de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Dacă faceți parte din categoria celor îndrăgostiți de bacon, trebuie să știți că acesta e considerat cea mai veche carne procesată de pe planetă și, în consecință, este și sărbătorit. În fiecare an, la 30 decembrie. Baconul a fost folosit încă din anul 1500 î.Hr., fiind inventat de chinezi, care obișnuiau să conserve burta de porc în sare, iar ulterior, romanii și grecii au preluat și ei acest obicei. Iată câteva dintre cele mai delicioase preparate cu bacon, pentru toți pofticioșii.
Cartofi cu bacon, cașcaval și mărar
Ingrediente: 500 g cartofi de mărime medie, 300 g bacon, 300 g cașcaval afumat, 1 legătură de mărar, ulei de măsline, sare și piper după gust.
Mod de preparare: se curăță cartofii, apoi se taie în două și se pun la fiert pentru 20 de minute. Cu câteva minute înainte să scoateți cartofii, puneți baconul la prăjit. Aveți grijă să nu devină crocant. Așezați cartofii într-o tavă care nu se lipește și stropiți din belșug cu ulei de măsline. Asezonați cu sare și piper, presărați cașcaval ras deasupra, apoi baconul și dați la cuptor până cartofii se pătrund și baconul se prăjește. Tocați mărar și presărați deasupra, apoi mai lăsați la cuptor pentru două-trei minute.
Ceapă învelită în bacon
Ingrediente: 4 cepe albe mai mari, ulei de măsline, 2 căței de usturoi, rozmarin, 8 linguri cu smântână dulce, 2 mâini cu parmezan sau cașcaval ras, sare de mare, piper, felii de bacon afumat.
Mod de preparare: se fierbe ceapa în apă în jur de un sfert de oră, până observați că începe să se pătrundă. Se scoate și se lasă la răcit, apoi cu un cuțit se taie o bucățică de aproximativ 2,5 cm din vârful fiecărei cepe și cu o lingură se scoate mijlocul cepei, astfel încât exteriorul să rămână intact. Mijlocul cepei și partea din vârful cepelor se toacă mărunt și se pun la prăjit într-o tigaie antiaderentă, unde, în prealabil, se toarnă puțin ulei de măsline, apoi se adaugă usturoiul tocat mărunt și rozmarinul. Când sunt bine pătrunse, se iau de pe foc și se amestecă cu smântâna, cașcavalul dat pe răzătoare, apoi se adaugă sare și piper. Exteriorul cepelor se învelește în feliile de bacon, se pun într-o tavă și se umple cu sosul făcut în tigaie. Se dau la cuptor pentru o jumătate de oră.
Pizza cu bacon
Ingrediente: 100 g bacon, 300 g făină, 100 g brânză de capră, 1 lingură cu pastă de roșii, 1 ardei gras, 1 roșie, 1 linguriță cu drojdie uscată, 1 lingură cu oțet, cimbru uscat, 50 ml ulei, 1 ceșcuță cu apă călduță, maghiran verde, un praf de sare.
Mod de preparare: din făină, 20 ml ulei, drojdie, apă călduță, oțet și cimbru se frământă un aluat potrivit. Se unge vasul, apoi se întinde aluatul care trebuie să ia forma acestuia. Deasupra se așază pasta de roșii subțiată cu puțină apă, baconul tăiat în fâșii subțiri, roșia și ardeiul tăiate fideluță, iar deasupra se presară brânza de capră dată pe răzătoare. Se ornează cu maghiran.
Clătite americane cu sirop de arțar și bacon
Ingrediente: 1 cană cu făină, 1 linguriță cu praf de copt, 1 praf de sare, 45 g unt, 1 cană cu lapte, 2 ouă, sirop de arțar, bacon.
Mod de preparare: mixați ouăle, laptele și untul topit, apoi adăugați făina, praful de copt și sarea, amestecând până ce obţineți o compoziție omogenă. În timp ce faceți clătitele, puneți baconul la cuptor, la foc mediu, până ce devine crocant. Încingeți o tigaie, apoi turnați din compoziție până ce obtineți o clătită de mărimea dorită. Întoarceți clătita când aceasta capătă o culoare aurie. Procedați astfel până ce epuizați toată compoziția, scoateți baconul din cuptor și scurgeți pe un prosop de bucătărie de unică folosință. Serviți-le calde cu sau fără sirop de arțar.
Ciocănele împachetate în bacon
Ingrediente: 3 ciocănele de pui, 6 bucăți de bacon feliat, 1 linguriță cu muștar, 2 linguri cu ulei de măsline, 100 ml vin alb sec, cimbrișor uscat, rozmarin uscat, legume deshidratate fără sare, piper, sare. Garnitură: 200 g varză de Bruxelles, 3-4 cartofi noi, 4-5 roșii cherry, puțin ulei de măsline, cimbrișor și rozmarin uscat, legume deshidratate, câteva fire de mărar verde.
Mod de preparare: ciocănelele spălate și curățate de piele se crestează pe alocuri, se ung cu puțin ulei și muștar, apoi se sărează și se condimentează. Se înfășoară fiecare într-o felie de bacon, apoi se așază unul lângă altul în tavă, se toarnă vinul și 100 ml apă si se introduc la cuptor până se întrepătrund și se rumenesc frumos. Varza de Bruxelles se dă în două-trei clocote, se scurge și se trece sub jet de apă rece, apoi alături de cartofii curățați și de roșii se pun în tavă, se stropește totul cu ulei, se sărează și se condimentează, apoi se toarnă puțină apă și se lasă la cuptor încă 20-25 de minute, până capătă o crustă frumoasă deasupra. Se presară mărarul verde. Ciocănelele se servesc alături de garnitura de legume.
Mazăre în vin și bacon cu ouă românești
Ingrediente: 1 ceapă, 3 căței de usturoi, roșii, 200 ml smântână lichidă, 500 g mazăre congelată, 400 g bucăți de carne, 100 g bacon, 500 ml vin alb, 2-4 ouă, sare sau vegeta, boia opțional, piper, pătrunjel, cimbru.
Mod de preparare: se toacă ceapa și usturoiul mărunt și se pun la călit, la foc mediu, în ulei. Se adaugă baconul, iar carnea se condimentează cu vegeta, se adaugă piperul și opțional boia, se amestecă și se lasă puțin. Se pun roșiile tocate fără pieliță, se lasă puțin și se adaugă vinul. Se pune capacul. Când s-a evaporat alcoolul, se adaugă apă și se pune la fiert. Când începe să fiarbă se adaugă mazărea și se mai lasă zece minute pe foc mic. La nevoie, se mai condimentează o dată. Spre sfârșit, se sparg ouăle direct în oală, ca pentru ouă ochiuri. Se adaugă smântâna, pătrunjelul și cimbrul.
Piept de curcan în manta de bacon
Ingrediente: 700 g piept de curcan, 12 felii de bacon, 500 g ciuperci brune, 6 frunze de salvie, 1 ceapă, 2-3 căței de usturoi, 200 ml supă de vită, 300 ml smântână pentru gătit, 50 ml frișcă dulce, suc de lămâie, 30 g unt, 3 linguri cu ulei de măsline.
Mod de preparare: curățați bine ciupercile. Pieptul de curcan se porționează în șase felii. Pe fiecare bucată se întind două felii se șuncă, apoi se pun una-două frunze de salvie, se condimentează cu sare și piper. Se înfășoară bine pieptul în fâșiile de bacon, fixându-le cu scobitori. Se călesc în puțin unt ceapa și usturoiul, se adaugă smântâna, frișca lichidă și supa și se fierb până scad cu cel puțin o treime. Se potrivește de gust cu sare, piper și puțină zeamă de lămâie. Ciupercile se taie în două-trei bucăți și se prăjesc puțin, cât să se elimine excesul de apă, apoi se adaugă în sosul de smântână. Sosul se dă puțin la cuptor, apoi se presară pătrunjel verde tocat. Ruladele se prăjesc, se taie în două sau în trei felii și se așază deasupra sosului.