de Gabriela Militaru şi Eduard Popa
Grație căsătoriei cu Prințul Harry, Meghan Markle, îndrăgita actriță din serialul „Costume”, este acum Ducesă de Sussex. În ciuda faptului că, în prezent, are o armată de persoane care o ajută cu fiecare detaliu al vieții ei private și publice, din când în când, Meghan adoră să gătească pentru ea și soțul său. Când o face, ducesa preferă rețetele personale publicate pe fostul ei blog „The TIG” sau noi găselnițe adunate din jurul lumii pe unde călătorește de când face parte din familia regală. Fiecare rețetă este delicioasă, dar mai ales foarte sănătoasă.
Bol cu fructe de acai
Ingrediente: 250 g fructe de acai congelate, 1/3 cană cu lapte de migdale, 1/2 banană, 1 mână cu fructe de pădure congelate, fulgi de nucă de cocos, fructe de pădure proaspete, 1 banană feliată, 1 linguriță cu miere.
Mod de preparare: se blenduiesc fructele de acai congelate împreună cu laptele de migdale, 1/2 banană și fuctele de pădure congelate. Când smoothie-ul este gata, se garnisește cu fulgi de nucă de cocos, se picură mierea și se servește împreună cu felii de banană și fructe de pădure proaspete.
Toast cu avocado și feta
Ingrediente: 1 avocado bine copt, 2 felii de brânză feta, 1/2 linguriță cu fulgi de chili roșu, 1 linguriță cu semințe de dovleac decojite, sucul de la 1 lămâie, 1 felie pâine integrală, sare și piper.
Mod de preparare: se prăjește pâinea. În paralel se pasează avocado într-un bol, se adaugă feta și se amestecă până se obține o pastă cremoasă care se stropește cu sucul de lămâie. Se unge felia de pâine cu crema de avocado și feta, se presară peste fulgii de chili și semințele de dovleac.
Supă de curcan cu tortilla
Ingrediente: 250 g carne de curcan tăiată fâșii, 1 ceapă tocată, 4 căței de usturoi mărunțiți, 1 conservă cu roșii descojite, 1 lingură cu ulei de măsline, 2 lingurițe cu chili pudră, 2 lingurițe cu oregano, 3 căni cu supă de pui, 1 cană cu boabe de porumb fiert, 1 conservă cu fasole neagră, 1 conservă mică cu mazăre teci, 1 zucchini feliat, 1 avocado, 1 legătură de coriandru proaspăt, 2 lime, chipsuri tortilla, brânză jack rasă, smântână, sare și piper după gust.
Mod de preparare: într-un vas de dimensiuni medii, se încinge uleiul, se adaugă ceapa și usturoiul și un praf de sare. Se amestecă timp de un minut, după care se pune oregano, pudra chili și se sotează timp de zece minute. Urmează feliile de zucchini, fasolea neagră, mazărea verde și porumbul. Întreaga compoziție se sotează timp de cinci minute. Se pun roșiile din conservă cu suc cu tot. Se pasează roșiile până ce se strivesc. Se varsă supa de pui, avocado și sucul de la lime. Se adaugă carnea de curcan și se lasă supa la gătit la foc mic pentru zece minute. La final se toarnă supa în boluri, se pune o mână cu chipsuri tortilla, puțină smântână, se presară brânză rasă și coriandru mărunțit.
Tocană de pui crocant
Ingrediente: 2 pulpe de pui cu os și piele, 1 linguriță cu usturoi granulat, 1 linguriță cu sare de mare, 1 linguriță cu oregano uscat, 1/4 cană cu capere, 1/2 lămâie feliată, 1/4 cană cu vin alb, 2 linguri cu ulei de măsline, 1/2 ceapă roșie mărunțită, 2 căței de usturoi striviți, 3 căni cu supă de pui, 2 căni cu anghinare, 1 ceşcuţă cu măsline kalamata, 1 lingură cu oregano proaspăt mărunțit.
Mod de preparare: într-un bol mare se amestecă usturoiul granulat cu sarea și oregano uscat. Se trec bucățelele de pui prin mixtura de condiment până ce bucățile de carne sunt acoperite total. Se dau pulpele la o parte. Într-o tigaie se încinge uleiul la foc mediu. Se pun pulpele în tigaie și se prăjesc timp de şase-opt minute pe o parte până ce pielea începe să devină arămie. Se întorc apoi și se mai lasă în tigaie încă cinci minute pe partea fără piele. Apoi se scoate carnea pe o farfurie. În aceeași tigaie în care a fost prăjit puiul se pun usturoiul proaspăt, ceapa, caperele și puțină sare. Se gătesc timp de cinci minute amestecând mereu. Apoi se adaugă feliile de lămâie. Se toarnă vinul și se mai lasă la foc cinci minute. Se readuce carnea în tigaie, apoi se pun anghinarea și măslinele și se mai gătește compoziția timp de zece minute. Se scot iar pulpele din tigaie, se dezosează și se taie cubulețe. În tigaie se varsă supa de pui, apoi se pun cubulețele de carne. Se dă în clocot. La final se garnisește cu frunze de oregano proaspăt.
Rulouri în foi de alge
Ingrediente: foi de alge prăjite nori, humus, 1 castravete proaspăt feliat, 1 roșie feliată, 1 morcov dat pe răzătoare, 1/4 varză mică rasă, 1 avocado feliat, 1 piept de pui la grătar tăiat fâșii sau 1 felie de friptură de vită sau de porc tăiată fâșii, 2 felii de tofu tăiate cubulețe.
Mod de preparare: într-un bol mare se amestecă toate îngredientele. Apoi, cu mâinile bine umezite, se țin foițele de alge care se umplu cu compoziția din bol și se rulează strâns.
Tartă cu fructe fără gluten
Ingrediente. Pentru blat: 200 g făină fără gluten, 1 lingură cu xantan (înlocuitor de gluten), 1/4 lingură cu nucșoară, 30 g zahăr de nucă de cocos, 100 g unt vegan, 1/4 linguriță cu sare roză de Himalaya. Pentru umplutură: 70 g fructe de pădure, 280 g piersici, 1 lingură cu zahăr de nucă de cocos.
Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 175°C. Se combină toate ingredientele pentru blat într-un bol și se amestecă până ce devin un aluat omogen. Se acoperă aluatul și se dă la frigider pentru o oră. În paralel se curăță piersicile: li se scot sâmburii și se taie în felii subțiri care se presară cu zahăr de nucă de cocos. Apoi, pe masă se pune o foaie de pergament pe care se așază aluatul. Se modelează coca până ce se obține un blat de 0,5 cm grosime. Se pune aluatul într-o tavă. Se așază feliile de piersică în mijlocul blatului astfel încât pe margini să rămână cam 4-5 cm aluat liber. Apoi se presară fructele de pădure peste piersici. La final, se împăturește bine tarta cu marginile de aluat rămase libere și se dă la cuptor. Se lasă până ce aluatul capătă o culoare arămie, aproximativ 25 de minute. Se scoate tarta și se servește cu iaurt sau cu înghețată.
Pâine de seminţe
Ingrediente: 150 g alune de pădure, 150 g semințe de floarea-soarelui, 80 g semințe de in, 350 ml apă, 3 linguri cu ulei de cocos, 2 linguri cu semințe de chia, 1 linguriță cu sare de mare, 4 linguri cu tărâțe de Psyllium, 1 lingură cu sirop de arțar.
Mod de preparare: toate ingredientele se pun la un loc într-un bol și se amestecă până ce se omogenizează. În paralel, se amestecă, în alt bol, siropul de arțar cu uleiul de cocos și apa. Compoziția lichidă rezultată se varsă peste compoziția uscată și se amestecă. Aluatul rezultat se lasă acoperit peste noapte la temperatura camerei. Pâinea se coace în cuptorul preîncălzit la 175°C. Se pune aluatul într-o formă de silicon și se lasă la cuptor 20 de minute. Când pâinea este coaptă pe o parte, se scoate din forma de silicon și se așază pe cealaltă parte. Se dă din nou la cuptor pentru 20 de minute.