Main menu

header

808 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Vibrante, parfumate și pline de culoare, florile comestibile adaugă nu doar un plus de spectacol în farfurie, ci și combinații unice de antioxidanți. Este suficient să le scufundați în apă, să înlăturați staminele, care pot avea un gust amar, și să împodobiți cu minunatele corole feluri delicioase.

Supă rece cu garoafe

808 26 2Ingrediente: 3 ceșcute cu felii de ardei gras galben, 2 ceșcuțe cu roșii cherry galbene, 1 conservă cu porumb dulce, strecurat, 2 linguri cu miso dulce, 2 linguri cu oțet balsamic, coajă de lămâie, 2 linguri cu ulei de măsline, 1 lingură cu șalotă tocată fin, 1 linguriță cu sare de mare, 2 linguri cu amestec de ierburi, garoafe dianthus, galbene.

Mod de preparare: puneți ingredientele lichide, sarea, șalota, coaja de lămâie, ierburile și pasta miso în blender și mixați-le bine, apoi adăugați legumele și continuați mixarea, după care lăsați să se odihnească amestecul timp de 15 minute. Acest tip de supă rece se poate strecura la servire sau se lasă ca atare, ornată cu ierburi și cu flori de garoafe galbene sau de păpădie.

Salată cu tofu

Ingrediente: 200 g brânză tofu, 2 kiwi, curățate și tăiate felii, 1 salată verde, 200 g miez de nucă uscat în cuptor, zeama de la 1 lămâie, ulei de măsline, flori comestibile, sare.

Mod de preparare: frunzele de salată se taie, se presară cu sare, apoi se amestecă cu celelalte ingrediente solide. Separat se face un dressing din ulei și zeamă de lămâie, care se toarnă peste salată. Se amestecă din nou, ușor, după care se ornează cu corole de flori (șofran, lavandă, margarete).

Paste cu violete

808 26 3Ingrediente: 200 g paste, 3 linguri cu ulei de măsline, 3 căței de usturoi, 1 ceapă mică tocată, 1/2 linguriță cu pătrunjel proaspăt tocat, 1/2 ceșcuță cu parmezan ras, cimbru uscat, 1/3 ceșcuță cu miez de anghinare, sare, piper, 1/2 ceșcuță cu violete.

Mod de preparare: fierbeți pastele în apă cu sare. Separat, într-o tigaie, puneți uleiul la încins, frigeți ușor ceapa și usturoiul timp de cinci minute, apoi adăugați condimentele. Când pastele sunt aproape gata, luați puțin din zeama în care au fiert și „stingeți” amestecul din tigaie. Scurgeți pastele, turnați-le în tigaie, împreună cu anghinarea, micșorați flacăra, puneți și parmezanul și lăsați-l să se topească. La servire, ornați cu violete.

Flori de dovleac pané

808 26 4Ingrediente: 1 ou, 200 ml bere, 3 linguri cu făină, 1 lingură cu amidon, sare după gust, ulei pentru prăjit.

Mod de preparare: se trec florile de dovleac printr-un jet de apă şi se lasă într-o sită, la scurs. Se bate oul cu sarea, se toarnă berea foarte rece, se presară făina şi amidonul şi se amestecă până se obţine un aluat puţin mai gros decât cel de clătite. Se trec florile prin aluatul obţinut, se prăjesc în baie de ulei bine încins, pe ambele părți, până devin rumene şi crocante. Se scot la scurs, pentru eliminarea excesului de ulei.

Salată de cartofi cu flori de arpagic

Ingrediente: 900 g cartofi curățați, 5 linguri cu ulei de măsline, 1/4 ceșcuță cu oțet de cidru de mere, 2 căței de usturoi, tocați, 1/2 linguriță cu sare de mare, piper după gust, 1 linguriță cu muștar, 2 linguri cu capere, 1 lingură cu arpagic tocat, 1/2 ceșcuță cu șalote tocate, 1/2 ceșcuță cu pătrunjel tocat, 1 ceapă verde, tocată, 150 g fasole verde, flori de arpagic.

Mod de preparare: fierbeți cartofii tăiați în cuburi în apă cu sare. Separat, într-o tigaie, încingeți uleiul, frigeți fasolea, adăugați o lingură cu apă și lăsați la înăbușit câteva minute. În bolul de servire puneți usturoiul, uleiul de măsline, oțetul, sarea, piperul, muștarul, amestecați, apoi adăugați ceapa, caperele și ierburile. La final, puneți și faslolea. După ce cartofii au fiert, strecurați-i, răsturnați-i peste salată și amestecați totul cu mișcări ușoare. La servire, salata de cartofi, caldă sau rece, se ornează cu flori de arpagic.

Limonadă cu liliac

808 26 5Ingrediente: 1 l apă, sucul de la 1 lămâie, 1 mână cu mentă proaspătă, flori de liliac.

Mod de preparare: amestecați împreună apa și sucul de lămâie, apoi turnați într-o carafă în care sunt ierburile proaspete și florile. Puneți limonada peste noapte în frigider și îndepărtați plantele a doua zi. La servire, preparatul se diluează cu apă minerală și se îndulcește cu miere.

Dulceață de păpădie

Ingrediente: două mâini cu flori de păpădie, 600 ml apă, 1 portocală bio mare, sucul de la 1 lămâie, 500 g zahăr.

Mod de preparare: spălați cu atenție păpădia și turnați apa peste flori. Într-un vas puneți la flacără mare miezul de portocală și zeama de lămâie, apoi, când au ajuns la punctul de fierbere, lăsați-le câteva minute să se înmoaie, după care mixați bine amestecul, să lase cât mai mult suc. Treceți din nou vasul pe foc, împreună cu zahărul și apa cu flori, pentru alte câteva minute. Dulceața fierbinte se pune în borcane care se sterilizează.

Prăjitură vegană cu margarete

Ingrediente. Pentru blat: 1 mână cu migdale, 3 curmale, 3 linguri cu apă, 1 vârf de cuțit cu sare de mare. Pentru ornat: păpădie, violete, margarete. Pentru umplutură: 1 mână cu nuci caju, 2 linguri cu ulei de nucă de cocos lichid, încălzit, coaja și sucul de la 1 lămâie organică, 1 banană coaptă, sirop de agave, 1 mână cu afine.

Mod de preparare: pentru a face blatul, se macină ingredientele și se combină. Se obține un amestec ușor lipicios. Pentru umplutură, se mixează nucile caju, se adaugă uleiul de nucă de cocos, apoi banana și sucul de lămâie. Se amestecă până se omogenizează, după care se îndulcește cu sirop de agave. Se împarte compoziție în două părți egale - într-una dintre acestea puneți afinele. Întindeți amestecul simplu și pe cel albastru pe partea superioară a blatului. Puneți tortul în congelator timp de minimum 45 de minute. La servire, ornați cu florile comestibile.