Main menu

header

703 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Există în statele europene deserturi tradiționale care nu doar fac deliciul turiștilor ce ajung acolo, dar au devenit adevărate branduri (inter)naționale, cu un gust și cu o aromă care nu încetează să seducă generații după generații, unele dintre ele fiind chiar exporturi de top ale țărilor lor.

Marea Britanie

Sticky toffee pudding

Ingrediente. Pentru sos toffee: 100 ml frişcă lichidă, 50 g unt (cuburi), 50 g zahăr brun, 1 lingură cu melasă, 1 lingură cu sirop auriu. Pentru blat: 30 g unt moale, 60 g zahăr brun, 1 lingură cu melasă, 1 lingură cu sirop auriu, 1 ou, 1/2 linguriţă cu extract de vanilie, 1 linguriţă cu coajă de lămâie, 1 linguriţă cu ghimbir ras, 100 g făină albă, 1 praf de sare, 1/2 linguriţă cu bicarbonat, 1/2 linguriţă cu praf de copt, 150 g curmale fără sâmburi, 150 ml apă fierbinte.

Mod de preparare: pentru a face sosul, amestecaţi toate ingredientele într- un vas şi fierbeţi câteva minute, până începe să se caramelizeze. Luaţi sosul de pe foc şi turnaţi câte două linguri cu lichid în trei forme individuale mici. Păstraţi sosul rămas pentru servire. Daţi formele la congelator până faceţi blatul. Combinaţi curmalele cu apă fierbinte şi lăsaţi-le să se înmoaie 15 minute. Mixați amestecul până devine fin şi cremos şi daţi deoparte. Amestecaţi zahărul cu untul şi mixaţi până ce compoziţia este cremoasă. Adăugaţi melasa, siropul auriu, oul, vanilia, lămâia şi ghimbirul, apoi încorporaţi făina, sarea, praful de copt şi bicarbonatul. La final adăugaţi curmalele. Puneţi aluatul obţinut în formele scoase din congelator. Aşezaţi formele într-o tavă adâncă şi turnaţi apă fierbinte de jur împrejur, până la jumătatea lor. Coaceţi la 180 de grade Celsius pentru 20-25 de minute, până desertul e bine crescut şi trece testul scobitorii. Lăsaţi să se răcească 15 minute, apoi întoarceţi formele cu susul în jos, pe farfuriile de servit. Acoperiţi fiecare porție cu îngheţată de vanilie şi sos toffee din abundenţă.

Spania

Flan

703 26 2Ingrediente: 3 ouă mari, 350 ml lapte integral, 400 ml lapte condensat, 2 linguri cu esenţă de vanilie. Pentru caramel: 200 g zahăr, 60 ml apă.

Mod de preparare: bateți ouăle cu cele două tipuri de lapte şi esenţa de vanilie, până la încorporare. Într-o cratiţă mai groasă puneți zahărul şi apa pentru sosul de caramel şi dați-le la foc. Amestecați la început, până când zahărul se topeşte, apoi înclinați din când în când cratiţa, pentru a omogeniza. Caramelul este gata când capătă o culoare auriu-arămie. Turnați sosul de caramel într-o tavă de tort şi lăsați-l zece minute să se întărească, apoi adăugați amestecul de lapte cu ouă. Puneți tava de tort într-una mai mare, plină cu apă, şi dați-le împreună la cuptor, pentru 40-50 de minute sau până când compoziţia nu mai este lichidă. Lăsați desertul să se răcească complet şi dați-l la frigider trei ore. Scoateți apoi prăjitura din tavă întorcând-o pe un platou şi serviți-o cu sos de caramel şi fructe.

Turcia

Baclava

Ingrediente: 1 pachet cu foi de plăcintă, 150 g margarină, 250 g miez de nucă, 1 linguriţă cu scorţișoară, 250 g miere, 300 ml apă, 200 g zahăr, 1 linguriţă cu esenţă de vanilie, 1 linguriţă cu esenţă de rom.

Mod de preparare: se împart foile în trei părți egale. Se macină nucile şi se amestecă bine cu scorțișoara. Se topeşte margarina până devine lichidă. În tava de copt se pune o primă foaie de plăcintă, se unge cu margarină, se pune următoarea foaie, se unge şi tot aşa, până se termină prima treime de foi. Se pune jumătate din cantitatea de nuci amestecate. Se aşază peste nuci a doua treime de foi şi se repetă operaţiunea de ungere. Se presară a doua jumătate din cantitatea de nuci măcinate şi se acoperă cu ultima treime de foi unse. Se acoperă tava, ca să nu se usuce foile, şi se dă la frigider 30-45 de minute. Se aprinde cuptorul, se scoate tava de la frigider şi se porţionează baclavalele în formă de romburi sau pătrate. Se dă tava la cuptor 25 de minute, până se rumeneşte conținutul. Între timp, la foc mic, se fierbe un sirop din apă şi zahăr. După ce s-a topit zahărul se adaugă mierea, se mai dă un clocot, iar la final se adaugă esenţele. Se toarnă siropul fierbinte peste baclavaua abia scoasă din cuptor. Se lasă să se răcească, iar când a ajuns la temperatura camerei, se dă la frigider.

Germania

Black Forrest Cherry

703 26 3Ingrediente. Pentru blat: 42 g unt topit cald, 60 g făină de patiserie, 30 g cacao, 4 ouă mari, 135 g zahăr, 1/4 linguriţă cu sare fină, 1 linguriţă cu extract de vanilie. Pentru umplutură: 700 g vişine în sirop (sau 500 g vişine congelate şi 200 ml suc din compot de vişine), 4 linguri cu vişinată, 100 g zahăr. Pentru cremă şi glazură: 600 ml smântână pentru frişcă, 1 linguriţă cu extract de vanilie, 35 g zahăr pudră.

Mod de preparare: preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Luați o formă de tort cu diametrul de 23 de centimetri, o ungeți uşor cu unt şi o tapetați la bază cu hârtie de copt. Vişinele se pun într-o strecurătoare, se toarnă două linguri cu vişinată peste ele, se acoperă şi se dau deoparte. Sucul lor se pune cu zahărul pe foc, apoi se adaugă două linguri cu vişinată și se lasă la răcit. Pentru blat, într-un castron cerneți făina, adăugați cacaua și sarea. Într-un vas termorezistent bateți puţin ouăle cu zahărul, cât să se amestece împreună, şi se pun pe o oală fierbine pe aragaz. Amestecați constant cam cinci minute, până când compoziţia este caldă, apoi o bateți cu mixerul la viteză mare, tot cinci minute. Cerneți deasupra 1/3 din amestecul de făină, încorporând uşor cu o spatulă sau cu o lingură de lemn, puneți încă 1/3 din făina cu cacao și repetați. Din această compoziţie luați trei linguri şi le puneți peste untul cald. Amestecați, apoi adăugați peste restul compoziţiei și omogenizați uşor. Turnați aluatul rezultat în tava deja pregătită. Dați la cuptor 20-25 de minute, până trece testul scobitorii. Scoateți din cuptor și lăsați la răcit. Pregătiți frişca, o bateți apoi împreună cu zahărul pudră şi vanilia, amestecați uşor şi puneți la frigider 30 de minute. Apoi scoateți și bateți din nou, până își menține bine forma. Tăiați blatul în două - partea de jos va fi, după aranjare, cea de sus, pentru că este mai dreaptă. O puneți pe platou şi o însiropați cu o jumătate din cantitatea de sirop, iar deasupra puneți cam o cană cu frişcă. Nivelați, iar peste frişcă puneți toate vişinele. Așezați al doilea blat, însiropați, apăsați uşor, să intre vişinele bine în frişcă. Din frişca rămasă opriți pentru ornat şi cu restul îmbrăcați tortul. Se lasă până a doua zi, apoi se ornează cu așchii de ciocolată, vișine și rozete din frişcă.