de Cătălin Tăgârță şi Alexandru Brădescu
Ați fost diagnosticat(ă) cu celiachie, tiroidită cronică autoimună sau altă afecțiune ce presupune respectarea dietei fără gluten? De acum, stilul dumneavoastră alimentar trebuie să se schimbe în proporție de 80%. De ce? Pentru că excluzând din alimentație produsele pe bază de grâu, secară, orz și ovăz procesat nu veți renunța doar la pâine, ci și la produsele de patiserie și prăjituri, la pastele făinoase, inclusiv la șnițele, la supa cu găluști, la covrigi sau la bere. În plus, verificați cu atenție etichetele produselor, fiindcă pot fi contaminate și alte alimente, precum mezelurile. Meniul zilnic se va schimba total, iar cel mai greu va fi să pregătiți masa de dimineață, care era formată până acum din pâine prăjită cu unt, cereale cu lapte sau un corn și cafea. Iată, așadar, câteva exemple de mic dejun sățios și sănătos.
Frittata cu ciuperci
Este mult mai gustoasă decât o simplă omletă și vă permite să încercați o mulțime de combinații de legume și brânzeturi. În plus, poate fi servită ca aperitiv, mic dejun sau fel principal, fiind foarte sățioasă.
Ingrediente: 1 ceapă, 2 cartofi, câteva ciuperci din conservă, 3 ouă, 1 legătură de usturoi/ceapă verde, 3 linguri cu ulei, pătrunjel proaspăt/uscat, 1 ardei iute (opțional), piper negru după gust.
Mod de preparare: se spală și se taie julienne (peştişori) ceapa, usturoiul/ceapa verde, ciupercile, ardeiul iute. Cartofii curăţați și spălați se dau pe răzătoarea mare. Se pune uleiul într-o tigaie mică, de preferat mai înaltă pe margini (minimum 8 mm înălțime), care se așază la foc potrivit. Se pune ceapa pentru două-trei minute, timp în care se amestecă bine cu ajutorul unei spatule din lemn. Se adaugă cartofii raşi, se amestecă bine și se mai lasă trei-patru minute, după care se pun ciupercile, scurse bine. Se adaugă sare după gust, se acoperă vasul şi se lasă alte câteva minute, până se coc bine ingredientele. În acest timp, într-un vas separat bateți ouăle împreună cu puțină sare și piper, apoi puneți pătrunjelul și usturoiul şi turnați compoziția peste amestecul din tigaie. Amestecați bine, astfel încât ouăle să încorporeze tot conținutul, apoi acoperiți și nu mai umblați la preparat trei-patru minute. În acest timp focul trebuie lăsat domol, dar nu la minim. Când considerați că este gata, opriți focul, așezați o farfurie cu gura în jos peste tigaie și, ajutându-vă de aceasta, răsturnați preparatul. Dacă este copt suficient, forma nu ar trebui să se strice. Frittata se poate servi ca atare ori însoţită de salate. În loc de ciuperci puteți încerca o mulțime de alte variante, de la măsline până la ardei roșu gras, puțin cașcaval sau orice alt ingredient preferat.
Muesli pentru celiaci
Cerealele de dimineață pot fi înlocuite cu ingrediente special destinate celiacilor. Spre exemplu, pe site-urile sau în magazinele specializate veți găsi muesli fără gluten, de la diverse mărci.
Ingrediente: 1/2 cană cu muesli cu fructe - fără gluten, 1 linguriță cu pudră de roșcove, 1/2 linguriță cu scorțișoară, 1 praf de cuișoare măcinate, 1 lingură cu semințe de chia, 1 lingură cu semințe de in măcinat, 1 lingură cu fructe uscate la alegere (goji, agrișe etc.), câteva migdale crude, câteva felii de fructe proaspete (opțional), 1 cană cu lapte de vacă sau lapte vegan la alegere (de nuci, orez, soia, semințe, banane).
Mod de preparare: se amestecă într-un bol suficient de mare toate ingredientele uscate. Se adaugă lapte cât să le acopere și preparatul este gata. În afară de muesli, toate celelalte ingrediente solide sunt opționale, deci puteți elimina ce nu vă place. Însă ele au rolul de a îmbunătăți micul dejun și de a aduce organismului un aport cât mai mare de vitamine și minerale.
Salată de fructe
Fructele sunt oricând la îndemână și se pot transforma într-un mic dejun rapid și vitaminizant.
Ingrediente: 1 portocală, 1/4 pomelo, 1 măr, 1 banană, 1 kiwi, câteva nuci crude (nuci, caju, macadamia etc.), fulgi de cocos, zeamă de lămâie.
Mod de preparare: se curăță fructele și se taie cuburi/felii/rondele (în funcție de forma fiecăruia). Se pun ingredientele într-un bol, iar peste ele se adaugă nuci crude și fulgi de cocos. Dacă nu consumați salata de fructe imediat, puteți stoarce peste ea câteva picături de zeamă de lămâie, care este un excelent antioxidant. Datorită faptului că reprezintă un cocteil de fitonutrienți, proteine, grăsimi bune și fibre, ține de foame până la prânz. În plus, întrucât nu conține cereale, are un indice glicemic scăzut.
Pâine cu rozmarin
În cazul în care vi se face poftă de pâine cu unt sau dulceață în timpul dietei fără gluten, tot ce trebuie să faceți este să vă documentați asupra tipurilor de făină fără gluten existente pe piață. Le puteți găsi sub denumirea „făină Mix” și, din când în când, vă puteți prepara singuri pâinea.
Ingrediente: 350 g făină Mix, 10 g drojdie fără gluten, 350 ml apă călduță, 3-4 linguri cu ulei de floarea-soarelui, 1 linguriță cu sare, puțin rozmarin tocat, jumătate de lingură cu zahăr, un pumn cu semințe crude de floarea-soarelui, 1 lingură cu chimen negru, 1 lingură cu semințe de in.
Mod de preparare: frământarea aluatului se poate face la mână sau la mixer cu paletele de pâine. Într-un bol se cerne făina, se adaugă sarea și plicul cu drojdie uscată. Se amestecă și se adaugă apoi apa și uleiul. Aluatul este moale și lipicios față de făina obișnuită. La final se pun acele de rozmarin, se acoperă bolul cu un prosop și se lasă la dospit o jumătate de oră. Se coace la foc potrivit și se poate servi caldă sau rece, la micul dejun, unsă cu unt, dulceață, humus sau alte produse preferate.