de Silviu Ghering şi Florica Pintea
Bomboanele Raffaello, un deliciu! Dacă este cineva să nu îi placă, să ridice mâna! Așa puțini? Bine, stați jos și fiți atenți aici! Pentru că veți fi convinşi să vă schimbați „gustul” când veți afla ce simplu se poate face crema delicioasă din bomboanele Raffaello. Da, da, acasă, în orice bucătărie... particulară, de bloc, de vilă, de casă! Rețeta a fost „deconspirată” de un angajat al celebrei cofetării „Aux Merveilleux” din Paris, nu-i dăm numele, ca să nu-l dea afară... Bomboanele Raffaello răsfață gustul în primul rând prin crema care învelește aluna. Cei care iubiți nuca de cocos și ciocolata albă știți despre ce „vorbim” aici. Iată în continuare cât de simplu se poate prepara crema din bomboanele Raffaello!
Rețeta secretă a cremei
Ingrediente: 75 g nucă de cocos răzuită sau fulgi de cocos, 450 g lapte condensat sau lapte praf (lapte praf special pentru ciocolată de casă, nu lapte praf obișnuit, pentru copii), 250 g unt 80% grăsime (sau, la alegere, ulei de măsline), 300 g ciocolată albă.
Mod de preparare: topiți untul și ciocolata albă la foc mic, amestecând continuu ca să nu se prindă, să nu se ardă. Adăugați, puțin câte puțin, laptele, amestecând bine, bine. Puneți apoi nuca de cocos răzuită, sau fulgii de cocos, și iarăși amestecați vârtos. Crema obținută puneți-o într-un bol de sticlă sau într-un borcan de sticlă și băgați-o în frigider, la rece, pentru cel puțin trei-patru ore, dacă nu chiar mai mult, preferabil este pentru o noapte. Numai dacă vreți să decorați alte prăjituri sau torturi cu crema Raffaello, atunci aplicați-o caldă, imediat ce ați luat-o de pe foc și lăsați-o să se îmbibe în aluatul respectiv înainte de servire sau... frigider. A doua zi dimineață, dacă ați lăsat-o peste noapte la rece, crema Raffaello va fi numai bună de mâncat, la o cafea sau un ceai fierbinte, ori, atenție!, oarecum neașteptat, nu?, se poate combina, spun specialiștii în arta culinară, cu... pâinea albă! De preferat caldă!
Se servesc reci
Vă prezentăm o rețetă rapidă și ieftină pentru a „produce” în bucătăria de acasă multe, multe bomboane Raffaello. Ca acelea care ne fac cu ochiul în orice cofetărie, dar al căror preț nu prea este pe măsura tuturor portofelelor... Învățați rețeta de aici și faceți o surpriză celor dragi!
Ingrediente: 300 ml lapte condensat, 200 g unt, 200 g fulgi de cocos, 1 pahar cu migdale, 1 linguriță cu esență de vanilie.
Mod de preparare: pisați untul la temperatura camerei cu o furculiță. Amestecați-l cu lapte condensat, adăugați esența de vanilie și 150 g fulgi de cocos. Bateți masa bine până obțineți o cremă omogenă (dacă vă pare compoziția cam tare, mai puteți adăuga două-trei linguri cu lapte condensat). Dați crema la frigider pentru 24 de ore. După o zi scoateți crema densă și formați bomboanele. Luați din cremă cât încape într-o linguriță, îndepărtați „porția” astfel obținută cu un cuțit cu capăt rotunjit și rulați biluțe, puneți în interior o migdală. Dați bomboanele astfel obținute prin fulgii de cocos care au rămas (50 g) și așezați-le pe un platou sau într-o cutie frumoasă. Lăsați-le la frigider cel puțin o oră. Bomboanele Raffaello se servesc reci, deoarece la temperatura camerei se pot topi. Dar, de obicei nu ajung să se topească, pentru că dispar într-o clipă. În... gură! Poftă bună!
Crema e regina, tortul e... regele!
Da, tortul Raffaello este regele desertului la orice masă este „invitat” să fie... mâncat! Festivă sau nu. Ce-ați zice de un tort Raffaello de Crăciun? Sau de Revelion? N-ar sta rău pe masă, nu? Este „devotat” cremei Raffaello, regina sa, care-l învelește în și cu toată dulceața sa! Textura blatului și crema Raffaello sunt o combinație fabuloasă, care se „pupă” așa de romantic, dar și... profesionist, încât papilele dumneavoastră gustative să simtă că este vorba despre Ra-ffa-e-llo chiar dacă ați mânca deliciul ăsta cu ochii închiși... Haideți să vedem cum se face, nu-i nimic complicat, nu lansăm rachete, lansăm invitații la un „dezmăț” gustativ, cu precizarea că în rețeta de mai jos crema Raffaello este altfel preparată decât ați citit mai sus.
Ingrediente: 6 ouă, 200 g zahăr, 100 g migdale măcinate, 125 g făină, 2 lingurițe cu esență de vanilie, 200 g ciocolată albă, 300 ml lapte, 250 g mascarpone, 500 ml frișcă, 40 g fulgi de cocos, 200 g ciocolată Raffaello.
Mod de preparare: mixați albușurile spumă într-un bol, apoi încorporați zahărul și mixați până obțineți o bezea densă. Adăugați gălbenușurile amestecate cu o linguriță de esență de vanilie și cu ajutorul unei spatule amestecați atent. Încorporați treptat migdalele măcinate și făina cernută, apoi turnați aluatul obținut într-o tavă detașabilă (cu diametrul de 20 cm), tapetată cu hârtie de copt și dați tava în cuptorul preîncălzit la temperatura de 170°C, timp de 40-45 de minute. Într-un bol de mărime medie amestecați ciocolata albă cu 45 ml lapte și dați bolul în cuptorul cu microunde până se topește ciocolata. Mixați într-un alt bol mascarpone cu ciocolata topită, până se omogenizează compoziția. Apoi treptat încorporați frișca bătută, o linguriță cu esență de vanilie și fulgii de nucă de cocos. Blatul răcit tăiați-l pe orizontală în trei straturi de aceeași dimensiune. Peste primul strat turnați câteva linguri cu lapte, astfel încât să se înmoaie bine, apoi ungeți-l cu crema preparată mai devreme și acoperiți-l cu următorul strat. Repetați procedura cu toate straturile. Ungeți toată suprafața tortului de jur împrejur cu crema rămasă, nivelați și presărați-l din ambundență cu fulgi de nucă de cocos. Decorați marginile cu migdale mărunțite, iar în centru puneți biluțe de Raffaello.
Ce spune un chef cu 7 stele Michelin!
Minunea asta de cremă este apreciată, savurată, preparată de marii bucătari din toată lumea... pardon, „chefi”! Păi să vedeți, adică să citiți, ce spune despre crema Raffaello un „chef” (care o fi femininul, o „chef”-ă?) celebru, spaniola Carme Ruscalleda, singura femeie-bucătar cu 7 (șapte!) stele Michelin (obținute în trei restaurante), cea mai bună femeie-bucătar din lume în 2005, când a obținut primele 3 stele Michelin, în cartea sa „Cocinar para ser feliz” („A găti pentru a fi fericit”): „Crema Raffaello este o delicatesă care onorează orice carte cu rețete culinare. Are nevoie de suflet la preparare, destul de simplă de altfel, pentru că este delicată, suavă, fragilă, deși cu multă personalitate ca gust, chiar unică în spectacolul de senzații gustative pe care le lasă în gură”. Claramente, no? Și ca să vă lămuriți ce valoare are doamna „chef” Carme Ruscalleda, aflați că 3 este numărul maxim de stele Michelin care poate fi acordat unui restaurant! Procedura este una foarte laborioasă: înainte de acordarea primei stele, restaurantul primește nu mai puțin de patru vizite ale inspectorilor naționali. Alte zece vizite, ale inspectorilor naționali, dar și francezi, pot duce la a doua stea Michelin. A treia stea Michelin vine numai după controlul inopinat și foarte detaliat al inspectorilor internaționali.