Main menu

header

753 26 1de Simona Lazăr

Halloween ori Hallowe’en este o sărbătoare pe care o regăsim, tradițional, în mai multe țări din vestul Europei și din nordul Americii, care se celebrează la 31 octombrie, când în calendar este „Ziua Tuturor Sfinților”. În ultimele decenii, ca și în cazul Crăciunului, Halloweenul nu mai este o tradiție tipică pentru țările creștine unde s-a dezvoltat inițial, fiind adoptată pe întregul mapamond, indiferent și independent de credințe religioase și moșteniri culturale.

„Cartea de bucate a celebrităților moarte”

Î753 26 2ntr-un fel oarecum previzibil - mai ales după ce mitul „Dracula” a câștigat teren la Hollywood (în urma adaptărilor cinematografice ale romanului omonim al lui Bram Stoker) -, România are și ea un loc pe „harta Halloweenului”, și nu mă gândesc acum doar la faptul că se sărbătorește și în România, ci și la faptul că e uneori de „bon-ton” (și nu neapărat de „bun-gust”) să consideri că în bucătăria specifică a sărbătorii trebuie să existe și niscaiva rețete românești, adică „din țara lui Dracula”. Cum ar fi - se va vedea mai departe - sângeretele și... savarina (în stil românesc). Dar pentru că aminteam de capitala mondială a cinematografiei - Hollywood - prima carte de bucate „de sezon” va fi una legată într-un fel neașteptat de celebritățile filmului american. Cu opt ani în urmă, chiar în noaptea de Halloween, un foarte îndrăgit realizator de emisiuni radio, ascultate în Statele Unite ale Americii și-n Canada, deopotrivă, Frank DeCaro, a lansat în direct, „pe unde”, „Cartea de bucate a celebrităților moarte” („Dead Celebrity Cookbook”). De ce a ales noaptea de Halloween pentru lansare e lesne de înțeles. Toate vedetele din Era de Aur a Hollywoodului, cu rețetele și anecdotica lor, și-au dat întâlnire pentru un festin pantagruelic. Câștigătoarele statuetei Oscar Elizabeth Taylor și Katharine Hepburn, comicii Lucille Ball și John Ritter, Liberace, Frank Sinatra ș.a.

Moștenirea gastronomică a marilor actori

DeCaro povestea că-ntr-o altă noapte de Halloween, în 1975, pe când era elev la un colegiu din New Jersey, a organizat o petrecere foarte reușită, la care toți trebuiau să vină costumați în vedeta preferată. Vedeta trebuia să fi fost „oale și ulcele” de ceva vreme. Asta era regula nopții. „A fost una dintre cele mai reușite petreceri pe care le-am dat vreodată”, a povestit el, spunând că probabil atunci au încolțit semințele cărții de acum. DeCaro a fost mereu interesat de ce au lăsat în urma lor marii artiști ai Americii (când au plecat pe lumea cealaltă), așa că s-a apucat să colecționeze reviste, ziare, almanahuri vechi, cărți, monografii și nu numai. Gurmand desăvârșit cum se află, DeCaro a încercat - împreună cu soțul său, Jim Colucci (cei doi fac parte din comunitatea americană de gay, lesbiene și transsexuali și sunt căsătoriți, după legile de-acasă de la ei) - în propria bucătărie toate rețetele pe care le-a aflat, atribuite vedetelor. „Nu sunt sigur că toți au creat rețetele despre care se crede că le aparțin. Unii dintre ei doar au lăsat să li se alăture numele unui fel de mâncare”, spunea în toiul nopții de Halloween Frank DeCaro. „Dar acum, pas de-i mai întreabă dacă rețeta e a lor de-adevăratelea sau nu”, zice el prevalându-se de faptul că celebritățile cu pricina sunt moarte. Toate.

Fantomele celor dragi și mâncărurile lor preferate

753 26 3I-aș fi sugerat lui DeCaro să nu dispere și să şi-o ia ca aliat, într-o astfel de întreprindere, pe Mary Ann Winkowski, cunoscută ca „investigator paranormal”, a cărei existență, de altfel, a inspirat și un film de televiziune, realizat de CBS, „The Ghost Whisperer”. Winkowski este un cunoscut vânător de fantome. Ea ține să precizeze adeseori că nu este un „medium” clasic, nu intră în contact cu spiritele care au plecat deja în grădinile Paradisului (ori în focurile Gheenei), ci poate vorbi doar cu acelea care încă mai bântuie pe pământ. Adică... cu fantomele (ori cu cei aflați în Purgatoriu, în așteptarea „autobuzului” care să-i ducă la destinația finală). De obicei îi ajută pe oameni să vorbească cu cei dragi, care au murit de curând. Nu găsești butonii de argint ai bunicului, testamentul soțului sau rețeta mamei tale? O chemi pe Mary Ann. Cât nu e prea târziu... Interesant e că din mai multe astfel de întâlniri paranormale, Mary Ann Winkowski a reușit să afle rețete cât pentru o carte de bucate. „Mai mult de o sută de rețete”, scrie ea pe coperta cărții „Beyound Delicious. The Ghost Whisperer’s Cookbook. More than 100 recipes from the Dearly Departed”. Și mai interesant este că Mary Ann afirmă că nu întotdeauna ea a cerut rețetele fantomelor, ci fantomele au venit la ea, cerându-i să le noteze. „Probabil că nu puteau pleca de pe pământ și rămâneau să bântuie printre noi pentru că mai aveau ceva rețete de împărtășit”, crede ea. N-a întrebat-o însă nimeni dacă știe cumva ce s-a mai întâmplat cu fantomele alea după ce i-au dat rețetele. Și-or fi găsit liniștea? Or fi ajuns în Rai?

„12 feluri românești tradiționale de Halloween”

Barbara Rolek, autoarea cărții „Spune-mi cât vrei să trăiești și eu îți voi spune ce să mănânci ca să ajungi la anii ăia” recomandă „salata boeuf românească” și „savarina” drept mâncăruri tradiționale în țara lui Dracula. Febra Halloweenului duce uneori imaginația americanului - chiar și pe a est-europeanului stabilit în America - în zone ale penibilului. Barbara Rolek, cunoscută pentru cărțile sale culinare și articolele gastronomice pe care le publică de vreo 20 de ani în presa de dincolo de Ocean, recomandă conaționalilor săi petrecerea Halloweenului în hotelul „Transylvania” (Chicago), unde musai trebuie să deguste „12 feluri româ- nești tradiționale de Halloween”.

Trecem peste faptul că Halloweenul nu are nici în clin, nici în mânecă cu tradiția românească. Însă multe dintre felurile recomandate de Barbara Rolek nu fac nici ele parte din gastronomia noastră neaoșă. „Salata boeuf românească” este una dintre „monstruozitățile” propuse de Rolek, alături de „cordon bleu românesc”, „savarină” și „clătite”. O scuzăm (pe jumătate), căci a trecut totuși în lista asta: mititeii, sarmalele, mămăliga, cozonacul și salamul de Sibiu, de servit cu țuică.

„Vreau să-ți beau sângele”

753 26 4În Statele Unite, Barbara Rolek este considerată cea mai mare specialistă în bucătărie est-europeană. Asta i se trage de la faptul că are origini poloneze și, în dorul bunicilor, s-a hotărât să studieze și bucătăria jumătății de Europă din care au ajuns ai ei în America. Acum, Barbara e în măsură să ne mai propună câteva rețete tradiționale de Halloween, la... popoarele est-europene: piftia de porc, gulașul unguresc, căsuțele de turtă dulce, sângeretele („Vreau să-ți beau sângele”, titrează ea povestea acestui ultim fel de mâncare). Oricum, citind cele câteva articole ale sale pe această temă, constați că un fir roșu le unește: cele mai potrivite mâncăruri, de Halloween, sunt cele originare din estul Europei, pentru că pe-acolo s-a născut Dracula. Fără alte comentarii.

Cu toate erorile ei, Barbara Rolek știe mai multe despre bucătăria din fostele țări comuniste decât alți bucătari occidentali ignoranți. Dar nu asta este ceea ce o recomandă. Ea este, alături de William D. Stimack, co-autoare a volumului „Tell Me How Long You Want to Live: And I’ll Tell You What to Eat to Get There”, ceea ce ar însemna, într-o traducere liberă: „Spune-mi cât de mult vrei să trăiești și eu îți voi spune ce să mănânci să ajungi la anii ăia”. „Vrei să fii nemuritor? Nimeni nu îți poate promite asta, însă un specialist în medicină naturistă și un bucătar-șef te pot ajuta să-ți faci un plan și îți vor da rețetele care ți-ar putea prelungi viața”! Preocupările Barbarei Rolek pentru alimentația sănătoasă nu sunt nicidecum un moft. În 2007, ea a primit un premiu pentru dieta sa ketogenică, folosită în tratamentul epilepsiei la copii. Totuși, comunitatea medicală nu a acceptat complet eficiența acestui tip de dietă.

Preparatele culinare ale unei criminale în serie

La vârsta de 82 de ani, una dintre cele mai „simpatice” criminale în serie din Statele Unite, Dorothea Puente, a murit în închisoarea unde își ispășea condamnarea pe viață (era în 2011). Ea a fost condamnată în 1993 pentru trei dintre cele nouă crime comise între 1981 și 1988. După divorțul de cel de al patrulea soț, Dorothea își „rotunjea” veniturile închiriind camerele din casa ei victoriană de pe strada F din Sacramento și gătind pentru chiriași. Din când în când, atunci când impulsul criminal o ajungea, ea își droga chiriașii, după care îi îngropa în curtea din spatele casei. Nimic din toate acestea nu o face simpatică. Doar macabră... Însă, în urmă cu şapte ani, Dorothea Puente, bătrânica de 75 de ani, a cucerit în felul său America. În anul 1998, editorul Shane Bugbee, aflându-i povestea și pasiunea pentru gătit, a început să corespondeze cu ea, solicitându-i rețetele. Sigur, nu pe cele „condimentate” cu otrăvuri. După sute de scrisori și multe telefoane - ajunseseră să vorbească săptămânal -, Shane Bugbee a reușit să compi- leze o carte de bucate pe care a numit-o „Cooking with a serial killer: Recipes from Dorothea Puente”, publicând-o în 2004. Shane Bugbee spune că Dorothea nu a avut o viață prea fericită. Orfană, căsătorită cu un soldat american la vârsta de 16 ani și abandonată, umilită adeseori de toți cei patru soți pe care i-a avut, condamnată în mai multe rânduri pentru delicte minore, ea i-a lăsat editorului, care a cunoscut-o când era septuagenară, impresia de „simpatică doamnă bătrână”. „Chiar dacă am pornit de la o premisă macabră atunci când m-am gândit să fac cartea, rețetele ei sunt de fapt imaginea puținelor zile fericite pe care le-a avut”. Cartea de bucate a Dorotheei Puente a fost tipărită deja în trei ediții, iar editorul ei a declarat că nu este interesat să profite de pe urma vâlvei create în urma morții. Totuși, dacă stocul se va epuiza, nu-i va lăsa pe fani fără culegerea de rețete a celebrei criminale...

Gastronomie à la Hollywood

Friptura de miel „Frank Sinatra”

753 26 5Ingrediente: 1 picior de miel (cu tot cu os), 1 cană cu ulei de măsline, 8 linguri cu oțet de vin, 2 căței de usturoi, 1 linguriță cu sare, 1/2 cană cu muștar.

Mod de preparare: piciorul de miel se va folosi cu tot cu os (e de preferat partea de sus, cu tot cu şold). Preparați o marinadă din: ulei de măsline, oțet, usturoi, sare. Turnați marinada într-o tavă adâncă, puneți piciorul de miel cu pielea în sus și îl ungeți cu muștar. Îl lăsați așa la marinat toată noaptea. A doua zi, puneți piciorul de miel pe grătarul fierbinte, cu partea unsă cu muștar în jos. Când se rumenește, îl întoarceți pe partea cealaltă. Ar trebui să stea pe grătar cam o oră, oricum, nu mai puțin de 45 de minute. Pentru servire, tăiați în felii foarte subțiri.

(Frank Sinatra - 1915-1998)

Supă-cremă de sfeclă „Deborah Kerr”

753 26 6Ingrediente: 1 sfeclă roșie, 1/2 țelină, 28 g unt sărat, 1/3 cană cu făină, 2 căni cu supă de legume, sare, piper negru, smântână.

Mod de preparare: fierbeți sfecla pe jumătate, descojiți și dați pe răzătoare. Țelina crudă se dă și ea pe răzătoare. Topiți untul, adăugați făina, amestecați și lăsați 20 de minute. Apoi puneți supa, sfecla și țelina. Acoperiți cu un capac și lăsați să fiarbă cel mult 30 de minute. Condimentați cu sare și piper negru și serviți cu smântână.

(Deborah Kerr - 1921-2007)

Vinegretă „Elisabeth Taylor”

Ingrediente: 1 cățel de usturoi presat, 5 linguri cu supă sau bulion, 1 lingură cu ulei vegetal, 1 lingură cu suc de lămâie, 1 lingură cu oțet balsamic, 1/2 lingură cu arpagic, 1/2 linguriță cu hazmațuchi, 1/8 linguriță cu sos Tabasco (acest sos se prepară din ardei iuți roșii, tăiați mărunt, oțet alb și sare), 1/4 linguriță cu sare și 1/4 linguriță cu piper negru.

Mod de preparare: amestecați primele șapte ingrediente și lăsați deoparte, la marinat, cel puțin două ore. După aceea adăugați sosul Tabasco, sarea și piperul după gust. Amestecați foarte bine. Această vinegretă se folosește la salate, în special cele de crudități, sau ca un sos pentru diverse legume preparate.

(Elisabeth Taylor - 1932-2011)

Ratatouille „Gregory Peck”

753 26 7Ingrediente: 4 ardei grași, 2 cepe, 4 roșii, 600 g vinete, 450 g dovlecei, 4 linguri cu ulei de măsline, 1 linguriță cu sare, 1 linguriță cu piper negru, 2 linguri cu amestec de ierburi.

Mod de preparare: curățați ardeii și tăiați-i julien. Tocați cepele, roșiile, vinetele și dovleceii. Încingeți uleiul și prăjiți ceapa. Adăugați roșiile, vinetele și dovleceii. Sărați și piperați, apoi lăsați 30 de minute la foc mic. Presărați amestecul de ierburi, măcinat.

(Gregory Peck - 1916-2003)

Orez cu sos de mango și fasole neagră „Anne Bancroft”

753 26 8Ingrediente: 1 lingură cu ulei de măsline, 2 cepe mari tocate, 1 morcov mare tocat fin, 3 căței de usturoi pisați, 1/4 linguriță cu pudră de chimion, 1/4 linguriță cu coriandru măcinat, 1/4 linguriță cu pudră de chilli, 1 legătură de pătrunjel (140 g), 1 lingură cu ghimbir ras, 3 căni cu supă vegetală sau apă, 2 linguri cu amidon de porumb, 1/2 ardei gras galben sau roșu (să se obțină 2 linguri după ce a fost copt și tăiat), 1 şi 1/2 mango, 2 căni cu fasole neagră fiartă, 2 linguri cu suc de lămăie, 3 căni cu orez cu bobul lung brun fiert.

Mod de preparare: sotați ceapa, morcovul și usturoiul, împreună cu mirodeniile până când legumele se înmoaie. Păstrați câteva rămurele de pătrunjel pentru garnitură, iar restul tocați-l. Din cel tocat, păstrați deoparte 2 linguri. Adăugați pătrunjelul, ghimbirul ras și supa de legume (sau apa) și lăsați să fiarbă. Dizolvați amidonul în 2 linguri cu apă și turnați peste sos în fir subțire. Lăsați pe foc până când se îngroașă, dați focul mai încet și apoi lăsați să fiarbă alte 20 de minute. Separat, coaceți jumătatea de ardei până când se înnegrește și se ia coaja. Lăsați la răcit și tăiați în cubulețe. Descojiți mango (un fruct și jumătate) și tăiați-l în cubulețe. Puneți într-o cratiță mango, fasolea, ardeiul copt și cele 2 linguri cu pătrunjel tocat. Aduceți la fierbere. Reduceți flacăra și lăsați pe foc până când mango se înmoaie. Turnați pe platou deasupra orezului brun. Stropiți cu suc de lămâie și decorați cu rămurele de pătrunjel.

(Anne Bancroft - 1931-2005)

Cocktail „Greta Garbo”

753 26 9Ingrediente: 30 ml brandy, 30 ml vermut sec, 30 ml suc de portocale, 10 ml sirop de rodii, puțină cremă de mentă.

Mod de preparare: introduceți toate ingredientele, împreună cu cuburile de gheață, într-un shaker și agitați bine. Serviți într-un pahar înalt, fără picior.

(Greta Garbo - 1905-1990)

Cocktail „Roy Rogers”

753 26 10Ingrediente: 200 ml cola, 10 ml sirop de rodii, 1 cireașă pentru decorare.

Mod de preparare: turnați cola și siropul de rodii într-un pahar înalt, fără picior, plin cu cuburi de gheață. Agitați totul bine cu un pai, apoi decorați cu o cireașă.

(Roy Rogers - 1911-1998)