid și curat orice ingrediente.

Burgerul artificial pare autentic în detaliu

680 26 3O adevărată industrie este pusă în slujba creării burgerului perfect, care este în același timp... fals. Mai precis, varianta artificială a îndrăgitei gustări, realizată de un start-up de peste Ocean, intitulat sugestiv Impossible Foods, trebuie să replice la perfecție un burger fără niciun strop de carne. Pentru că mulți vegani duc dorul nestins al unui burger plin de savoare, compania din Silicon Valley și-a pus ambiția și a realizat, cu ajutorul științelor alimentare la zi, o variantă care imită în cel mai mic detaliu originalul, dar este creată din vegetale: gustul, aroma, forma, textura și întreaga experiență a consumului unui burger, din care americanii au făcut o adevărată cultură, toate aceste detalii sunt prezente în produsul lansat. Seamănă a carne, miroase la fel, se simte ca un burger autentic. Formula implică o mulțime de combinații de plante, iar liantul este un compus numit heme, care stă la baza alcătuirii plantelor și cărnii și care i-a ajutat pe producători să obțină în final asemănarea izbitoare dintre acest burger vegan și cel autentic.

Apă în recipiente comestibile

680 26 4Cândva, apa îmbuteliată era destinată doar celor fără acces la o rețea de apă potabilă curentă. În deceniile din urmă, această variantă a devenit un trend mondial care a sfârșit prin a amenința să sufoce planeta cu plastic. În încercarea de a găsi o soluție, cercetătorii din cadrul unei companii numite Skipping Rocks Lab au inventat un produs numit Ooho, care, potrivit lor, ar putea revoluționa felul în care oamenii contemporani consumă apa. Este vorba despre un material din care au fost create bile din care se poate consuma apa. Materialul este biodegradabil și, în plus, perfect comestibil, mai exact după ce consumați conținutul puteți să îngurgitați în siguranță și „ambalajul”. Realizat din alge, transparent și confortabil, acest înveliș poate fi înghițit sau aruncat fără urmări și, potrivit producătorilor, în scurt timp va înlocui munții de recipiente de plastic, ajunși deja la dimensiuni aproape de necontrolat.

În această vară este așteptată cu mare interes în Europa ciocolata de culoare roz, inventată de elvețianul Barry Callebaut, care se bucură de mare popularitate în Japonia și în Coreea de Sud

Menta cu aromă de ciocolată

680 26 5Una dintre plantele cel mai uimitoare este menta cu aromă de ciocolată. Se găsește peste tot și este o combinație între savoarea binecunoscută a mentei și o aromă subtilă, dar distinctă, de ciocolată. Așadar, un amestec unic și la îndemâna oricui chiar în stare proaspătă, crescută într-un ghiveci pe marginea ferestrei și gata să împrospăteze orice ceai. Nepretențioasă și iubitoare de soare, planta dezvăluie o aromă irezistibilă de la simpla apropiere, trimițând cu gândul imediat la deserturi chiar simple, pe care le poate face de neuitat, unice. Este suficient să recoltați frunze în afara perioadei de înflorire, când planta își pierde mult din aromă, și să le folosiți proaspete în limonadă sau uscate în amestecul de cafea.