Main menu

header

855 26 1de Călin Popa şi Flori Pintea

Există diverse motive pentru care o persoană poate dori să evite pâinea din făină albă de grâu. Indiferent că argumentele sunt din categoria problemelor medicale sau din motive de greutate corporală în plus, există în prezent numeroase alternative, varietăți speciale și gustoase, potrivite pentru un stil sănătos de viață.

Pâine de secară pentru controlul colesterolului

855 26 2Pentru cei care au nevoie sau doresc să înlocuiască pâinea de grâu, există multe alternative sănătoase și hrănitoare. Cele mai multe dintre aceste opțiuni paralele sunt în întregime fără gluten și cu conținut scăzut de carbohidrați. De pildă, pâinea de secară este mai închisă la culoare, mai densă decât cea de grâu și foarte bogată în fibre. Disponibilă în majoritatea supermarketurilor și brutăriilor, această pâine este spornică și sănătoasă, contribuie la o bună detoxificare și la controlul colesterolului și are un gust mai puternic.

Ingrediente: 800 g făină integrală de secară, 480 ml apă caldă, 15 g drojdie proaspătă, 2 linguri rase cu zahăr brun, 2 linguri cu oţet balsamic, 1 lingura rasă cu sare grunjoasă, 5 linguri cu ulei de măsline extravirgin, 1 lingură rasă cu chimen pudră.

Mod de preparare: într-o cană se freacă drojdia cu zahărul până se lichefiază, se adaugă două linguri cu apă caldă şi se presară o lingură cu făină. Se aşază vasul într-un loc călduţ, până crește compoziția. Se pune făina într-un castron şi se amestecă cu sarea şi chimenul, se face loc la mijloc şi se adaugă drojdia activată, se toarnă câte puţin din apa caldă în care s-a amestecat oţetul balsamic şi se frământă energic. După ce se formează aluatul, se pune şi uleiul. Se lucrează până când se obţine un aluat neted şi se aşază într-un vas presărat cu făină şi se aşteaptă să crească până îşi dublează volumul. Aluatul crescut se răstoarnă pe planul de lucru uns cu o peliculă fină de ulei şi se împarte în două bucăţi egale, care se modelează fusiform, prin răsucire. Suprafaţa pâinilor rezultate se umezeşte cu o pensulă înmuiată în apă călduţă, se presară cu făină, se pun în tavă tapetată cu hârtie de copt şi se crestează pe lungime, cu un cuţit foarte bine ascuţit, câte o tăietură adâncă de 1,5 centimetri. Pâinile se aşează la loc călduţ, se lasă să crească până când tăietura are o lăţime de trei centimetri. Se încinge cuptorul la 220 de grade Celsius, iar partea de aluat din interiorul tăieturii se umezeşte din nou cu apă călduţă. Se dau pâinile la copt, iar temperatura se reduce după zece minute, până la 190 de grade Celsius. Pâinile de secaă se coc timp de 30-35 de minute, până când partea tăiată se rumeneşte.

Pâinea cu semințe stimulează sistemul imunitar

855 26 3Pâinea cu mai multe semințe este densă și este un tezaur de substanțe nutritive. Sursă bună de proteine și grăsimi sănătoase, este recomandată deopotrivă în dieta vegetarienilor și a persoanelor care vor să prevină afecțiunile cardiovasculare și să-și mențină greutatea sub control. O altă variațiune de pâine cu nenumărate beneficii este cea care conține semințe germinate de grâu, mei, orz, soia, linte (există și opțiuni fără gluten și fără grâu). Acestea fac pâinea mult mai ușor de digerat, aduc organismului numeroase vitamine și minerale, combat constipația, reduc colesterolul și stimulează activitatea sistemului imunitar.

Ingrediente: 700 g făină integrală, 120 g mix de semințe, 20 g drojdie proaspătă, 450 ml apă călduță, 1 lingură cu sare, 1 linguriță cu zahăr tos, 3-4 linguri cu ulei.

Mod de preparare: se pune jumătate din cantitatea de apă călduță într-un castron cu drojdia și jumătate din cantitatea de făină, sarea, uleiul și zahărul. Se amestecă și se lasă vasul acoperit. Între timp, se combină restul de făină cu 100 de grame din mixul de semințe. Ingredientele uscate se adaugă peste compoziția de drojdie, se toarnă restul de apă și se frământă până se obține un aluat elastic și omogen, care se așază într-un castron uns cu ulei. Se lasă acoperit până își dublează volumul. După dospire, se scoate aluatul pe un plan de lucru presărat cu puțină făină și se întinde în formă dreptunghiulară, se împăturește în trei și se rulează. Se împrăștie restul de semințe pe masă, se unge pâinea cu apă și se trece prin semințe. Cuptorul se încinge la 220 de grade Celsius. Pâinea se lasă la dospit din nou, pentru 30-35 de minute, apoi se coace 20 de minute, după care se reduce temperatura la 180 de grade Celsius și se mai lasă încă 20 de minute.

Pâine din făină de cocos pentru scăderea glicemiei

855 26 4Varietatea de pâine cu făină de cocos susţine sănătatea colonului, datorită conţinutului ridicat de fibre alimentare din compoziţie, este o sursă importantă de proteine şi grăsimi sănătoase, contribuie la scăderea nivelului de zahăr din sânge, conţine acid lauric (întăreşte sistemul imunitar și scade nivelul colesterolului) și aduce organismului mangan, mineral ne- cesar pentru oase, absorbția nutrienților și ajută sistemul nervos.

Ingrediente: 6 ouă, 120 ml ulei de cocos, 120 ml făină de cocos, 1/4 linguriță cu praf de copt, sare.

Mod de preparare: cuptorul se încinge la 180 grade de grade Celsius. Într-un vas se bat ouăle, se toarnă uleiul de cocos, mixând în continuare. Făina de cocos se amestecă cu sarea și praful de copt, apoi se încorporează în compoziția de ouă. Se toarnă aluatul într-o formă de chec tapetată cu hârtie de copt. Se coace timp de o oră, până la rumenirea suprafeței.

Pâine fără gluten pentru persoane cu boala celiacă

Acest tip de pâine este mai ușor pentru digestie decât majoritatea celorlalte varietăți. Adecvată pentru cei cu boala celiacă, pâinea fără gluten conține probiotice, care susțin bacteriile intestinale sănătoase, are un gust pregnant, deosebit, și dă o savoare specială sendvișurilor. „Cei care au un motiv medical pentru care evită pâinea cu gluten sunt încântați de alternativă”, consideră Ciaran Kelly, profesor de medicină la Harvard Medical School.

Ingrediente: 400 g făină fără gluten, 350 ml apă caldă, 40 ml ulei de măsline (+2 linguri pentru uns), 7 g drojdie uscată, 7 g sare.

Mod de preparare: într-un bol încăpător se pun făina şi drojdia şi se amestecă cu o lingură, apoi se adaugă sarea, apa caldă şi uleiul. Se combină ingredientele, după care se frământa uşor cu mâna, până se obţine un aluat lipicios (nu este necesar frământatul îndelungat, doar cât să fie făina înglobată). Se acoperă vasul și se lasă într-un loc călduţ, pentru 1,5 ore. După acest timp, se pune foarte puţin ulei de măsline în palme şi se ia aluatul, se așază într-o tavă de cozonac, se acoperă cu un prosop şi se mai lasă la dospit 30 de minute. Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Se unge pâinea cu ulei de măsline şi se coace 40 de minute.