de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Faceți parte din categoria celor care pur și simplu adoră ciorbele? Dacă vreți să simțiți din nou gustul mâncării ca la mama acasă, aveți acum la dispoziție câteva rețete absolut delicioase cu borșuri ca în copilărie.
Borș pescăresc de pește
Ingrediente: 1 kg crap (capete și cozi), 2 cepe, 2 ardei, 2 morcovi, 1 litru de borş, 500 ml suc de roşii, sare, piper, 2 linguri cu ulei, 2 legături de leuștean.
Mod de preparare: se iau capetele și cozile, se curăță și se spală foarte bine, apoi se pun să fiarbă în apă cu sare. Îndepărtați spuma până când observați că se limpezește zeama și începe să clocotească. Se curăţă zarzavaturile, se taie cubuleţe, apoi se adaugă în ciorbă. Separat, opăriți roşiile, decojiți-le și pasați-le, apoi puneți-le la fiert în altă oală în amestec cu borșul. Lăsați să dea în clocot zece minute, apoi adăugați sare și piper măcinat. După ce au fiert peştele şi legumele, se adaugă borşul şi sucul de roşii şi se mai lasă să clocotească câteva minute. Opriți focul, apoi adăugați leușteanul.
De afumătură cu cartofi
Ingrediente: 500 g coastă afumată, 1 ardei gras, 2 cepe, 3 morcovi, țelină, 3 linguri cu suc de roșii, tăiței, borș de putină, sare, piper, mărar, pătrunjel, leuștean.
Mod de preparare: coastele afumate se spală și se pun la fiert în apă rece. Când sunt pe jumătate fierte, se adaugă ceapa curățată și tăiată mărunt, morcovii dați prin răzătoarea mare, ardeiul curățat și tăiat în cubulețe mici și țelina, tăiată, de asemenea, în cubulețe. Când legumele sunt la jumătatea fierberii se pun și cartofii tăiați cuburi potrivite, dar și cele trei linguri cu suc de roșii. Când observați că preparatul este aproape fiert, se adaugă tăițeii, apoi se acrește cu borș. Se sărează, se piperează și, în final, se presară verdeața tocată cât mai mărunt. Pentru un gust irezistibil, se servește cu ardei iute și smântână.
De fasole cu ciolan
Ingrediente: 1 ciolan afumat (750 g), 500 g fasole uscată, 3 cepe, 2 morcovi, 1 păstârnac, 1 ardei roșu, 2 linguri cu ulei, 2 foi de dafin, cimbru, boia de ardei iute, boia de ardei dulce, piper, 5-6 litri de apă, sare după gust, 3 roșii, 2 frunze de țelină, 1 legătură de pătrunjel verde.
Mod de preparare: fasolea se spală bine în două ape, apoi se lasă la înmuiat de seara până dimineața. A doua zi se pune la fiert în apă caldă. Se scurge apa, se clătește fasolea și se pune iar la fiert în apă, cât să fie acoperită. Se repetă procedeul încă o dată, după care se acoperă fasolea bine cu apă și se pune la foc mediu. Ciolanul se spală bine în apă fierbinte și se pune la fiert în apă cât să fie acoperit. Se lasă la fiert până aproape se desface de pe os. Când fasolea începe să se înmoaie, se curăță legumele și se toacă. Se opresc două cepe și ardeiul, iar restul legumelor se adaugă peste fasolea din vas. Se adaugă și foile de dafin, se presară cimbru și se lasă la fiert. După un sfert de oră de fierbere a legumelor, se pune și ciolanul cu supa în care a fiert, apoi ardeiul și puțin piper. Cele două cepe oprite se călesc în ulei bine încins, se adaugă sare, piper și boia de ardei, atât dulce, cât și iute, apoi, când ceapa devine translucidă, se vor pune și roșiile decojite. Se amestecă totul bine și se lasă să fiarbă în jur de zece minute, apoi se pune produsul peste fasolea cu ciolan. Dacă mai este cazul, se asezonează cu sare și condimente, se lasă să dea în clocot cinci minute, apoi se adaugă pătrunjelul tocat mărunt.
Borș rusesc cu sfeclă roșie
Ingrediente: o sfeclă roșie de mărime mijlocie, doi morcovi, o țelină, varză crudă, 1 dovlecel, 2 cartofi, 1 ceapă, 1 litru de borș, 3 roșii coapte, 1 pahar cu smântână (opțional), leuștean, ulei, sare.
Mod de preparare: se curăță legumele, se taie în cubulețe mici și se călesc în ulei, împreună cu ceapa și varza, de asemenea tocate. După ce se înmoaie ușor, se pun legumele în doi litri de apă caldă și se fierb, punând deasupra un capac. Se condimentează cu sare şi se continuă fierberea. Verificați din când în când sfecla, pentru că aceasta fierbe mai greu. Adăugați apoi roșiile decojite și tăiate în felii subțiri. După încă un sfert de oră de fiert, puneți borșul, care e bine să fie fiert separat, o lingură cu ulei, leuștean tocat și luați oala de pe foc. Borșul se drege cu smântână.
Borș moldovenesc de pui
Ingrediente: 500 g carne de pui, 1 ceapă, 2-3 morcovi, 1/2 țelină mică, 1 gulie mică tăiată cubulețe, 1 dovlecel, câteva buchețele de conopidă, 2 cartofi, 1 legătură de leuştean, 1 legătură de ceapă verde, 1 ardei kapia, sare, piper, 1-2 linguri cu ulei de floarea-soarelui, 500 ml borș, pătrunjel verde.
Mod de preparare: puneți carnea la foc, în apă cu puțină sare. Când începe să fiarbă, luați spuma ori de câte ori este nevoie și lăsați să fiarbă la foc mic. Căliți ceapa tocată mărunt cu morcovii tăiați rondele și ardeiul tocat cubulețe într-o lingură cu ulei, apoi puneți peste carne, alături de țelină, gulie și cartofii tăiați în cuburi. După cinci minute, adăugați conopida și dovleceii tăiați în cuburi și lăsați să fiarbă în continuare. Când au fiert legumele și carnea, se adaugă borșul fiert în prealabil, frunzele de leuștean și se lasă să mai dea în clocot câteva minute. Borșul se servește fierbinte cu pătrunjel și leuștean proaspăt tocate.
De găină cu tăiței de casă
Ingrediente: 1 kg spate de găină, 1 ceapă, 1 morcov, 1 ardei gras, 1 rădăcină de pătrunjel, păstârnac, 100 g rădăcină de țelină, sare, ardei iute, 1 litru de borș, 1 legătură de leuștean, 500 g roșii în bulion. Pentru tăiței, aveți nevoie de făină și un ou.
Mod de preparare: carnea se spală bine, apoi se pune la fiert în apă cu o linguriță cu sare. Când dă în clocot, se mai lasă cinci minute, apoi se aruncă apa, se spală bine oala și bucățile de carne, pentru a fi eliminată toată spuma formată și zeama să fie limpede. Când carnea este pe jumătate fiartă, adăugați ceapa, ardeiul, rădăcina de pătrunjel și de țelină tăiate cubulețe. Dacă vă place ciorba mai picantă, puteți adăuga și ardei iute. Se pune apoi capacul și se lasă să fiarbă la foc potrivit, până legumele sunt fierte. Ulterior, se pun roșiile și se lasă să fiarbă din nou. Pentru a prepara tăițeii de casă, se bate oul cu apa și se adaugă trei sferturi de făină. Se amestecă foarte bine și, dacă mai este nevoie, se mai adaugă făină, până când se formează un aluat mai tare, dar care se desprinde de pe mână. Se lasă un sfert de oră să se odihnească, apoi se presară masa cu făină și se întinde cât se poate de subțire folosind un făcăleț. Se taie apoi fâșii fine și se înșiră tăițeii pe un șervet curat, unde se vor usca în jur de 20 de minute. Se scutură foarte bine de făină și se pun la fiert în oala cu ciorbă, unde se lasă în jur de zece minute. La final, se pune prima jumătate de litru de borș. Dacă vă place mai acru, adăugați și cealaltă jumătate. Se lasă să mai dea în clocot cinci minute, apoi se oprește focul și se adaugă verdeața.