Main menu

header

854 26 1de Carmen Ciripoiu şi Silviu Ghering

Potrivit specialiștilor, una dintre cele mai vechi rețete cunoscute pentru un „marmelet” de portocale (aproape de ceea ce reprezintă astăzi o marmeladă) provine din cartea de rețete a lui Eliza Cholmondeley, în jurul anului 1677. Indiferent din ce fructe ați alege să o preparați, marmelada rămâne o ispită a toamnei, îndrăgită de toți cei care iubesc dulcele.

De portocale (originară din Insulele Britanice)

Ingrediente: 2 kg portocale, 2 l apă, 1 kg zahăr tos, 2 lămâi, un praf de sare.

Mod de preparare: se spală portocalele, se taie felii de jumătate de centimetru și se pun la fiert cu apă, coaja și sucul de lămâie. Se fierbe până se înmoaie coaja de portocală. Adăugați zahărul și lăsați să fiarbă din nou până se leagă bine marmelada. Se amestecă din când în când ca să nu se prindă. Produsul se pune fierbinte în borcane sterilizate și se lasă să se răcească.

De pere

854 26 2Ingrediente: 1 kg pere, 1 păstaie de vanilie, coaja rasă şi zeama unei lămâi, 15 g ghimbir proaspăt, răzuit fin, 1 linguriţă cu cardamom măcinat, 1 plic cu sare de lămâie, 500 g zahăr gelifiant.

Mod de preparare: curățați perele de coajă, tăiați-le în sferturi pe lungime, îndepărtați sâmburii şi tăiați pulpa în cubuleţe mici. Tăiați păstaia de vanilie în două pe lungime şi răzuiți pulpa. Amestecați într-o oală cuburile de pere, păstaia şi pulpa de vanilie, coaja şi zeama de lămâie, ghimbirul, cardamomul, sarea de lămâie şi zahărul gelifiant şi aduceți totul la fierbere, amestecând continuu. Lăsați marmelada să fiarbă în clocote aproximativ trei minute, amestecând continuu. Când este gata, turnați marmelada în borcane, închideți şi aşezați-le cu capul în jos timp de cinci minute. Ulterior întoarceți și lăsați să se răcească complet.

De caise

854 26 3Ingrediente: 3,5 kg caise bine coapte, 2 kg zahăr, 1 baton de scorțișoară, zeama de la două lămâi.

Mod de preparare: se spală caisele, se scot sâmburii și se taie în patru sau șase bucăți, în funcție de mărime. Jumătate din cantitate se mixează cu ajutorul unui blender. Compoziția obținută se pune într-o cratiță alături de restul de caise tăiate, zahăr, zeamă de lămâie și scorțișoară. Puneți la fiert pentru minimum un sfert de oră, lăsați să se răcească câteva minute, scoateți batonul de scorțișoară și mixați toată compoziția. Puneți din nou la fiert și îndepărtați spuma. Amestecați continuu marmelada pentru a nu se prinde. Continuați fierberea până când constatați că marmelada se leagă. Când este gata se pune fierbinte în borcanele sterilizate, care se închid cu capace. Se întorc cu capacul la bază și se țin aproximativ o oră. Din nou se întorc, se împăturesc cu șervete de bucătărie și se țin până a doua zi. Se păstrează la loc răcoros și aerisit.

De prune

Ingrediente: 2 kg prune, 500 g zahăr.

Mod de preparare: spălați și curățați prunele de sâmburi și puneți-le într-un vas încăpător. Pasați prunele cu ajutorul unui blender. Puneți piureul de prune la fiert. Adăugați zahărul și reduceți flacăra la minim când a dat în clocot. Lăsați să fiarbă, amestecând din când în când, având grijă să nu se lipească de fundul vasului. Când volumul a scăzut la jumătate, testați marmelada să vedeți dacă este gata. Scoateți pe o farfurioară o lingură cu marmeladă și vedeți dacă este densă și lipicioasă. Dacă încă se mai separă apa din ea, marmelada mai trebuie fiartă. Puneți marmelada în borcane cât este încă fierbinte. Lăsați borcanele să se răcească treptat, acoperite cu prosoape. Păstrați marmelada în cămară.

De gutui

854 26 4Ingrediente: 1 kg gutui, 800 g zahăr, 1 lămâie, 600-700 ml apă.

Mod de preparare: lămâia se spală și se stoarce într-un vas. Se păstrează coaja. Gutuile se spală bine și se îndepărtează puful ce acoperă coaja acestora. Se scot părțile lemnoase și viermănoase și se dau pe răzătoarea mare. Pentru menținerea unei culori frumoase, din când în când turnați din zeama de lămâie peste gutuile rase. Acestea fac parte din categoria fructelor care se oxidează extrem de repede. Puneți fructele rase într-o oală de inox cu fund dublu sau un ceaun și turnați apă rece cât să acopere fructele. Adăugați și coaja de lămâie și puneți la fiert, la foc mic. Din când în când amestecați. Opriți focul când gutuile s-au înmuiat. Scoateți coaja de lămâie și pasați compoziția cu ajutorul unui blender. Peste această pastă fluidă turnați zahărul și puneți din nou la foc. Amestecați continuu, altfel se va prinde de vas. Dacă doriți o marmeladă care se taie felii puneți această compoziție în tăvi de chec tapetate cu hârtie de copt și țineți în cuptor la temperatură de 120-140 de grade. Depozitați în borcane sterilizate. Atenție! În cazul în care puneți compoziția fierbinte și borcanele trebuie să fie fierbinți. Dacă marmelada e rece, borcanele trebuie să fie, de asemenea, reci.

De mere

854 26 5Ingrediente: 1 kg mere bine coapte, 600 g zahăr, 1-2 plicuri cu zahăr vanilat, zeama unei jumătăți de lămâi, un praf de scorțișoară (opțional).

Mod de preparare: merele se curăță de coajă, se îndepărtează partea cu semințe și se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari. Se pun la fiert împreună cu zeama lăsată, zahărul tos și zeama de lămâie. Ar fi indicat să folosiți o cratiță mare sau un ceaun. Preparatul se fierbe la foc domol până când marmelada va avea o consistență tare și o culoare frumoasă. Se pune fierbinte în borcane sterilizate. Se lasă până când prinde o crustă deasupra, apoi se înfiletează capacul și se lasă să se răcească, învelind borcanele în prosoape sau o pătură.

De smochine

Ingrediente: 1 kg smochine, 500 g zahăr, zeama unei lămâi, 2-3 felii subțiri de lămâie (opțional), vanilie, 1 plic cu zahăr vanilat.

Mod de preparare: spălați smochinele, curățați-le de codițe și tăiați în sferturi sau mici, după preferințe. Fructele se presară cu zahăr, se amestecă și se adaugă zeama de lămâie. Puneți bolul pentru 24 de ore la frigider, acoperit cu un capac. Alegeți o cratiță mai largă în care puneți smochinele, cu tot cu zeama lăsată. Adăugați vanilia și un plic cu zahăr vanilat, dar și feliile de lămâie. Așezați cratița la foc mediu și amestecați din când în când. Marmelada este gata atunci când este bine legată. Preparatul se pune fierbinte în borcane.

De lămâie

854 26 6Ingrediente: 1 kg lămâi, 700 g zahăr pudră, apă.

Mod de preparare: se spală lămâile sub jet de apă rece și se usucă cu șervete absorbante. După ce lămâile s-au uscat, se taie în felii rotunde foarte subțiri, îndepărtând și sâmburii în același timp. Puneți feliile de lămâie într-un vas de sticlă și acoperiți cu apă rece, iar peste vas așezați o folie de plastic. Se lasă vasul la temperatura camerei 24 de ore, apoi se scot feliile de lămâie și se pun în alt castron, iar peste ele se toarnă apă rece. Se acoperă cu o folie și se lasă încă 24 de ore la temperatura camerei. Această operațiune are rolul de a elimina gustul amar din lămâi. Puneți feliile de lămâie la foc în apă cât să le acopere. Când începe să fiarbă, aruncați din apă și păstrați doar 350 ml. Adăugați zahărul și lăsați să fiarbă, amestecând din când în când. Înainte de a opri focul, faceți testul pe o farfurie. Puneți o linguriță cu sos și dacă este ferm, atunci marmelada este gata. Turnați în borcane sterilizate și păstrați la rece.