Main menu

header

706 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Potrivite în orice dietă și în general în meniul obișnuit, alimentele fermentate sunt o sursă de probiotice naturale foarte prețioase pentru menținerea în formă a sistemului digestiv și implicit a susținerii sistemului imunitar.

Sporesc longevitatea

Alimentele fermentate sunt pe buzele tuturor în ultima perioadă, grație descoperirilor care atestă legătura dintre flora microbiană și creier. Acestea oferă protecţie la nivelul întregului aparat digestiv, bombardat zilnic de toxinele din alimente. Legumele fermentate susțin un sistem imunitar puternic, acţionează benefic asupra colonului, inimii, ficatului şi pielii, cresc longevitatea, sunt alcalinizante şi detoxifiante, reînnoind „doza” de bacterii prietenoase care apără organismul de agenţii patogeni. În plus, fabrică vitaminele din complexul B acolo unde sunt foarte uşor de absorbit, precum şi vitamina K2, care joacă un rol foarte important în protecţia sistemului cardiovascular şi a oaselor, precum şi în reducerea simptomelor de diabet.

Rețeta cu suc de țelină

Dincolo de faptul că sunt foarte gustoase, alimentele fermentate oferă o serie de beneficii importante pentru sănătate. Legumele preparate în acest fel trec printr-un proces de conservare, creând în același timp o serie de enzime benefice, inclusiv acizi grași Omega 3, vitamine din complexul B, precum și numeroase tipuri de probiotice. Alimentele fermentate natural sunt recomandate de medici ca fiind benefice pentru aprovizionarea organismului cu substanțe nutritive. Se spală bine legumele de toamnă selectate, se taie mărunt și se pun în borcane de sticlă. Se poate folosi suc de țelină ca soluție de saramură, datorită conținutului de sodiu natural. Pentru fermentarea legumelor se poate folosi zer sau kefir. Se toarnă soluția de fermentare peste legume, apoi sucul de țelină. Legumele trebuie să fie complet acoperite. Deasupra se pune o frunză de varză mare, care să acopere conținutul. Se pot adăuga și plante aromate: salvie, oregano, busuioc, rozmarin sau cimbru. Se închid borcanele ermetic și se țin într-un loc cald și umed timp de 24 de ore. După această perioadă, se păstrează la frigider sau într-un loc rece, pentru a încetini fermentarea. Întregul proces poate dura până la trei zile vara sau șapte zile iarna.

Lacto-fermentaţie cu saramură

706 26 2Lacto-fermentația reprezintă o metodă perfectă de a păstra şi de a conserva vegetalele crude pentru sezonul rece. Prin acest proces, legumelor nu le este afectată valoarea nutritivă. Dimpotrivă, le îmbunătăţeşte şi le creşte conţinutul în vitamine şi de enzime, acest procedeu de conservare dezvoltând în ele substanţe preţioase pentru flora intestinală. Legumele fermentate se prepară la rece, fără apă fierbinte şi fără oţet alimentar. Se aleg legumele intacte, nelovite şi nestricate. Înainte de a le aşeza în borcan, acestea se spală cu apă din abundenţă. Se aşază crude în borcan, în straturi (unele pot fi tăiate). Opţional, se pot adăuga căţei de usturoi, hrean, tulpini de cimbru şi mărar, boabe de muştar sau alte boabe aromatice preferate. După ce legumele au fost aşezate, se prepară saramura, cu care va fi umplut recipientul: într-un litru de apă se dizolvă o lingură cu sare grunjoasă şi se agită bine, până la omogenizarea completă a soluţiei saline. Se toarnă saramura peste legume (lăsaţi loc câţiva centimetri), iar borcanul se închide ermetic. În primele trei zile, borcanul se agită uşor, după care se păstrează la rece.

Mere cu boabe de ienupăr

O formulă de alimente fermentate care a devenit foarte populară este combinația de mere cu boabe de ienupăr. Aveți nevoie de trei căpățâni de varză roșie tăiate mărunt, trei mere tocate, trei linguri cu boabe de ienupăr zdrobite, 1/4 ceșcuță cu sare de mare. După ce se amestecă ingredientele, se pun în straturi în borcan de sticlă, presând foarte bine fiecare strat și presărând sare pas cu pas. Umpleți recipientul lăsând cam un centimetru până la suprafață. Dizolvați sarea în patru ceșcuțe cu apă și turnați peste conținutul din borcan. Acoperiți cu o farfurie mai grea, pentru ca ingredientele să se mențină scufundate complet în lichid, apoi acoperiți cu un șervet și lăsați zece zile la temperatura camerei. După fermentare se păstrează la rece.

Salsa de roșii și ardei iute

Ingrediente: 12 ceșcuțe cu roșii tocate, 2 ceșcuțe cu ardei iute roșu, curățat de semințe și tăiat mărunt, 1/4 ceșcuță cu oregano uscat, 2 linguri cu chimen, 8 căței de usturoi, tocați, 2 cepe tocate, 1/4 ceșcuță cu sare de mare.

Mod de preparare: amestecați bine ingredientele și, folosind mănuși (din cauza ardeiului iute), puneți câte un strat în borcanul de fermentare, presând cu putere și presărând sare de fiecare dată. Amestecul trebuie să umple borcanul cu un centimetru sub deschizătură. După ce ați pus conținutul, dizolvați sarea în patru ceșcuțe cu apă și turnați deasupra, apoi plasați o farfurie în așa fel încât conținutul să rămână sub lichid. Mențineți la temperatura camerei cinci zile, apoi dați la rece.

Murături din păstăi de fasole verde

706 26 3Puteţi fermenta aproape orice, simplu sau în combinaţii, legume tăiate în felii sau bucăţi mai mari, în funcţie de preferinţe: conopidă, roşii, sfeclă roşie, morcovi, ardei gras, ridichi, broccoli etc. Iată o rețetă delicioasă de murături din păstăi de fasole verde: se rup păstăile în bucăți mai mici sau mai mari, se așază în borcan de sticlă, eventual cu condimentele preferate, și se toarnă deasupra saramura detaliată anterior. Sunt foarte simplu de preparat şi foarte gustoase, în același timp furnizând nutrienți importanți pentru organism.

Kimchi

Varietate de legume fermentate din Coreea, Kimchi este un furnizor important de probiotice. Pentru a prepara acest deliciu aveți nevoie de: 2 căpățâni de varză napa, 2 ridichi tocate mărunt, 5 morcovi tăiați felii, 1 legătură de ceapă verde tăiată, 1 linguriță cu ghimbir proaspăt ras, 16 căței de usturoi tocați, 1/4 ceșcuță cu sos de pește, 1/2 ceșcuță cu pastă de chili, 1 și 1/3 ceșcuță cu sare de mare. Varza se lasă în trei litri de apă cu o ceșcuță cu sare peste noapte, apoi se scurge de lichid și se amestecă bine cu restul ingredientelor, inclusiv restul de sare. Se amestecă bine, apoi se pune totul în borcan, presând din când în când, pentru a fi eliberat sucul legumelor. Dacă lichidul nu acoperă conținutul, mai dizolvați două linguri cu sare în patru ceșcuțe cu apă și completați. Lăsați kimchi la fermentat șapte zile la temperatura camerei, apoi dați la rece.

ATENŢIE! Chiar dacă legumele folosite pentru a fi fermentate nu sunt organice, bacteriile bune vor distruge din pesticide şi alte substanţe nocive, pe care le vor elimina prin colon.

Exploratorul James Cook a rămas în istorie prin faptul că lua în expediții mari cantități de varză murată, pentru ca marinarii să nu sufere de boli digestive