Main menu

header

844 26 1de Călin Popa şi Silviu Ghering

Vinetele sunt, fără îndoială, legumele-vedetă ale verii, sezonul în care sunt la un maxim de nutrienți și de gust. Delicioase, cu o aromă profundă, inconfundabilă, aceste legume pot fi preparate în meniuri deosebite, unele ieșite din tipare, care le potențează savoarea de excepție.

Evantai de vinete

844 26 2Ingrediente: 2 vinete spălate, 1 ceapă, 2 roşii, 100 g costiţă, 100 g caşcaval, 1 căţel mare de usturoi, sare, 1 pahar mic cu iaurt, 1 lingură cu ulei de măsline.

Mod de preparare: ceapa se curăţă de coajă şi se taie felii subţiri, la fel se feliază roşiile, caşcavalul şi costiţa. Vinetele se spală şi se taie în felii, începând de la partea opusă a codiţei, lăsând o distanță de doi centimetri de aceasta. Usturoiul, curăţat, se taie fâşii subţiri şi se împănează feliile de vinete, din loc în loc, după care se așază roşiile, ceapa, caşcavalul şi costiţa între feliile de vinete. Legaţi totul cu aţă de bucătărie şi puneţi vinetele într-o tavă, după ce le-ați stropit cu ulei. Introduceţi tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru 35 de minute. Când vinetele sunt suficient de pătrunse, scoateți tava, iar la servire stropiți vinetele cu iaurt și presărați pătrunjel tocat.

Pachețele de vinete

844 26 3Ingrediente: 2 vinete, 1 ceapă mare, 1 ardei iute, 1 roşie, 1/2 piept de pui, 15 cm parte albă de praz, 2 linguri cu pastă de roșii, 3 linguri cu ulei, sare, piper, 1/2 linguriţă cu usturoi uscat, 1/2 linguriţă cu chimen măcinat.

Mod de preparare: curăţați vinetele de coajă și le tăiați pe lungime, în felii de 10 mm grosime pe care le așezați într-un bol şi le presărați cu puţină sare. Tăiați mărunt ceapa, iar prazul și ardeiul iute fideluță. Încingeți 1 lingură cu ulei într-o tigaie, adăugați ceapa, prazul şi ardeiul iute (mai puțin două inele, pe care le păstrați pentru decor) şi căliți câteva minute, apoi adăugați pieptul de pui tăiat în cuburi. Presărați condimentele şi puţină sare şi lăsați pe foc încă cinci minute, până ce carnea îşi schimbă culoarea, după care turnați și pasta de roşii. Se gătește cinci minute sub capac. Feliile de vinete se trec pe sub un jet de apă, apoi se şterg cu şervet absorbant. Puneți o tigaie la încins, turnați uleiul rămas şi prăjiți feliile de vinete, pe rând, pe ambele părţi, după care le scoateți pe şervet absorbant. Feliile de vinete se așază în formă de petale, pe fundul vasului, suprapuse, iar la exterior una lângă alta, dar să atârne în exterior. Umpleți bolul cu jumătate din compoziţia cu ceapă şi începeți să închideți „petalele”, pe rând, până acoperiți umplutura. Întoarceți bolul şi transferați fiecare pacheţel în palmă, apoi îl aşezați într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Deasupra fiecărui pacheţel puneți o felie de roşie şi un inel de ardei iute. Introduceți tava în cuptorul încins, pentru 20 de minute. Pachețelele se pot servi și reci.

Vinete umplute cu pui

844 26 4Ingrediente: 1 piept de pui mare, 2 vinete mari, 3 căţei de usturoi, 1 ceapă, 1 lingură cu făină, 125 ml lapte, caşcaval, sare, piper.

Mod de preparare: tăiați vinetele în jumătate, pe lung, crestați-le uşor cu cuţitul şi condimentați-le cu sare şi piper. Se coc în cuptorul încins, 30 de minute, la 180 de grade Celsius. Tocați mărunt ceapa şi usturoiul și căliți-le în trei linguri cu ulei, până când încep să prindă culoare. Tăiați puiul în bucăţele, condimentați carnea cu sare şi piper şi rumeniți-o împreună cu ceapa. Scoateți vinetele, tăiați mărunt pulpa (păstrați coaja în formă de bărcuță) și adăugați-o peste pui. Mai gătiți totul zece minute, apoi presărați făina, amestecați bine și încorporați laptele. Cu această compoziție umpleți vinetele, presărați preparatul cu cașcaval ras și dați totul la cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius, pentru 15 minute. Se servesc calde.

Vinete cu aluat fraged

844 26 5Ingrediente. Pentru aluat: 300 g făină, 100 ml ulei, 100 ml apă, 1 linguriţă cu sare, 1 linguriţă cu drojdie uscată. Pentru umplutură: 3 ardei mari copţi şi decojiţi, 2 vinete coapte şi decojite, 8 linguri cu pastă de tomate, 50 g muguri de pin.

Mod de preparare: amestecați ingredientele pentru aluat, frământați câteva minute, apoi lăsați la dospit până îşi dublează volumul. Când este gata, întindeți-l bine într-o tavă unsă cu puțin ulei, lăsând marginile puțin ridicate, apoi puneți pasta de tomate pe toată suprafața, după care vinetele şi ardeii tăiaţi în fâşii subţiri, iar la final, mugurii de pin prăjiți într-o tigaie fără ulei, presărați deasupra vinetelor. Preparatul se coace în cuptorul încins la 180 de grade timp de 15 minute.

Tartă cu vinete

Ingrediente. Pentru aluat: 220 g făină, 110 g unt rece, 2 linguri cu apă rece, un praf de sare. Pentru umplutură: 2 vinete mari, ulei pentru prăjit, 2 gălbenuşuri, 40 g parmezan ras, 30 g unt, 40 g făină, 300 ml lapte, 1 frunză de dafin, 1 praf de nucşoară, 2 linguri cu pătrunjel proaspăt tocat, sare şi piper după gust.

Mod de preparare: pentru a prepara aluatul, puneți făina împreună cu sarea într-un bol, adăugați untul tăiat cubuleţe şi apa. Frământați cu mâna până când aluatul se leagă şi poate fi modelat sub formă de minge, pe care o înveliți într-o folie şi o puneți în frigider pentru cel puţin 30 de minute. Între timp, preparați sosul: topiți untul într-o cratiţă, adăugați făina şi laptele, amestecând încontinuu, la foc mic. Puneți frunza de dafin, nucşoara, sare şi piper după gust şi lăsați pe flacără mică, amestecând din când în când, până ce sosul se îngroaşă. Din aluat întindeți cu sucitorul o foaie rotundă pe care o aşezați într-o formă de tartă, apoi îl înțepați din loc în loc cu ajutorul unei furculiţe şi îl coaceți în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, timp de aproximativ 25 de minute. Vinetele le tăiați cubuleţe, le presărați cu un praf de sare şi le prăjiți în ulei încins, până când se rumenesc. Le scoateți într-un vas în care ați aşezat un şervet de hârtie absorbantă. Amestecați vinetele cu sosul, adăugați gălbenuşurile, parmezanul, pătrunjelul, sare şi piper după gust. Turnați compoziția peste aluatul copt, presărați puţin parmezan ras şi dați din nou la cuptor, la 180 de grade Celsius, pentru 30 de minute. Tarta se poate servi atât caldă, cât şi rece.