Main menu

header

696 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

În 2013, chef Bernard Vaussion s-a retras din bucătăria reședinței șefilor de stat ai Franței, unde a gătit pentru președinții țării din 1974. În cartea „La Cuisine de l’Elysée - a la Table des Présidents” („Bucătăria de la Elysée - La masa președinților”) sunt expuse obiceiurile alimentare ale șefilor de stat francezi, precum și episoade în care maestrul a pregătit preparate sofisticate pentru alte înalte oficialități de stat.

„Hollande, un gurmand”

696 26 2Ca chef pentru... șefi de stat, Bernard Vaussion a rămas membru al Clubului Chefilor Chefilor („Le Club des Chefs des Chefs”), chiar dacă s-a retras în timpul mandatului fostului președinte de stânga François Hollande. În bucătăria imensă a Palatului Elysée, care se întinde pe o suprafață de 500 de metri pătrați, printre vasele moderne care alternează cu unele de colecție, vechi din secolul al XIX-lea, de pe vremea Regelui Louis Philippe, Vaussion a pregătit pentru șeful statului un ultim meniu din cariera sa: crab cu sos de țelină, friptură cu ciuperci și „millefeuille” cu zmeură. „Nu prea există mâncare care să nu-i placă. Este un gurmand și în mod special un mare amator de ciocolată”, povestește celebrul chef despre fostul președinte, care s-a chinuit să slăbească pentru campania electorală, apoi s-a îngrășat pe timpul mandatului.

Georges Pompidou prefera mielul gătit ore întregi

696 26 3Totul a început pentru Vaussion cu postul de bucătar pentru misiuni diplomatice, cu o ucenicie în Ambasadele Franței la Amsterdam și la Londra, apoi cu serviciul militar efectuat în bucătăria de la Palatul Elysée, pe care nu avea s-o mai părăsească până la retragerea din activitate. Despre gusturile fostului președinte Georges Pompidou (1969-1974), cheful afirmă că acestuia îi plăcea mâncarea tradițională. A fost primul șef de stat francez care a instalat o bucătărie privată în apartamentul prezidențial al reședinței. „Îi plăceau mesele cu feluri simple, dar îmbelșugate și grele, cum ar fi mielul gătit ore întregi sau carnea de vită aburită îndelung în vin”, detaliază Vaussion.

Valéry Giscard d’Estaing adora ouăle jumări cu sos de trufe

696 26 4Președinte al Franței în perioada 1974-1981, Valéry Giscard d’Estaing a rămas în memoria lui Vaussion ca un om care mânca sănătos. „A adus un suflu nou în meniurile de la Elysée, manifestând și un interes particular față de ce se întâmpla în bucătărie. Alegea meniuri ușoare și sănătoase”, explică cheful. De asemenea, președintele obișnuia să mănânce seara singur, în fața televizorului, fiind un fan al ouălor jumări cu sos de trufe. Dar dacă era nevoie să arate opulența culinară a Franței la dineuri, nu se dădea în lături de la a consuma feluri tradiționale.

François Mitterrand, fan al caviarului

696 26 5François Mitterrand, un șef de stat longeviv (1981-1995), a rămas singurul dintre președinții Franței din era modernă care nu a coborât niciodată la bucătărie. „Nici nu știa numele celor care îi găteau”, arată Vaussion. Pe de altă parte, însă, șefului de la Elysée îi plăcea să dea petreceri și voia întotdeauna să-și impresioneze invitații, așa că nu lipseau din meniu stridiile sau foie gras. De asemenea, la dineurile mai intime, Mitterrand se dovedea un mare amator de caviar.

Jacques Chirac, celebru pentru capul de vită umplut

696 26 6Președintele Jacques Chirac, care a stat în fruntea statului francez între 1995 și 2007, „era un gurmand pur și simplu, foarte interesat de ce produceau fermierii și mare amator de creații culinare ale chefilor”, detaliază Vaussion. Felul său preferat era, pare-se, capul de vită umplut, dar „cred că această preferință era mai mult un mit care l-a făcut celebru, pentru că i se prepara acest fel atât de mult la dineurile din străinătate, că nu i l-am gătit decât de două ori”, își amintește Vaussion. Dar nu a fost fără folos. Pe timpul președinției lui Chirac, pentru calitățile sale, maestrul a fost promovat în funcția de chef executiv.

Nicolas Sarkozy și controlul sumelor cheltuite pentru mâncare

696 26 7Un „gurmand cu papile gustative foarte fine”, fostul președinte Nicolas Sarkozy, cu un mandat în perioada 2007-2012, a rămas în memoria lui Vaussion ca fiind un susținător al meniurilor ușoare, dar fine. „Mânca legume la aburi și carne slabă”, adaugă cheful. Atunci când a intervenit austeritatea, fostul președinte s-a considerat obligat să taie de pe lista dineurilor caviarul și brânzeturile scumpe, cu o singură excepție: o vizită a cancelarului german Angela Markel. Chiar și în condițiile în care pe timpul președinției sale a fost introdus controlul din partea autorităților asupra sumelor cheltuite la Elysée pe mâncare și pe vinuri, totuși fostul președinte era foarte atent ca meniurile să fie la înălțime de fiecare dată când avea oaspeți străini.

În cele patru decenii în care a gătit pentru președinții Franței, Bernard Vaussion a pregătit meniuri și pentru invitați de marcă ai acestora, precum George W. Bush, Mihail Gorbaciov, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii sau Nicolae Ceaușescu

„Mult mai puţine feluri cu sos“

Una dintre cele mai importante misiuni ale chefului a fost aceea de a dezvălui cât mai puțin din preferințele culinare ale președinților. Și nu întâmplător. „Dacă dăm la iveală ce le place să mănânce, există riscul ca președintele respectiv să fie servit cu același meniu în toate vizitele externe, ca un gest de curtoazie”, explică Vaussion. A fost, de altfel, cazul preferinței lui Chirac pentru capul de vită umplut, care „îi era pregătit peste tot”, adaugă cheful. Dacă, pe de o parte, brânzeturile tăiate de pe listă de Sarkozy au fost rapid repuse în drepturi de Hollande, căruia „îi place tot ce este de mâncare”, s-a petrecut o schimbare majoră și lentă în bucătăria de la Palatul Elysée. „Mâncarea președinților Franței este mult mai ușoară decât acum 15 ani. Sunt mult mai puține feluri cu sos, iar când acesta există, sunt mult mai light decât pe vremuri. De asemenea, se consumă preponderent preparate gătite la aburi”, punctează Vaussion.