Main menu

header

699 26 1de Gabriela Militaru şi Raluca Ogaru

James Martin adoră să exploreze nu doar tărâmuri noi, dar mai ales rețete specifice zonei pe care o vizitează. Recent, chef-ul britanic a vizitat Statele Unite ale Americii și de aici au rezultat o carte de bucate și o emisiune difuzată de TV Paprika, „Aventurile lui James Martin în America”. James prepară propriile versiuni ale mâncărurilor clasice americane, iar rezultatul e incredibil.

Supă de raci cu porumb și clătite asortate

699 26 2Ingrediente: pentru supă: 2 linguri cu unt, 1/2 ceapă tăiată fin, 1 ardei verde tăiat felii, 2 tije de țelină mărunțite, 1 lingură cu făină, 6 linguri cu vin alb, 500 ml supă de pui, 100 ml smântână, sare, piper negru măcinat, boabele de la 1 știulete de porumb, 200 g raci, 5 cm rădăcină de ghimbir, zeama de la 1 lime. Pentru clătite: 200 g făină, 1 lingură cu praf de copt, 2 ouă, 200 ml lapte, boabele de la 1 știulete de porumb, 100 g raci, 2 linguri cu părunjel mărunțit, 4 linguri cu unt. Pentru garnitură: ceapă verde tăiată mărunt, 2 linguri cu ulei de măsline.

Mod de preparare: pentru a pregăti supa se pune untul într-un vas care se dă la foc mediu. Atunci când untul s-a topit se adaugă ceapa, ardeiul și țelina și se sotează. Când legumele s-au înmuiat puțin, se presară făina și se gătește compoziția timp de câteva minute amestecând permanent. Se varsă apoi vinul și se omogenizează, după care se adaugă supa de pui. Se crește intensitatea focului până ce compoziția începe să fiarbă și se toarnă smântâna. Se condimentează, se reduce intensitatea focului și se lasă la gătit timp de cinci minute. Apoi se adaugă porumbul, carnea de raci, ghimbirul ras și sucul de lime. Pentru a pregăti clătitele, într-un bol se amestecă făina, praful de copt și ouăle. Lent se varsă laptele și se amestecă până ce compoziția se omogenizează. Se adaugă boabele de porumb, carnea de raci și pătrunjelul și se condimentează cu sare și piper. Se încinge o lingură cu unt într-o tigaie după care din compoziția pe bază de porumb și carne de raci se formează rotocoale care se prăjesc timp de două-trei minute. Se repetă operațiunea având grijă ca în tigaie să fie mereu puțin unt topit pentru ca clătitele să nu se lipească de tigaie. Când supa și clătitele sunt gata, se presară ceapă verde mărunțită și se stropesc cu ulei de măsline.

Miel cu vinete și tahini

699 26 3Ingrediente: pentru friptură: 2 bucăți de carne de miel, 2 linguri cu ulei de măsline, 1 căpățână de usturoi, sare și piper măcinat. Pentru legume: 1,2 kg dovleac, 3 ardei verzi, 4 vinete mici, 2 căpățâni de usturoi, 4 linguri cu ulei de măsline. Pentru dressing tahini: 5 linguri cu tahini, 300 g cremă de brânză. Pentru garnitură: 2 linguri cu semințe de susan, 1 legătură de mărar, 1 legătură de coriandru, 1 legătură de mentă, 2 ardei roșii.

Mod de preparare: pentru pregătirea legumelor se taie dovlecii în jumătăți și se scot sâmburii, apoi se taie în felii. Acelaşi lucru faceţi şi cu ardeii. Urmează vinetele care se taie în sferturi și se strivește usturoiul. Se pun toate legumele într-o tavă și se stropesc cu ulei, apoi se lasă la cuptor timp de 20-25 de minute. Pentru dressingul de tahini se pun toate ingredientele într-un bol, se sărează și se amestecă. Pentru friptură, se încinge uleiul într-o tigaie și se taie carnea de miel în bucăți dreptunghice care se condimentează. Se dă tava la cuptor, unde se lasă timp de 15 minute, întorcând bucățile pe toate părțile din când în când. Se varsă dressingul de tahini peste carne și se asezonează cu legumele sotate. Se presară verdețurile tocate și se stropește totul cu suc de lime.

Scoici cu fasole Boston

699 26 4Ingrediente: pentru scoici: 20 de scoici mari, 1 litru de ulei vegetal, 125 ml lapte, 100 g făină, 100 g fulgi de porumb fin, 1 praf de sare. Pentru sos: 2 gălbenușuri, 1 linguriţă cu muștar Dijon, 200 ml ulei de măsline, sucul de la 1/2 lămâie, 1 lingură cu capere, 3 castraveciori feliați, 6 cepe mici tăiate fin, 1 legătură de pătrunjel tocat, 1 legătură de mărar tocat, sare de mare măcinată, piper negru măcinat. Pentru fasolea Boston: 200 g bacon, 2 linguri cu unt, 2 linguri cu ulei de măsline, 100 g ceapă, 1 lingură cu zahăr brun, 2 linguri cu melasă, 1 linguriță cu praf de muștar, 2 x 400 g conserve cu boabe de fasole Boston, drenate, 1 legătură de pătrunjel tocat.

Mod de preparare: pentru a pregăti fasolea, se pune baconul într-o tigaie și se acoperă cu apă, apoi se pune pe foc până ce dă în clocot. Se reduce intensitatea focului și se lasă la gătit timp de 45 de minute cu vasul acoperit. La final, se scoate carnea pe o farfurie și se păstrează sucul în care a fiert. Într-o altă cratiță se încing o lingură cu unt și două linguri cu ulei de măsline și se prăjește baconul tăiat cuburi mari. Se adaugă ceapa tăiată felii care se sotează împreună cu carnea. Apoi se pun zahărul și jumătate din cantitatea de melasă și se amestecă și cu praful de muștar. Se lasă la gătit cinci-zece minute până ce compoziția capătă o consistență mai groasă, apoi se adaugă restul de melasă, fasolea și pătrunjelul tocat. Se amestecă timp de zece minute, apoi se ia de pe foc. Pentru a prepara scoicile se pun acestea într-un vas cu puțină apă, se acoperă vasul și se dă la foc mediu până ce apa clocotește. Se ia vasul de pe foc și se lasă puțin la răcit, apoi se desprind scoicile din carapace. Se încinge uleiul într-o tigaie. În paralel se varsă laptele într-un bol și se amestecă bine cu fulgii de porumb și cu făina. Se condimentează cu sare. Se scufundă scoicile mai întâi în lapte, apoi în mixtura de făină și se pun la prăjit pentru două minute. Când se scot scoicile din tigaie, se pun pe o hârtie de bucătărie pentru a se scurge uleiul. Se condimentează cu sare și se crestează pentru a introduce o frunză de salată. Scoicile se servesc stropite cu sos și drept garnitură pentru fasolea cu bacon. Sosul se pregătește bătând gălbenușurile împreună cu muștarul într-un bol. Se varsă încet uleiul, amestecând încontinuu. Când compoziția este suficient de groasă, se adaugă sucul de lămâie, caperele, castraveciorii, ceapa şi verdețurile. Se condimentează și se lasă la rece.

Banană prăjită cu îngheţată

699 26 5Ingrediente: 3 ouă, 2 linguri cu zahăr, 4 linguri cu lapte, 4 linguri cu unt, o brioșă tăiată în 3 straturi, 5 banane descojite, 4 linguri cu zahăr brun, 1/4 lingură cu scorțișoară, 2 linguri cu lichior de banane, 2 linguri cu rom, 25 g nuci pecan, 300 ml smântână, 3 cupe de înghețată de vanilie.

Mod de preparare: se pun ouăle, zahărul și laptele într-un bol și se bat bine împreună. Se încing două linguri cu unt într-o tigaie la foc mediu. Se scufundă feliile de brioșă în mixtura de ouă, apoi se pun în tigaie. Se prăjesc pe ambele fețe timp de un minut după care se transferă pe o farfurie. Se spală tigaia și se pune din nou la foc cu restul de unt. Când acesta s-a topit se pun bananele întregi și se lasă până ce devin aurii pe o parte. Se presară zahărul brun, apoi se întorc pentru a fi prăjite și pe partea cealaltă. Se presară apoi scorțișoara şi se stropesc cu lichior și cu rom. Se lasă la foc până ce untul și zahărul din tigaie iau aspectul unui sos. Atunci se pun și nucile pecan. Acestea se aşază peste feliile de brioșă și se adaugă înghețata.