de Valeria Roman şi Florica Pintea
Face magie când intră în bucătărie și nu a dovedit-o doar la Masterchef, concursul culinar de la Pro TV la care a participat în urmă cu doi ani. Loredana Hașu (42 de ani), originară din Cluj-Napoca, nu știe ce înseamnă complicat atunci când vine vorba despre vreun preparat culinar și le-a arătat și francezilor cum se gătește acasă, dar a „furat” și din rețetele lor sofisticate pe care acum le gătește şi cu ochii-nchiși. Stabilită cu soțul și cei doi copii de cinci ani la Paris, românca noastră nu s-a oprit niciun moment din a experimenta în bucătărie. La început i-a fost greu să se angajeze, pentru că nu era familiarizată cu limba, dar de două luni este chef de rang la Hotelul Intercontinental din orașul de pe Sena și duce la mesele francezilor farfurii cu bucate alese, atent gătite și preparate din ingrediente selecționate. Despre drumul ei de la Masterchef la unul dintre cele mai bune restaurante din Paris, ne-a povestit chiar Loredana Hașu, care a împărtășit cu cititorii revistei Taifasuri un meniu apetisant pentru masa de Revelion.
„M-am înscris la «Bake Off - Italia» și la «Le Rois du Gateaux - Franța»”
- Cum s-a schimbat viața ta după concursul de la Pro TV?
- După concurs o perioadă de timp m-am dedicat integral familiei mele. Am continuat să gătesc, dar pe zi ce trecea mă regăseam mai mult în domeniul patiseriei, de aceea am încercat să experimentez tot felul de deserturi franțuzești. În 2018 m-am înscris la două concursuri de patiserie. Unul în Italia, „Bake Off” (n.r. - format pe care l-a preluat în trecut și Pro TV) și unul la Paris - „Le Rois du Gateaux”. Pentru preselecțiile din Italia am pregătit un deșert franțuzesc foarte cunoscut, Paris Brest. La 6:00 dimineața am plecat la Milano cu trenul, iar la ora 13:00 eram în sala de preselecții cu desertul meu perfect ca aspect, iar la gust incredibil. Chefii au fost încântați, am susținut un interviu lung la care am fost întrebată printre altele de participarea la alte emisiuni televizate. Bineînțeles că le-am povestit de Masterchef. La o lună distanță de la această experiență eram deja în fața unui juriu francez cu un alt desert, un tiramisu reinterpretat. Unul dintre jurați e idolul meu în patiserie și e cel mai iubit de francezi, se numește Cyril Lignac. Am avut noroc ca patiserul cel mai bun să guste din desertul meu. L-au lăudat, dar li s-a părut prea simplu pentru cerințelor lor. Am plecat mândră de acolo, chiar dacă nu am mers mai departe la aceste concursuri.
- Cu ce te ocupi acum?
- Am continuat să cofetăresc acasă pentru cei dragi, deși mereu mă ceartă să nu le mai fac dulciuri. Am avut perioade când făceam și cinci rețete diferite de prăjituri pe săptămână. Așa că, la dorința lor, am lăsat-o mai încet și m-am angajat la un restaurant italian cu specific venețian - Mori Venice Bar - lângă bursa din Paris. Este vorba despre un local elegant cu o clientelă mai selectă și prețuri pe măsură. Din luna octombrie anul acesta am vrut să schimb job-ul și am început să lucrez ca chef de rang la Hotel Intercontinental Paris. E o schimbare mare, dar interesantă, deoarece chiar dacă nu gătesc sunt mereu în contact cu mâncarea, cu farfuriile incredibile pe care le servesc, dar nu în ultimul rând cu deserturile excepționale care se prepară aici. Recunosc că pentru mine mâncarea e doar o scuză pentru a ajunge la desert! (zâmbește)
„Copiii mă ajută în bucătărie”
- Satin, fetiţa ta, este în continuare pasionată de domeniul culinar?
- Satin continuă să fie ajutorul meu în bucătărie. O face cu plăcere, mai puțin când trebuie să spele vasele. Pastele rămân preferatele ei, deci e oricând gata să le prepare cu ce sos vrem. E opusul meu, deoarece ea caută mereu rețete light, simple și sănătoase, iar eu le prefer pe cele complicate cu multe calorii și gustul pe măsură.
- Care este specialitatea ta? Dar cea mai bună rețetă a ei?
- Cel mai bine îmi ies deserturile care au nevoie de o atenție specială, pentru care pregătirea se face chiar și cu o zi înainte, iar finalul are nevoie de multe detalii. Eu sunt o perfecționistă, încăpățânată în detaliile finale și în poza perfectă înainte să tai o felie din acel desert. Satin și Riven mă întreabă mereu dacă trebuie să facă o programare pentru momentul când se mănâncă desertul. Tortul de ciocolată simplu, light și delicios, e specialitatea lui Satin.
- Ce studiază copiii tăi?
- Satin studiază la un liceu literar din Paris. Visul ei e să ajungă la Universitatea de Modă din Milano. Riven e în clasa a V-a fără gânduri deocamdată de viitor. De fapt, are unul... să devină youtuber. Până se va decide el ce dorește, practică între timp artele marțiale. E doar la început, dar îi place. Are cu cine să semene. Eu am făcut șase ani de karate.
„Oriunde aș fi în lume, de Crăciun, sarmalele nu lipsesc de pe masă”
- Ai reușit să-ți duci visul mai departe?
- Visul meu continuă indiferent de ceea ce fac în acest moment sau de locul unde mă aflu acum.
- Cum gătesc spaniolii, italienii și francezii în comparație cu noi? De care bucătărie te simți atrasă cel mai mult?
- Eu iubesc bucătăria italiană, de aceea cred că italieni gătesc cu dragoste. Se gătește mediteranean, mai simplu, dar gustos. Spaniolii gătesc foarte diversificat și cu foarte mult pește, în schimb francezii au un mod de a găti mai sofisticat. Eu cred că bucătăria românească se bazează foarte mult pe tradițiile noastre. Probabil acesta este motivul pentru care mâncarea noastră are mult gust și arome, doar de noi știute, pe care nu le găsești nicăieri. Aș putea zice că suntem originali și foarte inventivi în bucătărie.
- Care a fost meniul de Crăciun?
- Anul acesta petrecem Sărbătorile în Spania, la niște rude apropiate. Dar oriunde m-aș afla în lume, sarmalele de pe masa de Crăciun nu vor lipsi niciodată.
„De Revelion voi pregăti un meniu mai sofisticat, dar foarte gustos”
- Dar pe masa de Revelion ce se regăsește?
- Meniul pe care l-am propus și pentru cei de acasă. O supă delicioasă de dovleac cu înghețată, un aperitiv cu ou, friptură venețiană și la desert - Pavlova. Este ceva mai sofisticat acest meniu, dar foarte gustos. Se poate prepara și în restul anului, nu doar de Sărbători, și numai o parte din el.
Supă-cremă franțuzească de dovleac cu înghețată de foie gras
Ingrediente: dovleac, cartofi, smântână lichidă, arpagic, foie gras, gălbenuș, lapte, zahăr, sare și piper.
Mod de preparare: începeţi cu înghețata. Încălziţi laptele, iar separat amestecaţi gălbenușurile cu zahărul. Adăugaţi laptele cald peste gălbenușuri continuând să amestecaţi. Se adaugă foie gras bucățele mici și se amestecă până se încorporează bine. Se dă la congelator pentru patru ore. Dovleacul și cartofii se curăţă și se fierb în apă cu sare și piper, timp de 20 de minute. Când dovleacul este fiert se adaugă smântâna lichidă și se pune totul în blender. La momentul servirii, supa trebuie să fie caldă adăugând pe moment înghețata de foie gras, modelând cu lingura două sfere. Se decorează cu arpagic. Truc: Această supă poate fi însoțită de grisine făcute în casă.
Ou poșat servit pe o fondue de brânză Asiago Dop și ciuperci champignon
Ingrediente: ou, brânză Asiago (se pot folosi și alte tipuri de brânză), unt, lapte, smântână lichidă, sare, piper, nucșoară, ciuperci champignon, ulei de măsline, cimbru.
Mod de preparare: se topește untul, se adaugă laptele și smântâna. Când începe să dea în clocot, se pune brânza bucățele și se amestecă până se topește. Oul îl puneţi într-un polonic, iar apoi îl adăugaţi în apa fierbinte cu oțet făcând un mic vârtej în mijlocul apei. Lăsaţi oul înăuntru continuând să amestecaţi în cerc pentru trei minute. Scoateţi oul pe o farfurie și tamponaţi-l încet cu șervețele de bucătărie. Ciupercile le trageţi la tigaie cu ulei de măsline, sare, piper și cimbru. Pentru prezentare folosiţi o farfurie adâncă unde veţi pune brânza fondue și oul deasupra. Peste ou puneţi câteva picături de ulei de măsline și ciupercile în cerc, formând o coroană.
Coastă de vițel cu ciuperci porcini sălbatice și piure de cartofi, acompaniate de un sos Marsala (rețetă venețiană)
Ingrediente: coastă de vițel, unt, salvie, rozmarin, ulei, sare, piper, usturoi, ciuperci porcini, cimbru, cartofi, lapte, supă de pui, Marsala și sos de soia.
Mod de preparare: cu o zi înainte preparaţi carnea pe care o ungeţi cu ulei de măsline, sare, piper și rozmarin. Împachetaţi-o în folie transparentă și lăsaţi-o la frigider o noapte întreagă. La momentul pregătirii cărnii, încălziţi într-o tigaie uleiul împreună cu un cățel de usturoi, în coajă. Scoateţi usturoiul după câteva secunde, adăugaţi untul, salvia și carnea. Prăjiţi-o trei minute pe fiecare parte adăugând mereu deasupra cărnii sosul din tigaie. Ciupercile le trageţi la tigaie, în unt și ulei, cu cimbru, sare și piper. Piureul de cartofi îl preparaţi cu lapte călduț și mult unt pentru un gust și o textură perfectă. Pentru sos, amestecaţi supa de pui cu Marsala. Se reduce totul timp de şase minute, la focul domol. Se mai lasă pe foc două minute și se adaugă sosul de soia. Aranjaţi totul într-o farfurie întinsă punând ciupercile pe o parte, în rând. Continuaţi cu o lingură de piure, coasta de vițel cu osul în sus. Puneţi sosul peste carne și decoraţi cu o frunzuliță de salvie.
PAVLOVA, origini australiene
Acest desert este o plăcere! Fructele, frișca și bucățile de bezea se îmbină perfect. Aceste texturi și gusturi amestecate sunt o bucurie a papilelor gustative!
Ingrediente: 3 albușuri, zahăr tos, zahăr praf, amidon, oțet, frișcă dulce lichidă, baton de vanilie, mango și fructul pasiunii.
Mod de preparare: foarte important este ca albușurile să fie la temperatura camerei. Bateţi albușurile cu zahărul tos până obțineţi o bezea lucioasă. Adăugaţi zahărul pudră amestecând ușor, amidonul și apoi oțetul. Daţi o formă Pavlovei și puneţi-o în cuptorul preîncălzit la 120 de grade Celsius, timp de o oră. Lăsaţi-o să se răcească în cuptorul întredeschis. Truc: rezultatul final trebuie să fie crocant la exterior și moale la interior ca și marshmallow. În frișcă, adăugaţi miezul de la batonul de vanilie și bateţi-o până obțineţi consistența dorită. Frișca trebuie să fie foarte rece, la fel și bolul în care va fi bătută. Ornamentaţi Pavlova cu frișcă, mango tăiat în cuburi și fructul pasiunii.
Poftă mare și Sărbători liniștite, pline de căldură și iubire!