de Călin Popa şi Florica Pintea
După ce au adunat tot soarele verii, fructele de toamnă, unice și parfumate, așteaptă gospodinele să le transforme în deserturi lejere, aspectuoase, pline de arome și ușor de preparat.
Prăjitură cu prune
Ingrediente: 400 g făină, 200 g zahăr, 150 g unt, 250 ml lapte, 3 ouă, 2 plicuri cu zahăr vanilat, 1 plic cu praf de copt, 15 prune mari.
Mod de preparare: se spală prunele, se desfac în două, se scot sâmburii și se lasă la scurs. Într-un bol larg se pun făina, zahărul și untul topit. Se frământă bine amestecul, până se obține un aluat sfărâmicios și nisipos, din care se pun deoparte 250 de grame. Peste aluatul rămas se adaugă ouăle, laptele, zahărul vanilat, praful de copt și se amestecă bine, până când se obține un aluat perfect omogen, fără cocoloașe, care apoi se pune într-o tavă unsă cu unt, iar deasupra se așază prunele și se presară aluatul lăsat deoparte. Se introduce tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 30-40 de minute, până când se rumenește. Se servește după ce s-a răcit.
Tartă cu struguri
Ingrediente. Pentru blat: 150 g unt, 100 g zahăr pudră, 1 ou mare, esenţă de vanilie, 250 g făină, 1 praf de sare. Pentru cremă: 4 gălbenuşuri, 2 linguri cu zahăr, 1 lingură cu zahăr pudră, 2 linguri cu amidon, 400 ml lapte, esenţă de vanilie, 350 ml smântână pentru frişcă. Pentru ornat: boabe de struguri albi.
Mod de preparare: se bate untul cu zahărul şi praful de sare până se deschide la culoare şi devine cremos. Se adaugă vanilia şi oul, apoi se încorporează făina şi se amestecă aluatul până se obţine o bilă omogenă, care se învelește în folie de plastic se dă la congelator pentru 30 de minute. Se lucrează aluatul pe un blat presărat bine cu făină, se întinde într-o foaie mai mare decât tava de tartă, se rulează pe sucitor şi se aşază în formă. Se înlătură excesul de pe margine şi se înţeapă blatul în cât mai multe locuri, pentru a preveni umflarea. Se dă tava la cuptor pentru 20 de minute, la 180 de grade Celsius. Pentru cremă, se pune laptele la fiert, se bat gălbenuşurile cu două linguri cu zahăr, până totul devine o cremă deschisă la culoare, în care se încorporează amidonul. Când laptele a ajuns la punctul de fierbere, se toarnă peste gălbenuşuri, câte puţin, amestecând energic. Se pune compoziția din nou pe flacără şi se amestecă încontinuu, până ce se îngroaşă. Crema se pune apoi într-un alt vas, se acoperă și se lasă la răcit. Se bate frişca cu zahărul pudră şi cu esenţa de vanilie, se încorporează în crema răcită, până la omogenizare, apoi se întinde pe blatul de tartă. La final se pun boabele de struguri în cremă.
Prăjitură cu gutui
Ingrediente: 2 gutui mari, 3 ouă, 150 g zahăr, 3 linguri cu cacao, 200 g făină, 1 linguriţă cu praf de copt, 1 vârf de cuţit cu bicarbonat de sodiu, 1 lingură cu ulei, 1 fiolă cu esenţă de lămâie, scorţişoară.
Mod de preparare: se spală gutuile, se curăță de coajă, se taie cubuleţe şi se pun să fiarbă în 100 ml apă cu puțin zahăr. Între timp, se mixează ouăle cu zahărul, până devin ca o cremă şi zahărul s-a topit, se adaugă uleiul şi esenţa, apoi scorțișoara, cacaua și făina în care s-au încorporat praful de copt şi bicarbonatul. Se amestecă totul cu o lingură de lemn, până se omogenizează. După ce gutuile s-au înmuiat, se strecoară se lasă la răcit și se așază într-o tavă tapetată cu unt. Deasupra se toarnă aluatul, se amestecă foarte uşor și se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 160 de grade Celsius, unde se lasă circa 55 de minute. După ce prăjitura s-a răcit, se pudrează cu zahăr.
Tort de mere cu caramel
Ingrediente: 1,2 kg mere. Pentru caramel: 200 g zahăr tos. Pentru blat: 5 ouă (gălbenușurile separate de albușuri), 125 g zahăr tos, 1 plic cu zahăr vanilat, 1 praf de sare, 125 g făină albă.
Mod de preparare: se pune zahărul la topit, la foc mic, într-o cratiță rotundă și se oprește focul când capătă o culoare roşcată. Imediat se răsucește cratița în așa fel încât caramelul să îmbrace fundul și pereții vasului. Se lasă la răcorit până ce zahărul caramelizat se întărește și începe să pocnească. Se spală merele şi se scurg bine, se taie în felii și se aranjează în cercuri concentrice în vasul cu caramel. Peste ultimul strat se pun câteva bucățele de unt, apoi se dă vasul la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru 30 de minute. Pentru blat, se bat albuşurile spumă tare, cu puţină sare, se adaugă zahărul tos şi cel vanilat şi se mixează până se obține o spumă tare şi lucioasă. Se toarnă gălbenuşurile, se amestecă ușor, apoi se încorporează făina, prin răsturnare, cu ajutorul unei spatule. Se scoate vasul cu merele semicoapte din cuptor şi se toarnă foarte repede aluatul peste ele, se nivelează uşor și se introduce rapid înapoi în cuptorul încins. Se mai coace prăjitura 30 de minute. După ce s-a copt, se răstoarnă, cu o mișcare rapidă, pe un platou. Imediat se ridică forma, se adună caramelul scurs în cratiță şi se picură peste mere. Se poate orna cu frișcă, se poate servi ca atare sau cu înghețată.
Prăjitură cu pere și brânză de vaci
Ingrediente: 6 pere, 250 g făină, 1 plic cu praf de copt, 150 g zahăr brun, 100 ml ulei, 2 ouă mari, 200 g brânză de vaci, 2 linguri cu coajă de portocală.
Mod de preparare: se încinge cuptorul la 180 de grade Celsius şi se tapetează o tavă cu unt şi făină. Într-un bol încăpător se pun ouăle, uleiul, zahărul brun, coaja de portocală și se bat cu mixerul zece minute, la viteză mare, până rezultă o spumă. Se toarnă făina, praful de copt, brânza de vaci și se amestecă foarte bine. Se curăţă perele, două dintre ele se taie în cubuleţe mici şi se adaugă în compoziţia pentru prăjitură, celelalte se taie felii. Se toarnă compoziţia în tavă, se nivelează bine, folosind spatula și se distribuie deasupra feliile de pere. Se coace prăjitura în cuptorul încins la 180 de grade Celsius, timp de 50 de minute. După primele 30 de minute, se acoperă tava cu folie de aluminiu. La final, se lasă să se răcească la temperatura camerei, apoi se pudrează cu zahăr şi scorţişoară.
Învârtită cu dovleac
Ingrediente. Pentru aluat: 700 g făină, 25 g drojdie, 350 ml lapte, 1 ou, 50 ml ulei, 1 lingură cu zahăr, 1 praf de sare. Pentru umplutură: 1 dovleac, 100 g zahăr, 1 plic cu zahăr vanilat, scorţişoară.
Mod de preparare: se face un aluat cu o consistenţă elastică şi se lasă la odihnit 15 minute, apoi se împarte în bucăţi egale şi se întinde în foi subţiri. Dovleacul curăţat de coajă se rade prin răzătoarea mare, apoi se căleşte cu zahărul, până se înmoaie bine. Se adaugă scorţişoara şi vanilia şi se lasă să se răcească. Se unge cu puţin ulei fiecare foaie şi se întinde umplutura, se rulează şi se aşază în tava tapetată cu hârtie de copt. Deasupra, rulourile rezultate se ung cu ou sau cu ulei şi se presară cu zahăr tos. Se coc la foc potrivit, aproximativ 50 de minute, până se rumenesc bine.