de Roxana Istudor şi Florica Pintea
Varza kale este o legumă plină de substanțe nutrivite valoroase, considerată superaliment și care nu ar trebui să lipsească din meniurile de fiecare zi, întrucât este foarte versatilă.
Paste cu ceapă caramelizată
Ingrediente: 2 linguri cu ulei de măsline, 2 cepe roșii mari tocate fin, 1 lingură cu frunze de cimbru tocate, 1 linguriță cu fulgi de chili, 75 ml oțet de vin roșu, 1 lingură cu zahăr, 200 ml supă de legume, 400 g spaghete din grâu întreg, 200 g varză kale, 100 g brânză gorgonzola, sare, piper.
Mod de preparare: uleiul se încinge într-o tigaie, se pun ceapa, cimbrul, sare și piper. Se sotează zece minute, până se înmoaie, apoi se adaugă chili, oțetul, zahărul și supa. Separat, într-un vas larg, se fierb pastele, adăugându-se și varza în ultimele patru minute. După scurgere se întorc pastele în tigaie cu puțin lichid, se pune mixul de ceapă și jumătate din cantitatea de brânză. Se servesc cu gorgonzola rămasă.
Chiftele cu fenicul
Ingrediente: 2 linguri cu ulei de măsline, 1 ceapă medie, tocată, 2 căței de usturoi tocați fin, 800 g roșii în bulion tăiate, coaja de la 1 lămâie, 500 g carne de porc, 2 lingurițe cu semințe de fenicul, 250 g varză kale, 25 g semințe de pin prăjite, crutoane pentru servit, sare, piper.
Mod de preparare: într-o tigaie se încinge o lingură cu ulei în care se pun ceapa și usturoiul pentru cinci minute. Se adaugă roșiile, se dă flacăra mai mare și se lasă să clocotească 15 minute. Separat, în alt vas, se combină coaja de lămâie, carnea, feniculul, sare și piper. Se amestecă bine și se formează bile de dimensiunea castanelor. Uleiul rămas se încinge într-un vas, se pun chiftelele și se ţin să se rumenească cinci minute, apoi se toarnă sosul de roșii. Se lasă zece minute, se pune și varza și se fierbe totul acoperit încă cinci minute. Se servesc cu semințe de pin presărate, cu legume şi crutoane.
Crochete de cartofi dulci
Ingrediente: 2 cartofi dulci, 3 linguri cu ulei de măsline, 100 g varză kale, 2 linguri mix de condimente (după preferințe). Pentru sos: 200 ml iaurt, 1 lingură cu zeamă de lămâie, 1/2 cățel de usturoi zdrobit.
Mod de preparare: cartofii dulci se taie fâșii subțiri, se frig câteva minute într-o lingură cu ulei, apoi se pun într-un vas de copt tapetat cu hârtie. Varza kale se taie bucăți mari, se amestecă bine cu uleiul rămas și se pune într-o altă tavă tapetată, apoi se presară mixul de condimente. Se dau la cuptor pentru 20 de minute. Scoateți varza și mai lăsați cartofii alte 30 de minute. Apoi se pun împreună varza și crochetele de cartofi pe un platou. Sosul din iaurt, usturoi și zeamă de lămâie se poate face și cu o zi înainte, păstrându-se la rece până la servire.
Mămăligă cu alune
Ingrediente: 100 g ceapă, 300 g miez de dovleac tăiat bucăți, 1 lingură cu ulei de măsline, 3 fire de cimbru, 2 căței de usturoi, zdrobiți, 1/2 linguriță cu fulgi de chili, praf de nucșoară, 200 g varză kale, coaja de la 1 lămâie, 50 g alune, 700 ml supă de pui sau de legume, 150 g mămăligă moale, 50 ml lapte, 50 g parmezan.
Mod de preparare: puneți ceapa într-un vas mare și turnați apă clocotită deasupra. Lăsați astfel zece minute, apoi scurgeți și puneți la prăjit pe foc mic, împreună cu dovleacul, într-o lingură cu ulei de măsline, timp de 25 de minute. Adăugați cimbrul, usturoiul, chili, nucșoara, varza kale, coaja de lămâie și alunele tăiate bucăți. Mențineți totul pe foc încă 15 minute. Separat, într-un vas, aduceți supa la punctul de fierbere, turnați mămăliga moale în părți cât mai uniforme, amestecând încontinuu, fierbeți două minute, apoi adăugați și laptele. Totul trebuie să aibă consistența unui piure fluid. Se servește pe platou, garnisită cu legume, stropită cu zeamă de lămâie și presărată cu puțin parmezan.
Supă cu broccoli
Ingrediente: 1 ceapă, 1 țelină mică, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 rădăcină de păstârnac, 2 legături mari de varză kale, 200 g broccoli, 2 linguri cu ulei, 100 ml smântână, sare, piper, crutoane pentru servit.
Mod de preparare: se curăță ceapa, se toacă mărunt, apoi se călește în uleiul încins. După ce a devenit translucidă se adaugă țelina, pătrunjelul și păstârnacul tăiate cubulețe. Se lasă la înăbușit câteva minute, după care se adaugă 1,5 litri de apă. După ce dă supa în câteva clocote se pun și buchețelele de broccoli și se lasă să mai fiarbă 15 minute. La sfârșit se adaugă varza kale și se stinge focul. După ce s-a răcorit, se strecoară și se păstrează legumele, se reamestecă lichidul și se condimentează supa cu sare, piper și smântână. Se servește cu crutoane.
Salată caldă cu quinoa și pui
Ingrediente: 100 g quinoa, 200 g varză kale, 20-30 de stafide, 2 linguri cu ulei de măsline, 1/2 piept de pui, condimente după gust.
Mod de preparare: se spală bine semințele de quinoa, apoi se fierb 15 minute într-o cantitate dublă de apă. Se pun la fiert și stafidele, iar după ce toată apa a fost absorbită se adaugă frunzele de varză kale tocate, uleiul și se condimentează după preferințe (sare, piper lămâie, mentă, busuioc, ardei iute etc.). Se servește alături de carnea de pui făcută pe grătar.
Smoothie verde cu kale și spanac
Ingrediente: 1 legătură de varză kale, 1 legătură de spanac, 1/2 mango, 1 kiwi, 20 ml suc de lămâie, 50 ml suc de portocale, apă plată, cuburi de gheață, semințe de cânepă (opțional).
Mod de preparare: se curăță mango și kiwi de coajă și se taie bucățele. Se spală bine frunzele de kale și de spanac, se pun în blender toate ingredientele (mai puțin apa) și se amestecă până la omogenizare. Se poate adăuga apă până la obținerea consistenței dorite. Se servește imediat.