Main menu

header

686 26 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Pastele sunt un meniu pentru care s-au perfecționat nenumărate tipuri de sosuri. Pe lângă cele tradiționale, există și unele variante mai speciale, cu ingrediente-surpriză, pentru cazurile în care doriți să ieșiți din rutina sosurilor clasice.

Sos de zucchini

Ingrediente: 2 zucchini mari, 2 cepe, 1 ardei gras curăţat de seminţe, 3 roşii descojite, 5-6 căţei de usturoi, 2 linguri cu ulei, sare, piper proaspăt măcinat, 1 linguriţă cu oregano.

Mod de preparare: se taie zucchini în cubuleţe, se toacă ceapa julienne, se taie ardeiul în fâşii subţiri, se toacă fin usturoiul, iar roşiile se taie cubuleţe. Într-o tigaie înaltă se pun dovleceii şi se lasă la călit până devin moi. Se adaugă ceapa, ardeiul, roşiile şi usturoiul, se amestecă şi se lasă să fiarbă până când scade tot sosul. Se condimentează cu sare, piper şi oregano și se menține pe foc până se obține un sos fără zeamă.

Sos de praz

Ingrediente: 3 fire de praz, 4 căţei de usturoi, 1 ardei iute, 4 linguri cu măsline, 500 g roşii sau 500 ml suc de roşii, sare, piper.

Mod de preparare: se curăță zarzavaturile, se taie în rondele şi se călesc în ulei până se înmoaie. Se adaugă sare şi piper.

Sos cremos de brânză albastră

686 26 2Ingrediente: 50 g unt, 50 g făină, 500 ml lapte, coaja rasă de la o lămâie, 1 linguriţă cu miere, 1/4 linguriță cu piper negru măcinat, 150 g brânză albastră.

Mod de preparare: se topeşte untul într-o cratiţă, se adaugă făina şi se căleşte un minut, având grijă să nu se ardă. Se toarnă laptele, puţin câte puţin, amestecând continuu. Se pun coaja de lămâie, mierea şi piperul şi se fierbe până când lichidul începe să se îngroaşe. La final se presară brânza şi se lasă până când s-a topit complet.

Sos de nuci

686 26 3Ingrediente: 1 ceșcuță cu miez nucă, 1/2 ceșcuță cu pesmet, 3 linguri cu ulei de nuci, 3 linguri cu unt, 4 căţei de usturoi, sare.

Mod de preparare: nucile se prăjesc patru minute într-o tigaie neunsă, apoi se pun într-un blender împreună cu pesmetul şi sarea. Se mixează până la omogenizare şi se pune amestecul deoparte. Untul şi uleiul de nuci se încing într-o tigaie, se căleşte usturoiul tocat până devine auriu, apoi se adaugă pastele şi sarea şi se amestecă bine. Se lasă pe foc două minute, apoi se transferă pe o farfurie şi se presară cu bucăţele de nuci.

Sos pesto de portocale

Ingrediente: 50 g capere, 1 ceșcuță cu busuioc proaspăt tocat, 200 g migdale fără coajă, 3 portocale curăţate şi tăiate bucățele, 150 g ricotta, 1 căţel de usturoi, 240 ml ulei de măsline, 1 vânătă, sare, piper.

Mod de preparare: se taie vânăta în felii groase de un centimetru, se presară cu sare şi se lasă timp de 40 de minute, apoi se usucă pe șervete din hârtie. Într-un blender se pasează portocalele, frunzele de busuioc, migdalele, sarea, piperul, caperele şi 60 ml ulei. Feliile de vinete se prăjesc în restul de ulei, la foc mediu, până când se rumenesc, după care se taie fâșii. Într-un bol uns pe margini cu usturoi se pun ricotta, vinetele prăjite și două-trei linguri cu amestecul de portocale. Pastele fierbinți se pun deasupra.

Cremă de brânză cu broccoli

Ingrediente: 1 lingură cu unt, 1 ceșcuță cu ceapă tocată, 1 ceșcuță cu ardei gras roșu tocat, 1 cățel de usturoi tocat, 300 ml supă de pui, 1 ceșcuță cu lapte, 120 g brânză gorgonzola, 3 linguri cu cremă de brânză, 4 ceșcuțe cu buchete de broccoli.

Mod de preparare: untul se încinge într-o tigaie. Se pun ceapa, ardeiul și usturoiul. Se sotează până când ceapa devine translucidă (două-trei minute). Se toarnă supa, se amestecă pe foc timp de un minut, apoi se adaugă laptele, se reduce flacăra și se pun brânzeturile. Se lasă pe foc până ce acestea se topesc. La final se pun bucheţele de broccoli.

Sos de vinete

686 26 4Ingrediente: 1/2 vânătă curățată și tăiată cubulețe, 1 și 1/2 linguri cu ciuperci din conservă tăiate felii, 2 linguri cu unt, 2 linguri cu ulei de măsline, 3 linguri cu apă, 300 ml sos ragu, 1/3 ceșcuță cu resturi de carne gătită, 1/2 linguriță cu oregano, 2 lingurițe cu măsline feliate, sare și piper. Pentru topping: mozzarella, parmezan.

Mod de preparare: vinetele și ciupercile se sotează în ulei și unt. Se adaugă apa, sarea și piperul. Se acoperă și se lasă pe foc până când se înmoaie. Se pune sosul ragu, carnea, oregano și măslinele. Se lasă acoperite timp de zece minute, pe foc. La final se închide flacăra, se presară mozzarella și parmezanul.

Sos salsa verde

Ingrediente: 1 legătură de pătrunjel tocat, 1 cățel de usturoi zdrobit, coaja rasă și zeama de la 1 lămâie, 2 linguri cu capere tocate și 3 linguri cu ulei de măsline.

Mod de preparare: toate ingredientele se amestecă într-un bol și se servește sosul peste pastele fierbinți.

Sos de avocado și busuioc

686 26 5Ingrediente: 1 mână cu frunze de busuioc, 75 ml ulei de măsline, 2 căţei de usturoi, zeama de la 2 lămâi, 5 avocado, parmezan (pentru servire), sare.

Mod de preparare: se curăță avocado și se taie cubulețe. Se pasează într-un blender împreună cu zeama de lămâie, usturoiul, uleiul, busuiocul și sarea. După ce se toarnă peste pastele fierte, se presară cu parmezan ras.

Salată cu castane

Ingrediente: 2 linguri cu ulei de susan, 3 ceșcuțe cu carne de curcan gătită și tăiată cubulețe, 1 legătură de frunze de ceapă verde tocate mărunt, 1 castravete mediu, cu coajă, tăiat fâșii subțiri, 120 g castane tăiate felii, 1/3 ceșcuță cu coriandru proaspăt tocat. Pentru dressing: 2 linguri cu ulei de susan, 2 linguri cu ulei vegetal, 1/3 ceșcuță cu sos de soia, 3 linguri cu oțet de orez, 1/2 linguriță cu ulei de ardei iute, 3 linguri cu ghimbir ras, 2 linguri cu zahăr, 1/3 ceșcuță sherry sec, sare.

Mod de preparare: pastele fierte, fierbinți, se amestecă cu uleiul de susan, ceapa, carnea, castravetele, castanele și coriandrul. Pentru dressing se amestecă toate ingredientele într-un bol, apoi se pune peste paste. Totul se lasă la marinat câteva ore, amestecând din când în când. Salata poate fi ținută la frigider până la trei zile și se aduce la temperatura camerei înainte de servire.