Main menu

header

771 26 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Din cele mai vechi timpuri, gastronomia indiană a combinat valorile spirituale cu alimentele, iar majoritatea locuitorilor Indiei sunt vegetarieni. Iată câteva rețete delicioase din această țară pe care le puteţi pregăti în perioada Postului Mare.

Pâine Naan

771 26 2Ingrediente: 250 g făină, 2 lingurițe cu zahăr, 1 praf de sare, 1/2 linguriță cu praf de copt, 130 ml lapte de soia, 2 linguri cu ulei. Pentru topping: 1 lingură cu unt, susan, mac, coriandru, usturoi.

Mod de preparare: pentru început, se cern făina, zahărul, sarea și praful de copt într-un castron. Separat, se amestecă laptele și uleiul. Se face o gropiță în centrul grămezii de făină și se toarnă în mijlocul ei amestecul umed. Se amestecă ingredientele dinspre interior spre exterior, până ce se înglobează toată făina. Se frământă aluatul aproximativ zece minute. Se poate adăuga mai multă făină, dacă aluatul iese prea lipicios. Se unge un castron cu ulei și se pune bila de aluat frământat acolo, apoi se acoperă cu o cârpă umezită. Se lasă 10-15 minute la dospit la cald. Se rulează aluatul de naan cu sucitorul și se întind foi subțiri și rotunjite, în formă de lacrimă. Se presară toppinguri la alegere (susan, mac, coriandru, usturoi, chimen etc.) Se lasă la copt sau la prăjit până se rumenește ca o clătită sau câteva minute la cuptor.

Cartofi Bombay

771 26 3Ingrediente: 8-10 cartofi medii curățați și tăiați cubulețe, 1 ceapă tocată, 1 linguriță cu turmeric, 2 lingurițe cu pastă/praf de curry, 2 lingurițe cu semințe de muștar, 2-4 lingurițe cu ulei (de preferat de rapiță), sare și piper după gust.

Mod de preparare: într-un vas mare, se pun cartofii la fiert, împreună cu sare, piper și turmeric (acesta se adaugă înainte de a începe cartofii să fiarbă). După ce dau în clocot, se mai lasă pe foc încă cinci minute. Scurgeți cartofii de apă și amestecați cu ingredientele rămase. Se pun într-o tavă mare care nu lipește și, dacă mai e nevoie, se mai adaugă sare și piper. Se introduc la cuptor pentru 30-40 de minute.

Supă de roșii

771 26 4Ingrediente: 4 căni cu suc de roşii, 2 linguri cu faină de porumb dizolvată în puţină apă rece, 1 lingură cu praf de chimen, 1 lingură cu pastă de usturoi şi ghimbir, 1 lingură cu lapte de soia, sare, piper.

Mod de preparare: se combină toate ingredientele, mai puţin laptele, într-o oală şi se dau în fiert. Se lasă la foc mic cinci minute. Se adaugă laptele şi se mai lasă la foc mic câteva minute.

Supă-cremă de mazăre galbenă

Ingrediente: 200 g mazăre galbenă uscată, 1 ceapă galbenă, 1 morcov potrivit, 1 linguriţă cu sare, 1/2 linguriţă cu turmeric, 1 lingură cu ulei de cocos, 1/2 linguriţă cu seminţe de chimion, 1/2 linguriţă cu pudră de chilli, 1 crenguţă de cimbru proaspăt, 1 lămâie.

Mod de preparare: mazărea se spală şi se pune la fiert, împreună cu sarea, turmericul, ceapa şi morcovul, într-un litru de apă. Din momentul în care a început să fiarbă apa, se dă focul mic şi se lasă până când s-a fiert bine mazărea. Se pasează mazărea, adăugând câte puţin din zeamă până când se obține consistenţa dorită. Într-o tigaie mică, se pune uleiul de cocos la încins, se adaugă seminţele de chimen şi, după un minut, se stinge focul şi se presară chilli. Această compoziție se pune peste mazăre și se amestecă. Se garnisește supa cu frunzuliţe de cimbru proaspăt şi se servește stropită cu suc de lămâie, alături de felii crocante din cereale integrale.

Bhaji cu ceapă

771 26 5Ingrediente: 3 cepe mari, 2 cepe verzi, 4 căței de usturoi, 100 g făină, 175 ml lapte de soia, 1 şi 1/2 lingură cu zahăr, 1 şi 1/2 linguriță cu sare, 2 lingurițe cu praf de copt, 1 vârf de cuțit cu piper cayenne.

Mod de preparare: ceapa se mixează, apoi se adaugă ceapa verde și usturoiul, ambele tăiate mărunt. Ulterior, se pun făina, praful de copt, sarea, făina, zahărul și laptele. Se pune piperul cayenne după gust. Se aşază o tigaie pe foc, se toarnă ulei, se formează chifteluțe și se prăjesc. Se rumenesc pe ambele părți.

Bile dulci din susan negru şi nuci

771 26 6Ingrediente: 1/3 cană cu susan negru, 1/2 cană cu nucă, 3 linguri cu stafide, 2 linguri cu sirop de curmale sau sirop de orez sau miere, 1/2 linguriță cu cardamom pulbere, 1 linguriță cu apă de trandafiri (opțional).

Mod de preparare: puneți susanul într-un blender și mixați aproximativ 15 secunde. Dacă nu zdrobiți astfel susanul, gustul va fi diferit. Adăugați nuca și stafidele și mai mixați câteva secunde. Turnați siropul de curmale împreună cu orezul, mierea și apa de trandafiri și presărați cardamomul. Mixați din nou câteva secunde, apoi răsturnați totul pe o farfurie. Puteți să mai amestecați puțin cu mâna sau cu o lingură toată compoziția, dacă nu sunteţi siguri că s-a mixat totul suficient de bine. Ungeți mâinile cu o picătură de ulei din nucă de cocos și începeți să modelați bile cât doriți de mari sau de mici. Le puteți servi imediat sau le puteți păstra într-un recipient cu capac.

Orez parfumat cu șofran și anason

771 26 7Ingrediente: 400 g orez, 600 ml apă rece, șofran, 2 flori de anason stelat, sare de mare și piper proaspăt, mentă tocată pentru decor.

Mod de preparare: clătiți orezul în mai multe ape pentru a îndepărta excesul de amidon. Puneți apoi orezul într-o cratiță, turnaţi apă rece și asezonați cu sare și piper. Puneți apoi șofran și florile de anason stelat. Acoperiți cu un capac potrivit și lăsați la foc mic, să fiarbă 10-15 minute. Luați cratița de pe foc și lăsați orezul să se odihnească sub capac, timp de cinci minute. Puneți în boluri, presărați mentă tocată deasupra și serviți imediat.

Chifteluțe cu ceapă

Ingrediente: 1 ceapă galbenă, 2 cepe roșii, 2 căței de usturoi, 1 vârf de linguriță cu praf de ghimbir, 1/2 linguriță cu turmeric, 1/2 linguriță cu pătrunjel uscat, 1/2 linguriță cu boia picantă, 100 g făină, 1 vârf de linguriță cu bicarbonat, 60-80 ml apă, sare și piper după gust, ulei.

Mod de preparare: tăiați ceapa fâșii și amestecați într-un bol cu făina, bicarbonatul și toate condimentele. Adăugați o linguriță cu ulei și 60 ml apă, amestecați bine până când ceapa e bine acoperită de aluat. Dacă acesta nu s-a distribuit în mod egal, adăugați și restul de apă și amestecați. Încingeți ulei în tigaie, apoi adăugați din aluatul format câteva chifteluțe, având grijă să nu se lipească între ele. Prăjiți pe ambele părți până se rumenesc. Eliminați excesul de ulei și puneți chiftelele pe un șervețel de hârtie. Pentru a fi mai sănătoase, chifteluțele se pot face și la cuptor.