de Călin Popa şi Silviu Ghering
Fruct exotic, dar și plin de vitamine și nutrienți care aduc organismului o mulțime de beneficii, kiwi este atât de versatil și de gustos, încât poate sta în centrul unor meniuri dintre cele mai spectaculoase și în combinații neașteptate.
Pui cu kiwi
Ingrediente: 2 bucăţi de piept de pui dezosat, fără piele, ulei vegetal, 1 ardei gras roşu, feliat, 1 ceşcuță cu supă de pui, 1 lingură cu ulei de susan, 1 lingură cu zahăr brun, sare după gust, 1 lingură cu amidon omogenizat cu 2 linguri cu apă, 3 fructe decojite de kiwi. Pentru marinată: 2 linguri cu sos de soia, 3 linguri cu vin alb, 1 lingură cu amidon.
Mod de preparare: marinați puiul tăiat fâşii pentru o oră, între timp pregătiți ardeiul şi kiwi. Prăjiți puiul până devine opac, adăugați ardeiul, apoi, după un minut, turnați supa, uleiul de susan, presărați zahărul şi sarea. Puneți și amidonul omogenizat şi amestecați până se îngroaşă. Introduceți feliile de kiwi și mai lăsați la foc mic câteva minute. Preparatul se consumă cald, garnisit cu felii subţiri de kiwi.
Pizza cu kiwi
Pentru aluat: 500 g făină, 1 praf de sare, 1 praf de zahăr, 1 linguriţă cu drojdie, 3 linguri cu ulei, 1 ou, apă cât cuprinde. Pentru topping: 1 avocado, câteva bucăţi de pește marinat sau afumat, 3 linguri cu sos de roşii, 1 linguriță cu ketchup cu ierburi, 1 kiwi feliat, 100 g mozzarela sau caşcaval.
Mod de preparare: drojdia se lichefiază cu zahărul, apoi se adaugă uleiul, oul, sarea și făina și se frământă cu câtă apă încape pentru a rezulta un aluat elastic, care se lasă la dospit timp de două ore. Se întinde foaia, se unge cu sosul de roşii, se aşază ingredientele pentru topping şi se dă la cuptor, pe hârtie de copt, pentru câteva minute.
Gustare cu kiwi şi nuci
Ingrediente: 1 iaurt din lapte de nucă de cocos, 1/2 măr, 1 kiwi, miez de nucă.
Mod de preparare: tăiaţi fructele rondele, tocaţi miezul de nucă în bucăți mai mari, puneţi iaurtul pe o parte a bolului şi fructele pe cealaltă, iar la mijloc așezați miezul de nucă.
Budincă de kiwi cu seminţe de chia
Ingrediente: 40 g seminţe de chia, 150 ml lapte, 1 lingură cu miere, 1 kiwi.
Mod de preparare: turnaţi laptele într-un castron, adăugaţi mierea, apoi seminţele de chia, amestecaţi totul și puneţi în frigider peste noapte. Tăiați kiwi în felii, apoi, folosind un tăietor de fursecuri, decupaţi miezul. Aranjaţi formele obţinute pe verticala pereţilor unui pahar și adăugaţi chia cu miere.
Îngheţată de kiwi cu miere
Ingrediente: 1 ceşcuţă cu miere, 4 kiwi (3 pentru îngheţată, 1 pentru decor).
Mod de preparare: curăţați fructele de kiwi de coajă (cu excepția celui pentru decor) și mixați-le împreună cu mierea. Aşezați rondelele de kiwi din fructul rămas în interiorul formelor de îngheţată, turnați compoziţia cu miere și dați totul la congelator pentru câteva ore. Pentru a scoate înghețata, treceți formele printr-un jet de apă fierbinte.
Cremă de kiwi la pahar
Ingrediente: 2 ouă, 2 linguri cu făină, 200 ml lapte, 4 linguri cu zahăr, 200 ml frişcă, 3 kiwi, 1 plic cu zahăr vanilat, 100 g ciocolată albă.
Mod de preparare: amestecați într-un vas ouăle cu zahărul şi făina și turnați treptat laptele rece. Separat, topiți ciocolata pe baie de aburi. Puneți vasul cu ouă pe foc şi amestecați încontinuu, până se îngroaşă. Lăsați la răcit. Pasați kiwi uşor, cu o furculiţă, mixați spumă frişca și încorporați încet totul în crema de ouă rece, adăugând pe rând zahărul vanilat, ciocolata topită, rece, iar la final, frişca. Turnați în cupe şi dați la rece. Crema se poate servi cu sau fără frişcă, ornată cu felii de fruct.
Salată persană de fructe
Ingrediente: 1 kiwi, portocale, mandarine, mere, pere, caise din compot, vişine fără sâmburi, din compot, 1-2 linguri cu apă de trandafiri, 1 lime, rodie sau coacăze.
Mod de preparare: curățați și tăiați toate fructele, stoarceți zeamă de lime peste ele, pentru a-și menține culoarea, turnați și apa de trandafiri, amestecați ușor și dați totul la rece pentru câteva ore. La servire, salata se presară cu boabe de rodie sau cu coacăze.
Budincă de tapioca
Ingrediente: 6 perluțe de tapioca (de la plafar sau magazin cu profil naturist), 200 ml lapte de cocos, 600 ml lapte de vacă, 8 linguri cu zahăr, 1/4 linguriță cu sare, esenţă de vanilie. Pentru decor: kiwi, mango, nectarine.
Mod de preparare: laptele de cocos, laptele de vacă, sarea şi perluțele de tapioca se pun într-o cratiţă, pe foc mic, până la primul clocot, apoi se adaugă zahărul, încet, şi se lasă în continuare pe flacără redusă, timp de 30 de minute. Se amestecă foarte des, cu o lingură din lemn. Compoziţia îşi va dubla volumul. Când este gata, se decorează cu fructele tăiate după preferință. Se poate servi atât călduţă, cât şi după ce a stat la rece și devine mai consistentă. Se decorează după preferință.
Cocteil cu şampanie
Ingrediente: 30 ml suc de portocale, 30 ml suc de grepfrut, 30 ml suc de ananas, 10 ml suc de lime, 50 ml şampanie, 1 felie de lămâie, 1/2 kiwi, tăiat cubuleţe.
Mod de preparare: turnaţi ingredientele, mai puţin kiwi, într-un pahar în care aţi pus gheaţă pisată. Aşteptaţi 30 de secunde, apoi puneţi conţinutul într-un pahar de şampanie. Adăugaţi kiwi tăiat cubuleţe. Dacă înlocuiţi şampania cu apă minerală, cocteilul poate fi consumat şi de copii.
Pavlova exotică
Ingrediente. Pentru bezea: 4 albuşuri, 200 g zahăr, 50 g amidon. Pentru cremă: 200 ml frişcă lichidă 30% grăsime (ţinută neapărat la rece), 50 g zahăr. Pentru decor: 1/2 mango, 1 kiwi, 1 fructul pasiunii, 1/2 rodie.
Mod de preparare: bateţi albuşurile, iar când încep să devină spumă, adăugaţi zahărul şi amidonul, câte puţin. Când albuşul este foarte neted şi strălucitor, întindeți-l pe o foaie de copt şi formaţi un cerc gros. Puneţi la cuptor timp de 1 oră şi 20 de minute, la 120 de grade Celsius. Se lasă la răcit. Între timp, puneţi frişca la frigider pentru cel puţin o oră, după care o bateți foarte bine, timp de 15 minute, presărând treptat și zahărul. Întindeţi frişca peste bezeaua rece. Pregătiţi fructele: tăiaţi mango şi kiwi în cubuleţe, luaţi seminţele din rodie şi pulpa din fructul pasiunii. Puneţi bucăţile de fructe deasupra prăjiturii.