Main menu

header

785 26 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Oricine se gândește la un mic dejun ideal își imaginează o cană cu ceai fierbinte însoțită de câțiva biscuiți proaspăt scoși din cuptor. Pentru că aceștia, indiferent de formă, culoare sau aromă rămân desertul preferat, care vă duce cu gândul la copilărie. Iată câteva dintre cele mai inedite rețete de biscuiți pe care să-i preparați cu dragoste.

Cu lavandă

785 26 2Ingrediente: 115 g margarină, 130 g făină albă, 30 g zahăr pudră, 1/2 linguriță cu extract de vanilie, 1/2 linguriță cu flori de lavandă tocate, un praf de sare.

Mod de preparare: pentru început, preîncălziți cuptorul la 180 de grade. Puneți margarina într-un bol încăpător și amestecați-o timp de un minut, apoi adăugați zahărul pudră. Mixați cele două ingrediente până la omogenizare. Adăugați sarea, vanilia și florile uscate de lavandă, tocate fin în prealabil și amestecați din nou, până la omogenizare. Puneți apoi făina cernută și mixați până când amestecul va avea aspect de nisip umed. Frământați cu degetele până când amestecul sfărâmicios se transformă într-o cocă fină. Modelați aluatul într-un baton și apăsați ușor de sus în jos, până când acesta devine un paralelipiped, apoi introduceți în congelator timp de 15 minute. Tăiați în 20 de felii subțiri. Așezați biscuiții pe o tavă tapetată cu hârtie și puneți tava în frigider pentru zece minute. Introduceți tava cu biscuiți în cuptorul preîncălzit și lăsați-i la copt până devin aurii. La final, se pun pe un grătar pentru a se răci și se depozitează într-un borcan închis ermetic.

Cu dulceață de zmeură

785 26 3Ingrediente: 300 g făină, 1 pliculeț cu praf de copt, 1 linguriță cu scorțișoară, 1 vârf de cuțit cu sare, 200 g unt gras, 100 g zahăr, 2 lingurițe cu zahăr vanilat, 1 gălbenuș, dulceață de zmeură.

Mod de preparare: amestecați cu mixerul untul la temperatura camerei cu zahărul și zahărul vanilat, până se transformă într-o spumă. Puneți gălbenușul și amestecați iar şi la final făina cernută și praful de copt, sarea și scorțișoara. Aveți grijă ca aluatul să devină omogen. Înveliți aluatul în folie alimentară și puneți pentru o oră la frigider. Faceți apoi biluțe de aluat, puțin mai mici decât o minge de ping-pong și așezați-le în tavă, pe o hârtie de copt, lăsând spațiu între fiecare. Apăsați cu degetul fiecare biscuit pentru a-i face o mică adâncitură în mijloc, pe care o umpleți cu dulceață de zmeură. Introduceți la cuptor până ce biscuiții sunt ușor rumeniți.

Cu dovleac și ciocolată

785 26 4Ingrediente: 250 g unt de 82% grăsime, 150 g piure de dovleac copt, 200 g zahăr brun, 150 g zahăr tos, 1 ou, miezul de la un baton de vanilie sau o linguriță cu extract de vanilie, 1 linguriță cu bicarbonat de sodiu sau praf de copt, 1/2 linguriță cu sare, 300 g făină, 300 g fulgi de ciocolată.

Mod de preparare: amestecați untul care trebuie să fie la temperatura camerei cu ambele tipuri de zahăr timp de câteva minute, folosind mixerul la viteză medie, până ce compoziția devine omogenă. Puneți apoi piureul de dovleac, oul, miezul de la batonul de vanilie și amestecați în continuare. Adăugați făina, bicarbonatul de sodiu sau praful de copt și sarea și amestecați cu mixerul la viteză mică. La final, se pun fulgii de ciocolată și se mai amestecă puțin. Compoziția se introduce în frigider pentru o jumătate de oră, timp în care se încinge cuptorul. Se pune în tavă hârtie de copt, se fac biluțe de mărimea unei mingi mici și se așază în tavă, lăsând distanță între ele. Se lasă la copt până când biscuiții devin rumeniți pe margini și moi la mijloc. Se răcesc pe un grătar.

Biscuiți venețieni

785 26 5Ingrediente: 8 gălbenușuri, 300 g zahăr, miezul de la un baton de vanilie, 500 g făină, 1 linguriță cu coajă de lămâie, 2 g sare, 150 g unt. Pentru decorat: 100 g ciocolată albă, 30 g fulgi colorați de ciocolată.

Mod de preparare: într-un bol se amestecă gălbenușurile, zahărul și miezul de la păstaia de vanilie pentru câteva minute, folosind mixerul la viteză mare, până ce compoziția devine asemenea unei creme. Se adaugă făina, sarea, untul la temperatura camerei tăiat cubulețe și coaja de lămâie și se amestecă până ce aluatul de leagă. Se strânge aluatul sub forma unei mingi, se învelește în folie alimentară și se pune la rece pentru o jumătate de oră. Între timp, se încinge cuptorul și se tapetează tava cu hârtie de copt. Se scoate aluatul și se rupe în bucăți pe care se modelează bastonașe de aproximativ un centimetru diametru, apoi se taie în bucăți de cinci centimetri lungime, care se modelează sub forma literei S. Se așază în tavă. Biscuiții se ţin la copt până încep să se rumenească. Se lasă să se răcească complet. Se topește ciocolata albă și se decorează biscuiții pe jumătate, apoi se dau prin fulgi colorați de ciocolată. Se depozitează în recipiente închise ermetic.

Cu merișoare

785 26 6Ingrediente: 300 g făină, 250 g unt, 100 g zahăr, 3 gălbenușuri, 1 praf de sare, coaja rasă de la o portocală și o lămâie, zeama de la o jumătate de lămâie, 1 praf de copt, esență de vanilie, 100 g merișoare deshidratate.

Mod de preparare: se pune făina, sarea, zahărul și untul într-un vas și se frământă până se obține un aluat sfărâmicios. Se adaugă apoi gălbenușurile, coaja rasă de lămâie și portocală, esența de vanilie și praful de copt stins în zeama de lămâie. Se adaugă și merișoarele uscate și se frământă până ce se amestecă toate ingredientele. Se modelează aluatul sub forma unei bile, se împachetează în folie alimentară și se introduce la frigider minimum 30 de minute. Se scoate aluatul și se formează bile mici care se pun în tava de copt. Se lasă în cuptor până se rumenesc, apoi se răcesc. La final, se presară cu zahăr pudră.

Cu morcov

Ingrediente: 200 g morcovi cruzi rași, 150 ml ulei, 180 g zahăr, 1 linguriță cu bicarbonat, 500 g făină, un praf de sare, coaja de la o lămâie rasă, zeama de la o portocală mică.

Mod de preparare: se răstoarnă făina într-un castron mai mare. Se face o scobitură la mijloc și se pun morcovii dați prin răzătoarea mică, uleiul, zahărul, bicarbonatul dizolvat în zeama de portocală, praful de sare și coaja de lămâie rasă și se amestecă bine până se obține un aluat legat. Se introduce 30 de minute la frigider, învelit într-o folie alimentară, apoi se formează din el bile nu foarte mari. Se tapetează o tavă mai mare cu hârtie de copt. Se coc biscuiții la foc moderat, aproximativ 20 de minute și se lasă să se răcească.