de Călin Popa şi Florica Pintea
Eterna bucurie a copiilor, dar nu numai, jeleul este un preparat foarte ușor de pregătit acasă și poate înlocui cu succes produsele pline de chimicale care se găsesc în comerț. Nu este nevoie decât de câteva ingrediente și de imaginație.
Jeleu de zmeură
Ingrediente: 500 g zmeură, 4 foi de gelatină, 50 g zahăr.
Mod de preparare: 200 g zmeură se mărunţesc uşor şi se pun la fiert cu zahăr şi cu puțină apă. După zece minute de fiert, se mixează şi se filtrează, pentru a obţine un suc de culoare roşie. Gelatina se înmoaie în apă rece şi apoi se amestecă bine cu sucul strecurat. Se pun cele 300 g fructe rămase în cupe, se toarnă gelatina şi, după ce se încheagă, se dau la rece pentru trei ore.
Jeleuri din suc de portocale
Ingrediente: 500 ml suc de portocale, 2 plicuri cu gelatină, miere după gust.
Mod de preparare: se pune un pahar din cantitatea de suc de portocale la încălzit. Lichidul nu trebuie să fiarbă. Se adaugă granulele de gelatină, se amestecă şi se lasă pentru zece minute, să se dizolve. Apoi se pune lichidul în care s-a dizolvat gelatina în restul de suc şi se amestecă, se gustă şi eventual se adaugă miere. Se toarnă în forme, care se dau la frigider pentru patru ore, până când se întăresc complet. Se servesc ca atare sau presărate cu zahăr.
Jeleu de mentă
Ingrediente: 1 ceșcuță cu frunze de mentă, 1 ceșcuță cu apă, 1/2 ceșcuță cu oţet de mere, 3 și 1/2 ceșcuțe cu zahăr, 1 plic cu gelatină, câteva plicuri cu colorant alimentar verde.
Mod de preparare: combinaţi apa, menta ruptă în bucăţele mici, oţetul şi zahărul şi puneţi pe foc. Fierbeţi la foc tare două minute, apoi opriţi flacăra şi lăsaţi zece minute. Strecuraţi lichidul, astfel încât să nu rămână frunze de mentă. Adăugaţi șase picături de colorant alimentar. Într-un alt vas puneţi gelatina în 1/4 ceșcuță cu apă rece. Amestecaţi bine, lăsați cinci minute, apoi adăugaţi la lichidul obţinut anterior. Încălziţi compoziţia, fără a o fierbe, timp de cinci minute. Luaţi vasul de pe foc şi daţi la rece. Se poate servi inclusiv cu friptură de miel.
Jeleu de căpşuni
Ingrediente: 250 g căpșuni, 70 g zahăr, 5 g gelatină pudră, 1-2 linguri cu apă, 1 lingură cu zeamă de lămâie, 200 ml apă caldă.
Mod de preparare: căpșunile se curăță și se taie, apoi se lasă 30 de minute într-un vas încăpător, alături de zahăr. După ce au lăsat zeamă, se adaugă lămâia și apa caldă. Amestecul se pune pe foc. Gelatina se topește separat cu o lingură cu apă, apoi se ține 20 de secunde la cuptorul cu microunde și se pune în vasul cu căpșuni, atunci când amestecul a început să fiarbă. Se ia de pe foc și se pune într-un bol cu apă rece. Când s-a răcit, se pune în forme și se lasă la frigider peste noapte.
Jeleuri din mandarine
Ingrediente: 1/2 cană cu apă, 40 g gelatină, 1/2 cană cu suc de mandarine, 1/4 cană cu zahăr, 1 lingură cu amidon.
Mod de preparare: se pune gelatina în jumătate de pahar cu apă rece şi se lasă zece minute. Între timp se storc trei mandarine, pentru a obține 120 ml suc, care se combină cu zahărul şi se pune pe foc mediu. Se opreşte focul când dă în clocot. După zece minute, când sucul s-a mai răcit, se varsă gelatina şi se pune vasul pe foc mic. Se amestecă încontinuu, până se dizolvă toată gelatina în sirop. Nu se lasă să ajungă la temperatură foarte mare, ca să nu se „taie” gelatina. Când aceasta s-a topit, se toarnă imediat amestecul în forme, ideale fiind cele din silicon. Se lasă să se răcească puţin, apoi se pun jeleurile în frigider, pentru cel puțin o oră, timp în care se vor întări. Apoi se pot scoate.
Jeleu din ceai de fructe
Ingrediente (pentru 4 porţii): 3 linguriţe cu ceai de fructe, 2 linguri cu miere (sau îndulcitor natural), 3 linguriţe cu gelatină.
Mod de preparare: se infuzează ceaiul de fructe timp de opt minute într-o ceaşcă şi jumătate cu apă clocotită. Se strecoară ceaiul şi se adăugă mierea sau îndulcitorul. Se pune și gelatina într-o jumătate de ceșcuță cu apă fierbinte şi se amestecă până se dizolvă. Se toarnă ceaiul preparat şi se amestecă bine. Compoziția se pune în forme și se dă la frigider. Jeleul se serveşte simplu sau împreună cu frişcă ori iaurt.
Jeleu de cireșe
Ingrediente: 400 ml suc de cireșe, 4 linguri cu praf de gelatină, 4 linguri cu miere.
Mod de preparare: se varsă sucul de cireșe într-o crăticioară şi se adaugă gelatina, se lasă câteva minute la repaus, timp în care lichidul o absoarbe. Se va obţine o compoziţie densă. Se pune pe foc mic, amestecând continuu, fără a lăsa lichidul să fiarbă. Amestecul va deveni lichid și trebuie acordată atenție topirii complete a granulelor de gelatină. Se dă cratița la o parte de pe foc, se adaugă mierea şi se amestecă bine, apoi se varsă totul în forme de silicon sau într-un vas şi se lasă la frigider două sau trei ore, până la solidificare. Jeleurile se pot păstra într-o cutiuţă, în frigider, timp de două sau trei săptămâni.
Jeleu de prune
Ingrediente: 1 kg prune, 100 g zahăr, 150 ml apă, 1 plic cu gelatină, 100 g frișcă, 50 g migdale, 100 g ciocolată.
Mod de preparare: se toarnă apa într-o oală, se adaugă prunele feliate, zahărul și se lasă să fiarbă 10-15 minute, apoi se dă deoparte și se pasează prunele cu o furculiță. Sucul obținut se strecoară, apoi se pun prunele într-o strecurătoare și se lasă la scurs trei ore. Se prepară gelatina conform instrucțiunilor de pe ambalaj, apoi se adaugă în sucul de prune. Se toarnă în pahare, care se dau la rece peste noapte. La servire, se bate frișca rece și se ornează jeleul, iar deasupra se presară migdale zdrobite și ciocolată rasă. Se servește imediat.
Peltea de mere
Ingrediente: 2 mere mari (450 g), 600 ml apă, 1/2 lămâie, 300 g zahăr, scorțișoară (baston și pudră), 1 plic cu zahăr vanilat (opțional), zahăr tos pentru decor.
Mod de preparare: merele se spală, se taie în patru-şase felii (la fel lămâia) și se pun la fiert cu 600 ml apă și un baton de scorțișoară. Se lasă pe flacără zece minute. Se scurge apoi conținutul într-o sită și, cu o lingură de lemn, se pasează totul. Sub sită rămân zeama scursă și pulpa merelor. Se adaugă zahărul, scorțișoara și vanilia și se pune înapoi la fiert. În circa 15 minute, pelteaua se îngroașă, moment în care se scoate batonul de scorțișoară. Se toarnă compoziția caldă într-un vas termorezistent umed (clătit cu apă în prealabil) și se lasă la răcit. Se va solidifica după aproximativ o zi, în cămară. Nu trebuie dată la frigider. Pelteaua de mere astfel închegată se păstrează în loc răcoros, în formă, acoperită cu o coală de hârtie de copt lipită direct pe suprafața ei.