de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa
Oricine retrăiește cu drag toamna copilăriei, când de la masă nu lipsea niciodată cel mai bun desert: găluștele dulci. Iată câteva rețete de pe vremea bunicii, care să vă aducă în suflet bucuria de altădată.
Găluște cu caise
Ingrediente: 5 caise mici, 250 g brânză de vaci bine scursă de zer, 1 ou, 2 linguri cu griș, 2 linguri cu făină, 60 g pesmet, 1 lingură cu ulei, 30 g unt, zahăr tos după gust, sare, 2 plicuri cu zahar vanilat sau 2 păstăi de vanilie naturală, opţional, coajă de lămâie, scorțișoară.
Mod de preparare: puneți pe foc o oală de cinci litri, în care adăugați o linguriță cu vârf cu sare. Într-o tigaie, încingeți uleiul și adăugați untul. Când acesta se topește, se adaugă tot pesmetul odată. Se amestecă încontinuu cu o lingură de lemn, până se rumenește. Ulterior, trageți deoparte și adăugați zahăr tos și zahăr vanilat și scorțișoară. Puneți într-un castron brânza de vaci, oul, făina, praful de sare, un plic cu zahăr vanilat și puțină coajă de lămâie. Frământați rapid, ca să se formeze un aluat neted, dar care nu este foarte tare. Presărați planul de lucru cu puțină făină, apoi tăiați aluatul în părți egale. Cu mâinile umede, luați o bucățică de aluat, aplatizați cu palma, apoi așezați o jumătate de caisă. Închideți cu grijă aluatul deasupra caisei și rotunjiți în palme. Când apa clocotește, reduceți focul la minimum și puneți găluștele toate deodată. Folosind o spatulă, desprindeți delicat de fundul oalei, imediat după ce le-ați pus la fiert, având grijă să nu le rupeți. După câteva minute, găluștele se vor ridica la suprafață. Opriți focul și lăsați în apa fierbinte încă cinci minute. Scoateți găluștele cu o spumieră, scurgeți bine și tăvăliți-le prin pesmet.
Găluște cu prune
Ingrediente: 500 g cartofi, 300 g făină, 1 ou, 4 linguri cu zahăr, 1 esență de vanilie, coaja rasă de la o lămâie, un praf de sare, 20 de prune fără sâmburi, 3-4 linguri cu zahăr, 1 linguriță cu scorțișoară, 150 g pesmet, 50 g unt, 4 linguri cu zahăr, 1 pliculeț cu zahăr pudră vanilat.
Mod de preparare: curățați cartofii de coajă, tocați în cuburi aproximativ egale, spălați în câteva ape și puneți la fiert cu puțină sare. Prăjiți pesmetul în unt până când se va rumeni frumos. Amestecați continuu cu o lingură de lemn sau cu o spatulă de bucătărie să nu se ardă și să nu se prindă de tigaie. La final, după ce pesmetul se răcorește puțin, adăugați zahărul împreună cu scorțișoara. Spălați prunele și scoateți sâmburii, având grijă să nu le rupeți. Presărați o lingură cu zahăr, amestecată cu scorțișoară. Puneți pe foc o oală cu patru litri de apă și un praf de sare. După ce cartofii au fiert, puneți-i într-o strecurătoare, lăsați câteva minute să se scurgă bine de apă, apoi pasați-i ca pentru piure. Adăugați un praf de sare, împreună cu zahărul, oul și esențele. Amestecați până când ingredientele vor fi bine încorporate. Ulterior, adăugați făina până când totul se va omogeniza complet. Aveți grijă ca aluatul să nu fie foarte tare. Luați cu lingura o bucățică de aluat pe care o tăvăliți prin făină și aplatizați ușor cu palma. Așezați o prună în mijlocul bilei de aluat și strângeți aluatul în jurul ei, astfel încât să nu iasă din aluat. În mijlocul prunei presărați puțin zahăr amestecat cu scorțișoară. Puneți găluștele astfel formate în apa clocotită și lăsați la fiert până când se ridică la suprafața apei. Scoateți găluștele cu ajutorul unei palete și tăvăliți bine prin pesmetul prăjit.
Găluște cu brânză de vaci și smântână
Ingrediente: 1 kg brânză de vaci, 100 g griș, 150 g făină, 250 g unt, 500 g smântână, 150 g ouă, 200 g zahăr, 50 g sare.
Mod de preparare: brânza de vaci se pune într-un vas, se adaugă ouăle, sarea, făina şi grişul, fiert şi răcit. Se amestecă bine totul. Separat, într-un vas cu apă clocotită se pune o lingură din compoziţia de mai sus, pregătindu-se astfel găluştele şi se lasă să fiarbă zece minute. După ce au fiert, se scot pe un platou, se presară cu zahăr și apoi se introduc la cuptor cinci minute. Se servesc cu smântână și unt.
Găluște cu struguri
Ingrediente: 400 g brânză, 100 g zahăr, 3 ouă, 6 linguri cu făină, 400 g struguri, sare.
Mod de preparare: puneți o oală cu apă și puțină sare la fiert. Separat, amestecați brânza cu ouăle. Adăugați zahărul şi făina. Din aluatul obţinut formați biluţe pe care le umpleți cu boabe de struguri. În oala cu apă clocotită puneți găluştele şi le fierbeți șapte-opt minute. Scoateți-le uşor cu o paletă şi aşezați-le pe o farfurie la răcit. Se pot servi cu miere.
Găluște de griș cu iaurt
Ingrediente: 700 ml iaurt, 200 g griș, 2 ouă, 6 linguri cu zahăr, 150 g pesmet, 50 g unt, vanilie, un vârf cu sare.
Mod de preparare: puneți la foc mic să fiarbă iaurtul într-o crăticioară. Adăugați patru linguri cu zahăr, vanilia, sarea și ouăle bătute și amestecați bine. Când iaurtul începe să fiarbă ușor, turnați puțin griș și amestecați cu telul, pentru a nu se forma cocoloașe. Când grișul începe să se îngroașe, trageți crăticioara de pe foc și lăsați să se răcească aproximativ un sfert de oră. Într-o tigaie topiți untul și adăugați pesmetul amestecat cu două linguri cu zahăr și lăsați să se rumenească puțin. Din compoziția de griș, luați cu lingura găluște și puneți în pesmet. Întoarceți ușor pe toate părțile pentru a fi acoperite cu pesmet.
Găluște cu cremă de ciocolată
Ingrediente: 150 g făină de grâu, 1 ou, 500 g cartofi, 1 vârf de cuțit cu sare. Pentru umplutură: cremă de ciocolată. Pentru decor: 2 linguri cu ulei, 100 g pesmet, 2 linguri cu zahăr pudră.
Mod de preparare: fierbeți cartofii în coajă. Încingeți uleiul între timp și prăjiți ușor pesmetul, în așa fel încât să se rumenească. Curățați cartofii fierți și transformați-i în piure. Amestecați piureul cu făina, ouăle și sarea și frământați bine până se va obține un aluat moale. Aveți grijă, dacă e prea lipicios, să mai adăugați făină. Întindeți aluatul pe masa pe care ați pus făină, treceți cu sucitorul peste acesta de câteva ori, apoi tăiați în pătrățele. Puneți în mijlocul fiecăruia o lingură cu ciocolată, apoi împachetați bine și lăsaţi găluștele la frigider pentru două ore. Puneți apa la fiert, iar când dă în clocot, adăugați găluștele și lăsați să fiarbă, dar amestecați cu o lingură de lemn, pentru a nu se prinde. Vor fi gata atunci când se ridică la suprafață. Dați găluștele prin pesmet amestecat cu zahăr pudră.