Main menu

header

813 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Atunci când imaginația gastronomică întâlnește tradiția culinară, se pot ivi trenduri care se perpetuează în timp, prin savoare. Din acest fenomen face parte și ieșirea portocalelor, vedete ale iernii, din segmentul dulciurilor și combinarea parfumului lor unic cu cărnuri și condimente.

Salată cu ţelină şi coji de portocale

813 26 2Ingrediente: 2 portocale, 100 g ţelină, 100 g roşii cherry, 1 salată verde, 1 legătură de ceapă verde, 2 căţei de usturoi, 30 ml ulei, 20 ml oţet, 20 g sare, 2 g piper alb.

Mod de preparare: se curăţă ţelina, se spală şi se taie în baghete subţiri, iar o portocală se curăţă şi se taie felii, apoi coaja, julienne. Separat, într-un vas, se amestecă frunzele de salată şi de ceapă verde tăiate rondele, usturoiul feliat şi roşiile tăiate în sferturi. Legumele şi salata verde se stropesc cu puţin oţet, se adaugă ţelina şi portocala tăiate, după care se amestecă împreună. Într-un castron se combină piperul şi zeama portocalei, apoi se pune şi uleiul, iar cu acest amestec se stropeşte salata.

Supă-cremă de morcovi cu portocale

813 26 3Ingrediente: 1 l supă de legume, 5 morcovi, 3 cartofi, sucul de la 1 portocală mică, 4 linguri cu smântână, 1 legătură de pătrunjel, sare, piper.

Mod de preparare: într-o oală încăpătoare se pune supa, iar când începe să fiarbă, se adaugă morcovii tăiaţi rondele şi cartofii tăiaţi bucăţi. Se lasă să fiarbă 20 de minute, apoi se scot legumele într-un vas, păstrând zeama. Se adaugă sucul de portocală şi se mixează legumele în blender, peste care se toarnă treptat din zeama în care au fiert, până se obţine consistența dorită. Se serveşte cu smântână şi pătrunjel.

File de somon în crustă de portocală

Ingrediente: 1 file de somon, coaja de la 1 portocală, coaja de la 1 limetă, sucul de la 1/2 lime, sucul de la 1/2 portocală mare, 2 linguriţe rase cu zahăr brun, 1 căţel de usturoi, 1/2 de linguriţă cu piper Cayenne, sare, piper negru.

Mod de preparare: amestecaţi coaja rasă de portocală cu cea de limetă, zahărul brun, piper Cayenne, apoi spălaţi carnea, ştergeţi-o şi puneţi-o la marinat în amestecul de suc de lămâie cu portocală. Presăraţi sare şi piper, lăsați la marinat 30 de minute, la temperatura camerei, iar la jumătatea timpului întoarceţi fileul de somon şi acoperiţi partea de sus cu crustă de coajă de portocală. Lăsaţi carnea să mai stea încă 15 minute în sos, apoi o scoateţi şi o aşezaţi într-un vas termorezistent, uns cu foarte puţin ulei. Daţi tava la cuptor, la 220 de grade Celsius, neacoperită, timp de zece minute.

Pulpă de porc la cuptor în sos de portocale

813 26 4Ingrediente: 1 kg pulpă de porc, 2 portocale de mărime medie, 200 ml suc stors de la 1 portocală, 50 ml apă, 1 linguriţă cu zahăr. Pentru marinată: 3 căţei de usturoi, 3 frunze de dafin, 2 crenguţe de cimbru, 1 linguriţă cu oregano, 1 linguriţă cu rozmarin, 1 linguriţă cu boia dulce, sare, piper măcinat, coaja rasă de la 1 portocală.

Mod de preparare: se leagă carnea cu o sfoară şi se marinează pulpa cu ingredientele dedicate. Se pune apoi într-un vas cu capac şi se lasă câteva ore la frigider, după care se scoate şi se căleşte pe toate părţile, într-o tigaie cu o lingură de ulei. Se încinge cuptorul la 180 de grade Celsius, se pune pulpa într-un vas rezistent la foc, se aşază felii de portocale de jur împrejur, se stropeşte cu sucul de portocale amestecat cu apă şi cu o linguriţă cu zahăr, după care se acoperă vasul şi se lasă la cuptor circa 40 de minute. Se descoperă apoi vasul, se măreşte temperatura la 220 de grade Celsius şi se mai lasă 15 minute.

Păstrăv cu portocale şi sos picant

813 26 5Ingrediente: 2-3 păstrăvi medii, 1 portocală, 1-2 ardei iuţi, 2 roşii, 1 ardei gras roşu, 4 căţei de usturoi, câteva frunze de lobodă, spanac, mărar, pătrunjel, 1 pahar cu vin alb, 50 ml bulion, 3 linguri cu oţet, sare, piper, condimente pentru peşte, 2 foi de dafin.

Mod de preparare: se eviscerează peştii, se curăţă branhiile, solzii şi se spală bine, apoi se şterg cu hârtie absorbantă şi se condimentează pe dinafară şi pe dinăuntru. Într-o tavă înaltă şi lungă se aşază peştii pe un pat de felii de roşii, frunze, verdeaţă şi câteva feliuţe de ardei iute, se garnisesc cu câteva felii de ardei gras și iute. Se adaugă bulionul, oţetul, uleiul şi apă cât să ajungă cam la jumătatea cărnii. Se dă vasul cu peștii acoperiți cu folie de aluminiu la cuptorul încălzit la 160 de grade. După 45 de minute, se îndepărtează folia şi se întorc uşor păstrăvii, cu o spatulă, pe partea cealaltă. Se ornează din nou cu feliuţe de ardei, cu portocala rasă de coajă, se stoarce și zeama în sosul din tavă, se adaugă frunza de dafin, sare, piper, condimente, oţetul şi puţin bulion. Se introduce din nou tava descoperită la cuptor, încă 30 de minute, la foc mic, până se rumenesc peștii deasupra. Când sunt gata, se scot pe un platou şi se garnisesc de jur împrejur cu verdeaţă, frunze de lobodă, spanac, felii de portocală, bastonaşe de ardei iute, feliuţe de usturoi şi puţin sos din tavă (restul de sos se toarnă într-o sosieră, cu puţin usturoi zdrobit, condimente şi zeamă de portocală). Se poate servi cu garnitură de cartofi noi natur, unt şi verdeaţă.

Ficat de vită cu portocale

813 26 6Ingrediente: 800 g ficat de vită, 3 linguri cu unt, 1 pahar cu vin alb, 2 portocale, câteva fire de pătrunjel pentru decor, 1 linguriţă cu ghimbir ras, sare, piper.

Mod de preparare: ficatul se spală în câteva ape, se taie felii groase de un centimetru şi se dă prin făină, apoi se prăjeşte în unt, pe ambele părţi, până se rumeneşte. Se condimentează cu sare, piper şi ghimbir şi se mai ţine puțin la foc mic, după care se scoate pe un platou şi se prepară sosul. În untul în care s-a fript carnea se toarnă o cană cu apă, sucul de la o portocală şi un pahar cu vin. Se lasă să dea câteva clocote, se adaugă două linguri cu faină, apoi se strecoară într-o crăticioară şi se mai lasă pe foc un minut. Ficatul se serveşte alături de sosul de portocale şi ornat cu felii de portocale şi frunze de pătrunjel.

Tort de clătite cu portocale

Ingrediente: 5 foi de clătite, 450 ml frişcă lichidă, 6 portocale, 175 g caramele, 100 g nucă pentru decor, 1 portocală, curăţată şi desfăcută felii.

Mod de preparare: puneţi două linguri cu frişcă nebătută şi caramelele într-o cratiţă cu fundul gros şi fierbeţi la foc mic câteva minute, până se topesc. Puneţi restul de frişcă nebătută într-un vas şi bateţi până începe să se întărească. Desfaceţi portocalele în felii. Așezaţi o foaie de clătită pe un platou, acoperiţi-o cu puţină frişcă şi câteva felii de portocală. Repetaţi operaţia cu următoarele straturi până se termină toate ingredientele, deasupra cu o foaie de clătită goală. Aşezaţi nucile şi ultimele felii de portocală în vârful tortului şi turnaţi sosul de caramele.