Main menu

header

748 26 1de Simona Lazăr şi Florica Pintea

La vârsta de 25 de ani, scriitorul George Bernard Shaw a devenit vegetarian. El atribuia această schimbare a habitudinilor sale unui distih din poemul lui Shelly „Revolta Islamului”: „Niciodată sânge de pasăre sau bestie/ Nu vor mai fi pentru om un festin”. Istoricii literari atribuie însă azi această schimbare mai degrabă sărăciei decât poeziei.

Toată familia i-a urmat regimul alimentar

Indiferent ce l-a motivat să înceapă, Shaw a rămas toată viața un adept al vegetarianismului și un băutor de ceai. Mama sa l-a urmat în această decizie, iar mai târziu, când s-a căsătorit, soția sa a trebuit să țină și ea regimul lui strict. Se spune chiar că, atunci când mergea la petreceri unde se mânca și carne și se bea vin, își lua cu sine propria servitoare, care să-i aducă bucatele la masă, căci n-ar fi mâncat din mâna cuiva care se atinsese de alimentele „carnivorilor”. După moartea soției sale, G.B. Shaw a căutat pe cineva cu care să împartă acest drum al vegetarianismului. Acest om a fost Alicia (Alice) Laden, o văduvă care o îngrijise pe soția sa în ultimele sale luni de viață. Ea a rămas lângă Shaw și i-a gătit scriitorului. La mulți ani după moartea acestuia, Alicia avea să-și compileze caietul cu rețetele pe care i le gătea lui Shaw, publicând o carte care va cunoaște foarte repede succesul. „Cartea de rețete vegetariene a lui George Bernard Shaw” e reeditată și-n ziua de azi, semn că interesul dublu - pentru tabieturile scriitorului și pentru mâncarea vegetariană - nu a scăzut niciun gram.

Șarlotă de legume

Ingrediente: 4 linguri cu unt topit (de preferat unt vegetal, adică margarină), 1 cană cu piure de morcovi, 1 cană cu piure de napi, 1 cană cu piure de varză de Bruxelles, 1/2 cană cu sos de roșii, 1 pâine (franzelă).

Mod de preparare: preîncălziți cuptorul. Ungeți o tavă pentru cuptor cu unt (margarină) topit. Curățați pâinea de coajă și apoi tăiați-o în felii subțiri (felii pe care le veți folosi ca să tapetați marginile și fundul tăvii). Amestecați cele trei piureuri și întindeți-le, cu dosul unei linguri, deasupra patului din miez de pâine. Acoperiți cu alte felii de pâine. Dați la cuptor, pentru 30-40 de minute. Când e aproape gata, scoateți tava, ungeți cu sos de tomate și mai dați pentru câteva minute la cuptor.

Tartă cu nuci, alune, migdale, fistic...

748 26 2Ingrediente: 2 căni mari de biscuiți zdrobiți (nu măcinați!), 2 ouă bătute, 1 cană cu nuci, alune, migdale, fistic (și altele de acest fel) tăiate foarte fin, 2 căni cu pesmet din pâine integrală, sare, piper, 1 cană cu ceapă sotată, 1 ou fiert tare, 1 cană cu orez fiert, 2 linguri cu brânză Cheddar rasă, margarină (dacă nu sunteți vegetarian, ca Shaw, merge și unt) și sos tomat.

Mod de preparare: preîncălziți cuptorul. Amestecați biscuiții şi nucile (cu alune, migdale etc.) cu pesmetul, adăugați sare și piper, ceapa sotată, ouăle bătute. Amestecați totul. Tăiaţi oul fiert și amestecați-l cu brânza rasă și orezul fiert, într-un alt bol, pentru a obține umplutura. Presărați sare și piper, pentru gust. Ungeți cu margarină (sau unt) o tavă de copt, în care întindeți apoi jumătate din aluatul cu nuci obținut. Întindeți apoi deasupra umplutura și acoperiți cu restul de aluat. Puneți, din loc în loc, câte puțină margarină (sau unt) și dați la cuptor, la foc potrivit, 45 de minute. Când serviți, stropiți feliile de tartă cu sos tomat.

Orez cu spanac

748 26 3Ingrediente: 1 ceapă mică tăiată mărunt, 1 cățel de usturoi, dat pe răzătoare, 1 lingură cu ulei de floarea-soarelui (sau ulei de măsline), 1 ceșcuţă cu roșii curățate de pieliță și semințe și tăiate în cuburi, 1 linguriță cu oregano sau cu busuioc, 125 g brânză tofu, 2 căni cu orez brun sau orez integral, 4 căni cu apă sau cu supă de legume, 200 g spanac, 125 g cașcaval vegetal (de soia) dat pe răzătoare, sare, piper, 1 lingură cu semințe de susan.

Mod de preparare: căliți ușor ceapa și usturoiul, în ulei fierbinte. Adăugați roșiile și condimentele. Aduceți la punctul de fierbere, apoi dați focul mai mic. Lăsați să fiarbă trei minute, neacoperit, apoi adăugați brânza tofu (zdrobită cu furculița). Amestecați. Într-un alt vas, puneți la fiert orezul și spanacul (în cele patru căni cu apă sau cu zeamă de legume), iar când orezul a absorbit aproape tot lichidul adăugați jumătate din cantitatea de cașcaval vegetal ras, amestecați și mai lăsați pe foc două-trei minute. Într-un vas mai adânc, pentru cuptor, puneți orezul cu spanac, turnați deasupra sosul de roșii, presărați restul de cașcaval ras și semințele de susan și dați la cuptor pentru 30-40 de minute.

Sufleu de nuci

748 26 4Ingrediente: 4 căni cu ceapă tăiată mărunt, 1 cană cu lapte, 3 linguri cu unt (sau unt vegetal), 3 linguri cu făină, sare, piper, 5 gălbenușuri (bătute), 1 lingură cu pătrunjel tocat, 1/2 cană cu miez de nucă (tăiat mărunt cu cuțitul, nu măcinat), 5 albușuri (bătute cu un vârf de cuțit cu sare).

Mod de preparare: căliți ceapa în ulei și apoi înăbușiți-o cu puțin lapte. Într-o altă tigaie, topiți untul, adăugați făina și rumeniți-o; adăugați sare și piper. Turnaţi restul de lapte, puțin câte puțin, continuând să fierbeți la foc mic și să învârtiți cu lingura de lemn, ca să nu formeze cocoloașe; faceți asta constant, timp de cinci minute. Amestecați în acest sos gălbenușurile, apoi, rând pe rând, ceapa înăbușită în lapte, pătrunjelul și nucile. Lăsați să se răcească, iar între timp preîncălziți cuptorul. Adăugați în compoziția răcită albușurile, bătute spumă. Încorporați. Ungeți o tavă cu unt (sau margarină), turnați compoziția pentru sufleu și dați la cuptor pentru 30 de minute.

Tartă de legume

748 26 5Ingrediente: aluat pentru gogoși (pregătit din făină, apă, sare și puțină drojdie), 100 g brânză Cheddar dată pe răzătoare, 1 cană cu sos alb (pregătit din unt, făină albă, apă, sare și piper), 1 gălbenuș (bătut), 1 lingură cu zeamă de lămâie, 8 buchete de conopidă (coaptă, în prealabil, 30 de minute, la foc potrivit), 1 cană cu morcovi tăiați felii subțiri, 1 cană cu fasole verde ruptă în bucăți de 5 cm, 1 ceapă tăiată mărunt și călită în ulei, unt (sau margarină) pentru uns tava, pesmet, sare și piper.

Mod de preparare: preîncălziți cuptorul. Întindeți o foaie din aluat, de mărimea tăvii de copt, și presărați pe ea brânza. Frământați și întindeți din nou foaia de aluat. Ungeți tava cu unt (sau cu margarină), presărați pesmet și bateți ușor ca să se răspândească uniform, în toată tava. Așezați foaia de aluat în tavă și dați la cuptor pentru zece minute, până începe să se rumenească. Lăsați să se răcească, în tavă. Adăugați sosul alb și întindeți-l uniform, asezonați cu sare și piper. Turnați deasupra și întindeți ușor și gălbenușul bătut bine, după care dați tava la cuptor pentru câteva minute, la foc mic. Amestecați legumele (morcovii, fasolea verde și ceapa) cu zeamă de lămâie, apoi presărați uniform deasupra. Dați din nou la cuptor, până se rumenesc ușor și legumele (e ideal să rămână ușor crocante).