Main menu

header

781 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Cel mai iubit desert al Italiei, tiramisu, care în traducere liberă înseamnă „apucă-mă”, are o istorie relativ recentă, dar popularitatea acestei delicatese a creat în doar șase decenii o mulțime de variațiuni pe tema unei prăjituri aerate, delicioase.

Record de 300 de metri

781 26 2În martie 2019, Cartea Recordurilor înregistra cel mai lung tiramisu din lume, în lungime de 303 metri, preparat la CityLife Shopping District, din Milano. Cu 60 de metri lungime și patru metri lățime, preparatul a necesitat 30 de chefi și o mulțime de voluntari care au lucrat cu fervoare, la mese de aproape doi metri lungime. La finalul operațiunii, erau create 1.011 porții de circa 30 de centimetri, care au fost asamblate pentru opera finală. Prăjitura-record a necesitat 400 de kilograme de mascarpone, 400 kilograme de frișcă, 48.000 de biscuiți savoiardi, 420 litri de cafea, 200 kilograme de zahăr, 3.000 de ouă și 47 de litri de vin marsala. Din anii 1960, de când a fost inventat, acest desert permite numeroase rețete adaptate, care au la bază același principiu ca formula clasică.

Cu căpșuni

781 26 3Ingrediente (pentru 12 porții): 300 g mascarpone, 200 g frișcă, 100 g zahăr, căpșuni, pișcoturi, lichior de cafea.

Mod de preparare: se pun zahărul, frișca și crema mascarpone într-un bol. Se amestecă bine cu mixerul. Se spală căpșunile și se taie jumătăți, pișcoturile se rup bucăți și se stropesc cu lichior de cafea. Se pregătesc 12 cupe. Se pun jumătăți de căpșune, un strat de cremă, unul din bucăți de pișcoturi și încă unul de cremă. Se ornează cu jumătăți de căpșuni. Se păstrează la rece.

Cu cafea

781 26 4Ingrediente: 200 ml cafea tare, 40 ml coniac, 4 ouă, 50 g zahăr, 500 g mascarpone, 150 g pişcoturi, 2-3 linguri cu cacao.

Mod de preparare: se face cafeaua şi se lasă la răcit, apoi se pregătesc celelalte ingrediente. Între timp, se separă gălbenuşurile de albuşuri în două vase și se pune zahărul peste gălbenuşuri. Cu ajutorul unui mixer, reglat la o viteză medie, se amestecă până ce zahărul se dizolvă complet. Mascarpone se freacă până se înmoaie puţin şi se pune peste crema de gălbenuşuri. Cu ajutorul mixerului se amestecă brânza cu crema de gălbenuşuri, până ce se obţine o cremă omogenă, cu aspect lucios. Se bat albuşurile circa două minute, până ce se obţine o spumă care se desprinde de vas. Peste crema de mascarpone şi gălbenuşuri se adaugă albuşurile şi se amestecă. Pişcoturile se înmoaie în siropul de cafea cu coniac şi se aşază într-o tavă. Peste pişcoturi se pune 1/2 din crema de mascarpone. Se adaugă încă un strat de pişcoturi. Se întinde restul de cremă, iar deasupra se presară cacao. Se ţine la frigider cel puţin trei ore.

Tiramisu rapid

Ingrediente: 2 pachete cu pişcoturi, 5 ouă, 150 g zahăr, 250 g mascarpone, 200 g frişcă lichidă/smântână pentru frişcă, 200 ml cafea, 1 plic cu zahăr vanilat, esenţă de rom, cacao pentru ornat.

Mod de preparare: bateți gălbenuşurile cu zahărul, iar separat albuşurile spumă, apoi încorporați frişca şi continuați mixarea. Gălbenuşurile se amestecă cu mascarpone, se adaugă compoziţia de albuşuri cu frişcă, urmată de esenţă şi de zahărul vanilat. Dați pişcoturile prin cafeaua uşor răcită, întindeți în tavă un rând de pişcoturi şi peste acestea puneți crema obţinută. Continuați cu rânduri de pişcoturi alternate de cremă, iar la suprafaţă trebuie să rămână un ultim strat de cremă. Pudrați tiramisu cu cacao. Dați prăjitura la frigider timp de trei ore, apoi serviți.

Cu caramel

781 26 5Ingrediente: 250 g cremă mascarpone, 250 ml smântână pentru frişcă, 50 ml apă, 4 gălbenuşuri, 50 g zahăr cu melasă, 20 g cacao, 1 lingură cu esenţă de caramel, 5 g gelatină, 1 praf de sare, 34 de pişcoturi. Pentru glazură și decor: cafea pentru însiropat, 150 ml smântână pentru frişcă, 100 ml apă, 150 g zahăr, 15 g amidon de porumb, 1 praf de sare, 10 ml zeamă de lămâie, 4 foi de gelatină, apă, frişcă bătută.

Mod de preparare: puneți gălbenuşurile într-un bol mai încăpător şi adăugați sarea şi zahărul cu melasă. Amestecați totul foarte bine, după care aşezați bolul deasupra unei cratiţe cu apă care fierbe. Lăsați vasul pentru aproximativ cinci minute, amestecând continuu. Luați bolul de pe foc şi turnați esenţa de caramel. Separat, puneți gelatina în apă şi amestecați până la dizolvarea acesteia. Într-un alt vas se mixează mascarpone cu smântâna pentru frişcă, apoi se toarnă gelatina care s-a încălzit zece secunde la cuptorul cu microunde. La final se pune amestecul de gălbenușuri. Fiecare pișcot se trece prin cafea. Presărați cacao pe bucățile așezate pe platoul prevăzut cu inel de susținere. Puneți jumătate din cantitatea de cremă şi distribuiți-o pe toată suprafaţa. Însiropați pişcoturile necesare pentru a forma al doilea strat, puneți restul de cremă şi distribuiți pe toată suprafaţa. Băgați la frigider pentru patru ore. Între timp, puneți foile de gelatină în apă şi le lăsați deoparte, turnați aproximativ jumătate din cantitatea de apă peste amidon, amestecați și lăsați deoparte. Într-o cratiță așezată pe foc mediu puneți zahărul şi zeama de lămâie, lăsați până când zahărul va căpăta o culoare roşcat arămie, apoi dați deoparte și turnați restul de apă, apoi smântâna pentru frişcă, bătând până la încorporare. Adăugați şi sarea, apoi puneți vasul din nou la foc, doar pentru un clocot. Se toarnă imediat peste glazura de amidon și se amestecă bine. Puneți şi foile de gelatină şi bateți până la dizolvarea acestora. Strecurați glazura și scoateți prăjitura de la frigider. Decorați cu frişcă cu ajutorul unui cornet cu duza rotundă simplă, apoi presărați cacao pe frişcă şi treceți la glazurarea pişcoturilor. Scufundați înclinat fiecare pişcot şi aşteptați să se scurgă excesul. Puneți fiecare pişcot de jur-împrejurul prăjiturii. Odată ce terminați, dați totul din nou la frigider pentru o oră.

Tort tiramisu cu fructe de pădure

Ingrediente: 350 g pişcoturi, 500 g mascarpone, 500 ml frişcă lichidă, 50 g zahăr tos, 250 ml apă fierbinte,1 linguriţă cu esenţă de vanilie, zmeură, afine, 1 lingură cu sirop tiramisu (opţional).

Mod de preparare: puneți zahărul într-un bol mai încăpător şi adăugați apă fierbinte şi o lingură cu sirop tiramisu sau esenţă de cafea. Amestecați până la dizolvarea zahărului. Puneți crema de mascarpone şi frişca lichidă în vasul mixerului, amestecați un minut, după care turnați esenţa de vanilie și mixați încă cinci secunde. Treceți fiecare pişcot prin siropul răcit şi aşteptați să se scurgă excesul, apoi așezați pişcoturile însiropate sprijinite de inelul tăvii, de jur împrejur. După ce terminați de pus toate pişcoturile pentru marginea tortului, însiropați pişcoturile pentru bază şi le aşezați pe fundul platoului. Umpleți spaţiile goale cu bucăţele de pişcot, după care puneți aproximativ 40% din cantitatea totală de cremă. Distribuiți pe toată suprafaţa, apoi puneți fructe. Urmează un alt rând de pişcoturi însiropate, care se presează ușor, se completează spațiile, se toarnă jumătate din crema rămasă şi se distribuie pe toată suprafaţa, apoi din nou fructe. Presați uşor şi puneți crema rămasă pe toată suprafața. Decorați din nou cu fructe. Tortul se dă la frigider pentru două ore, apoi se poate tăia şi servi.