Main menu

header

732 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

La data de 12 iunie este celebrată Ziua Națională a Rusiei, una dintre cele mai mari păstrătoare de tradiții dintre națiunile lumii. La loc de cinste lângă cultura impresionantă și ortodoxia predominantă stă bucătăria rusă, de o bogăție unică.

Supă de varză

Ingrediente: 500 g carne, 500 g varză, 1 morcov, 1 ceapă, piper, 1 lingură cu pastă de tomate, 2 cartofi, 100 g smântână.

Mod de preparare: se fierbe carnea. Se curăță ceapa și morcovul, se trag într-o tigaie mare, se frig pe ambele părți cu pasta de tomate. Se taie varza julienne, iar cartofii în felii sau cuburi. Se pun cartofii și varza în bulion și se lasă până la fierbere. Apoi se adaugă ceapa și morcovul. Se fierbe până se înmoaie. La final se adaugă verdețuri tocate. Se fierbe încă cinci minute. Se servește cu smântână.

Rastegai

Ingrediente: foi de aluat, 300 g pește roșu, 50 ml smântână grasă, 1 ou, sare după gust, 100 g unt.

Mod de preparare: se fierbe peștele, apoi se curăță de oase și se amestecă cu smântâna. Din aluat se formează turtițe mici, se pune pe ele umplutură, se formează o plăcintă mică, se unge cu ou, se pune pe foaia de copt și se coace timp de 20 de minute, la 180 de grade Celsius. La modelarea aluatului se lasă descoperită o mică gaură în partea de sus, la mijloc - aceasta dă impresia unei cămăși descheiate. Prin acest spațiu, după coacere, se toarnă pe plăcintă unt topit.

Limbă cu ciuperci în sos de smântână

Ingrediente: 700 g limbă de porc, 1 ceapă, 300 g ciuperci, 200 g smântână, sare, piper.

Mod de preparare: limba se fierbe în apă cu sare, la care se adaugă mirodeniile preferate, iar după ce se fierbe, trebuie curățată. Limba fiartă se va tăia în cercuri, se toacă și ciupercile. Într-o tigaie se încălzește untul și mai întâi se prăjește ceapa până devine transparentă, apoi se adaugă ciupercile și se prăjesc toate la un loc, timp de trei minute. Într-un vas termorezistent se pune primul strat de limbă tăiată, sărat și piperat, după al doilea strat se pun ciupercile cu ceapă. La final se toarnă smântâna și se acoperă cu folie de staniol. Se dă la cuptor zece minute.

Kașa

732 26 2Ingrediente: 500 ml lapte, 1 baton de vanilie, 50 g unt, 50 g nuci tocate, 100 g griș, 10 caise, 100 g zahăr, 2 ouă.

Mod de preparare: se fierbe laptele, se adaugă puțină sare, se toarnă treptat grișul și se fierbe. Se răcește puțin și se adaugă gălbenușurile bătute cu zahăr, albușurile bătute, vanilia și nucile prăjite în unt. Se amestecă totul bine. Într-o tigaie unsă cu ulei se pun 2/3 din kașă. Se adaugă un strat de caise feliate, fără sâmburi. Se bagă la cuptor și se coace până se rumenește, la o temperatură de 180 de grade Celsius.

Pelmeni

732 26 3Ingrediente: pentru aluat: 500 g făină, 100 ml apă, 1 ou, sare. Pentru umplutură: 500 g carne tocată, 1 ceapă, 1 gălbenuș, sare, piper, 2 căței de usturoi.

Mod de preparare: se face aluatul simplu din făină, ou și apă, adăugând puțină sare. Carnea se dă prin tocător, se adaugă ceapa mărunțită, usturoiul și condimente după gust. În carnea tocată se pune gălbenușul și se amestecă. Cu ajutorul unui pahar se fac cercuri din aluat. În centrul fiecărui cerc se pune câte o lingură cu carne tocată. Cercul se va îndoi și se vor lipi marginile. Se unesc vârfurile. Pelmenii trebuie fierți în apă clocotită cu puțină sare, amestecându-se periodic, timp de cinci minute.

Cegă cu lămâie

Ingrediente: 1 cegă de mărime mijlo- cie, 1 ceapă, 1 lămâie, pătrunjel, sare, piper.

Mod de preparare: peștele trebuie curățat, spălat, apoi se înlătură capul, coada și aripile (peștele se poate lăsa și întreg, pentru aspect). Se condimentează cu sare și piper. Se taie câteva felii de lămâie și se pun în pește. Pe o folie de aluminiu se pun felii de lămâie și ceapă, deasupra se pune peștele, apoi se așază iar felii de lămâie și ceapă. Se înfășoară în folie și se coace în cuptor, 30 de minute, la o temperatură de 200 de grade Celsius. Peștele se mai lasă zece minute în cuptor după ce s-a închis focul, apoi se desface și se taie în bucăți.

Stroganoff de vită

Ingrediente: 350 g carne de vită, 30 g unt, 1 ceapă, 300 g cartofi, sare, piper, 1 legătură de pătrunjel, 1 legătură de mărar. Pentru sos: 25 g smântână, 25 g făină, 25 g unt.

Mod de preparare: carnea se taie în fâșii cu grosime de doi centimetri, care se bat până ajung la o grosime de 0,5 centimetri. Apoi se taie în cuburi, se presară cu sare și piper, se dă prin făină și se prăjește în unt, amestecându-se constant, timp de trei minute. Pentru sos, se călește în ulei făina, se adaugă smântâna și se încălzește timp de trei minute la foc mic. Se servește cu cartofi și castraveți murați.

Chisel

732 26 4Ingrediente: 0,5 kg cireșe, 1 ceșcuță cu zahăr, 6 linguri cu amidon, 2 l apă.

Mod de preparare: se pun fructele în apă și vasul pe foc. Pe măsură ce aceasta fierbe, se adaugă zahărul și se lasă la fiert aproximativ zece minute. Amidonul se dizolvă în jumătate de pahar cu apă rece și se toarnă în zeama de cireșe fiartă, în timp ce se amestecă intens. Atunci când compoziția începe să fiarbă, se oprește imediat focul.

Prăjitură vatrușki

732 26 5Ingrediente. Pentru aluat: 1 pahar cu lapte, 40 g drojdie proaspătă, 1/2 pahar cu zahăr, 2 ouă, 100 g unt, 1 praf de sare, 4 pahare cu făină. Pentru umplutură: 500 g brânză dulce, 1/2 pahar cu zahăr, 1 ou, 2 linguri cu smântână, 1 plic cu zahăr vanilat, 1 albuș.

Mod de preparare: se face aluatul cu drojdie, care se lasă la crescut pentru zece minute. Între timp se prepară umplutura din brânză, amestecându-se ingredientele. Aluatul se împarte în fâșii. Cu ajutorul unui pahar se vor tăia cercuri în centrul cărora se pune umplutura, după care se lipesc. Se ung cu albuș și se pun în cuptor pentru 15-20 de minute, la o temperatură de 180 de grade Celsius.