Main menu

header

831 26 1de Călin Popa şi Silviu Ghering

Năutul este un aliment bogat în vitamine şi minerale, preţuit încă din Antichitate, atât în Europa, cât şi în Orientul Mijlociu. Versatil, sățios și delicios, năutul este ingredient-vedetă în unele dintre cele mai speciale rețete, pe care le puteți încerca oricând acasă.

Chifteluțe cu rozmarin

831 26 2Ingrediente: 800 g năut fiert, 1/4 cană cu pătrunjel proaspăt, tocat, 1 ceapă medie, mărunţită, 4 linguri cu tărâțe de psyllium (sau 1 ou mare, bătut), 4 linguri cu fulgi de drojdie inactivă, 1/2 cană cu făină, 4 linguri cu rozmarin proaspăt, tocat, sare şi piper măcinat, după gust, ulei pentru prăjit.

Mod de preparare: se pasează năutul folosind o furculiţă sau un mixer vertical, apoi se adaugă restul ingredientelor și se amestecă bine. Compoziţia trebuie să fie uşor de modelat (se poate introduce la rece pentru 15 minute, ca să se întărească mai bine). Se încinge puţin ulei într-o tigaie și se prăjesc chifteluţele din aluat, câte trei minute pe fiecare parte.

Supă-cremă cu caracatiță

831 26 3Ingrediente: 3 linguri cu linte roşie, 150 g năut fiert, 1 căţel de usturoi, 1 morcov, 1/4 ţelină, 1/4 dovlecel, caracatiţă marinată, sare, piper, chimen (pudră), turmeric, 1 lingură cu ulei de măsline.

Mod de preparare: boabele de linte se spală și se pun la fiert cu un căţel de usturoi, morcovul curăţat, ţelina și dovlecelul. Când legumele şi lintea sunt moi, se adaugă năutul şi se lasă oala pe foc timp de cinci minute, apoi se mixează totul într-un blender, până se obține o cremă fină. Zeama se adaugă progresiv, în funcţie de consistenţa dorită. La final, se presară sarea, piperul, chimenul, turmericul și uleiul de măsline. Se servește cu caracatiță deasupra (se poate înlocui cu fructe de mare).

Iahnie

831 26 4Ingrediente: 500 g năut, 350 g roşii în suc propriu, 1 lingură cu suc de roşii concentrat, 2 morcovi, 2 cepe, 1 căţel de usturoi, 3 linguri cu ulei de măsline, 2 frunze de dafin, rozmarin, piper boabe şi măcinat, pătrunjel verde, sare.

Mod de preparare: se pune la înmuiat năutul timp de 12 ore, apoi se scurge şi se pune la fiert cu o frunză de dafin, usturoiul, rozmarinul, 1 lingură cu ulei și boabele de piper, timp de 30 de minute. Între timp, se rad morcovii, se taie ceapa mărunt şi se călesc împreună în două linguri cu ulei, adăugând 100 ml apă sau supă de legume. Se lasă pe foc cinci minute, apoi se adaugă sucul de roşii, cimbrul, sarea şi piperul măcinat, după gust. Năutul fiert şi scurs de apă se amestecă cu sosul, o frunză de dafin şi se dă la cuptor timp de 20 de minute. Când este gata, se presară deasupra pătrunjelul tăiat fin.

Humus

Ingrediente: 4 căţei de usturoi, 2 căni cu năut fiert, 2/3 cană cu tahini, 1/4 ceșcuță cu suc de lămâie, 1/2 ceșcuță cu ulei de măsline, 1/4 ceșcuță cu pătrunjel proaspăt, tăiat mărunt, 2 linguri cu seminţe de pin, sare.

Mod de preparare: se pun boabele de năut, tahini, usturoiul şi sarea într-un blender, se toarnă apoi zeama de lămâie, câte puţin, amestecând cu o lingură. Se așază pasta obţinută într-un bol şi se adaugă deasupra seminţele de pin, uleiul de măsline şi pătrunjelul. Se servește cu lipie.

Pastă cu usturoi

831 26 5Ingrediente: 14 căţei de usturoi, 2 căni cu năut fiert, 1 ceapă tăiată în sferturi, 1 lingură cu ulei, zeama de la 2 lămâi, boia iute după gust, sare.

Mod de preparare: se pun căţeii de usturoi într-o tigaie, se stropesc cu puţin ulei şi se dau la cuptor 20 de minute sau până când se înmoaie, apoi se curăţă de coajă, se pune miezul împreună cu restul ingredientelor (fără boia) într-un vas şi se amestecă bine cu mixerul până când se obţine o compoziţie omogenă, care se așază pe un platou şi se presară cu boia. Pasta de năut cu usturoi se poate servi pe pâine sau poate fi folosită la umplerea roşiilor sau pe frunze de andive.

Musaca de vinete, dovlecei şi năut

831 26 6Ingrediente: 2 căni cu supă de legume, 1 linguriţă cu praf de curry, 1/4 linguriţă cu ardei iute tocat, 4-6 vinete mici (500 g), tăiate felii, 4 dovlecei mici, tăiaţi felii, 2 căni cu roşii tăiate bucăţi, 2 căni cu năut fiert, 1 ou (bătut), sare.

Mod de preparare: se pune supa într-o oală şi se adaugă praful de curry împreună cu ardeiul iute și scorţişoara şi se lasă pe foc un minut, apoi se adaugă vinetele şi se mai mențin toate la foc mic timp de cinci minute. Se pun și dovleceii, roşiile şi se mai lasă să fiarbă câteva minute, se toarnă și năutul şi se mai menține pe flacără zece minute, până când vinetele sunt gata. Musacaua, așezată în straturi succesive de vinete, dovlecei și roșii, cu strat de vinete la final, se unge cu ou și se dă la cuptor până se rumenește ușor. Se poate servi cu pâine sau cu orez.

Falafel

831 26 7Ingrediente: 300 g năut, 1 legătură de pătrunjel, 1 ceapă medie, 4 căţei de usturoi, codiţe de ceapă verde, condimente (cimbru, rozmarin, dafin, nucşoară), piper, sare, ulei de măsline.

Mod de preparare: năutul se ţine peste noapte - sau 12 ore - la înmuiat, în apă rece. Se trec apoi toate ingredientele prin blender, până se obţine o pastă omogenă, adăugând și puțin ulei de măsline, în fir subțire. Din compoziția suficient de fermă se modelează rondele care se trec prin făină şi se dau la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, până se rumenesc bine pe ambele părţi.

Biscuiți cu fistic

831 26 8Ingrediente: 1 și 1/2 cană cu făină de năut, 1/2 cană cu ulei de măsline, 3/4 cană cu zahăr, 1 linguriţă cu cardamom râşnit fin, 1 lingură cu apă de trandafiri, 2 linguri cu fistic.

Mod de preparare: într-un vas adânc se amestecă uleiul, zahărul, cardamomul şi apa de trandafiri, apoi se mixează totul un minut, până când compoziţia devine omogenă şi cremoasă. Se presară făina de năut şi se amestecă în continuare până când aluatul nu mai este lipicios. Se frământă manual, timp de zece minute, se formează o bilă care se acoperă cu folie de plastic și se dă la rece pentru 30 de minute. Între timp, se încinge cuptorul la 180 de grade Celsius şi se pune hârtie de copt în tavă. Se întinde aluatul pe o suprafaţă presărată cu făină de năut, la o grosime de cinci milimetri, se taie biscuiții cu ajutorul formei speciale, se pun în tavă, se presară cu fistic tocat mai mare și se dau la copt timp de 20 de minute, până se rumenesc. Se lasă să se răcească în tavă, apoi se pot servi.

Salată de vară

Ingrediente: 300 g năut fiert, 1/2 ceapă roșie, 2 roşii, 50 g măsline, mărar, sare, piper, ulei de măsline, zeamă de lămâie.

Mod de preparare: se amestecă ușor toate ingredientele şi se serveşte salata imediat.