Main menu

header

856 26 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Binecunoscutul și foarte îndrăgitul protagonist al unor succese de box-office, ca „Jocurile foamei”, „Diavolul se îmbracă de la Prada”, „Spotlight”, „Onoarea familiei Prizzi”, „Panică pe Wall Street” sau „Căpitanul America: Primul Răzbunător”, Staney Tucci se recuperează după o luptă crâncenă cu un cancer agresiv și, în acest timp, împărtășește lumii dragostea sa pentru mâncare, într-o serie realizată la CNN, intitulată „În căutarea Italiei”, precum și felul în care reînvață gustul vieții, după cum mărturisește în recentul său volum, „Taste” („Gust”).

„Felul în care gătea mama este dovada că gastronomia este o formă perfectă de artă”

Spaghetti Alla Norma

856 26 2Ingrediente: 2 vinete mari, tăiate cubulețe, 2 căței mari de usturoi, înjumătățiți, ulei de măsline extravirgin, 1 cană cu sos marinara, 1 mână cu busuioc tocat mare, 1 mână cu ricotta rasă, 1 kg rigatoni (sau paste groase).

Mod de preparare: într-o tigaie mare, prăjiți usturoiul în ulei, pentru aproximativ două minute. Adăugați vinetele și gătiți-le la foc mediu timp de 15 minute, până când devin ușor aurii, sărați după gust, iar când vinetele sunt moi, turnați sosul și gătiți timp de cinci minute. După ce fierbeți pastele după instrucțiuni, le scurgeți, păstrând 1/2 cană cu lichid, care se pune în tigaie și se presară busuiocul. O treime din sosul rezultat se toarnă în vasul pentru servit, iar în tigaie puneți pastele și amestecați. Preparatul se servește presărat cu ricotta rasă.

„Iubesc pastele!”

Pasta alla Nerano

856 26 3Ingrediente: 400 g dovlecei, 200 g spaghete, 180 g brânză Provolone, 1 cățel de usturoi, 1 legătură de frunze de busuioc, ulei de măsline extravirgin, sare, piper.

Mod de preparare: feliați subțire dovleceii, apoi prăjiți feliile în ulei fierbinte din abundență, până devin aurii. Scoateți-le pe un prosop de hârtie și presărați-le cu frunze de busuioc rupte. Radeți brânza mărunt și lăsați-o deoparte. Gătiți pastele în apă clocotită cu sare, apoi scurgeți-le, păstrând 3/4 cană cu lichid. Căliți cățelul de usturoi într-o tigaie cu puțin ulei, apoi scoateți usturoiul și adăugați dovleceii, spaghetele scurse și jumătate din cantitatea de brânză. Mai gătiți puțin la foc mic, adăugând treptat zeama lăsată deoparte, împreună cu restul de brânză. Serviți preparatul imediat, presărat cu o cantitate generoasă de piper proaspăt măcinat.

„Bucătăria italiană are toate ingredientele unei diete sănătoase și echilibrate”

Cotoletta alla Milanese

Ingrediente: 4 cotlete de vițel, 2 ouă, 125 g pesmet, 170 g unt.

Mod de preparare: bateți bine carnea pe un blat de bucătărie, astfel încât să fie cât mai subțire. Într-un castron puțin adânc, spargeți ouăle și amestecați-le, iar în alt vas presărați pesmetul. Scufundați cotletele în oul bătut, lăsând să scadă orice exces înainte de a le introduce în pesmet, acoperindu-le în întregime, apoi dați-le la frigider, timp de minimum 30 de minute. Puneți untul la încins, într-o tigaie, la foc mediu, apoi prăjiți carnea până se rumenește pe o parte, întoarceți cotletele și continuați să gătiți până când sunt gata (aproximativ opt minute pe fiecare parte). Scoateți carnea din tigaie și puneți-o pe un grătar. Se sărează și se servesc fiebinţi, cu o felie de lămâie (opțional).

„Cred că plăcerea soției mele de a mânca este foarte atrăgătoare”

Bistecca alla Fiorentina

856 26 4Ingrediente: 3 kg carne pentru friptură, ulei de măsline extravirgin, sare, piper.

Mod de preparare: presărați ambele părți ale cărnii cu un strop de ulei de măsline, așezați bucățile pe un grătar bine încins și prăjiți-le la foc foarte mare, timp de cinci minute, apoi întoarceți-le, presărați-le cu sare și frigeți-le încă cinci minute. Mai întoarceți carnea o dată, pentru a săra cealaltă parte. Odată ce fripturile sunt gata, lăsați-le să se odihnească puțin înainte de a le tăia, astfel încât sucurile să fie redistribuite în interior. La servire, turnați peste bucățile de carne un strop de ulei, piper măcinat și, eventual, câteva ciuperci prăjite sau cartofi copți (în funcție de preferințele personale).

„Pentru mine, mâncarea este ceva sacru”

Delizie al limone

856 26 5Ingrediente: pentru blat: 3 ouă mari (albușurile separate), 1/2 cană cu zahăr, 40 g făină, 25 g amidon de porumb, 25 g migdale, coajă rasă de la 1/2 lămâie, 1/2 păstaie de vanilie, 1 praf de sare. Pentru crema de lămâie: 2 gălbenușuri, 40 g zahăr, 2 lămâi, 40 g unt. Pentru Pasticerra: 180 ml lapte, 80 g frișcă, 4 gălbenușuri, 1/3 cană cu zahăr, 15 g amidon de porumb, 1 praf de sare, 1 lămâie, 1/3 păstaie de vanilie. Pentru siropul Limoncello: 30 ml apă, 30 g zahăr, 50 g suc Limoncello, 1/2 lămâie.

Mod de preparare: pentru blat, bateți gălbenușurile cu 40 g zahăr, adăugați coaja de lămâie rasă și vanilia răzuită, apoi migdalele și amestecați bine. Într-un castron separat, mixați albușurile cu restul de zahăr și un praf de sare. Amestecați amidonul și făina, apoi presărați-le ușor în gălbenușuri, alternând cu albușurile bătute. Ungeți și tapetați cu făină forme de semisferă și umpleți-le cu aluat pe trei sferturi, apoi introduceți-le la cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius, pentru 15 minute. Când sunt gata, se scot din tavă și se lasă la răcit, pe un grătar. Pentru cremă, radeți coaja de lămâie, stoarceți sucul și puneți-le împreună într-un castron, lăsând la infuzat timp de 20 de minute. În acest timp, bateți gălbenușurile și zahărul până se omogenizează și apoi adăugați 40 g din amestecul de lămâie, puneți totul pe foc mic și lăsați până ajunge la temperatura de 80 de grade Celsius, apoi dați vasul la o parte și amplasați-l într-un bol plin cu apă rece. Bateți compoziția cu un mixer, până se omogenizează, iar când s-a răcit până la 50 de grade Celsius, adăugați untul și continuați să mixați. Acoperiți crema rezultată cu folie și dați-o la frigider până când este complet rece. Pentru Pasticcera, într-o oală puneți laptele, smântâna, coaja de lămâie și vanilia răzuită, aduceți la punctul de fierbere, opriți flacăra, lăsați la infuzat o oră și strecurați. Separat, bateți gălbenușurile cu zahărul, amidonul și sarea, apoi turnați încet laptele. Puneți amestecul pe flacără și, când ajunge la 80 de grade Celsius, opriți focul și mixați bine, apoi dați și această cremă la răcit, acoperită cu folie. Pentru siropul Limoncello, se dizolvă zahărul în apă și se adaugă coaja de lămâie, se fierbe lichidul timp de un minut, apoi se dă deoparte, lăsându-l să se răcească la temperatura camerei, după care se filtrează și se adaugă siropul Limoncello. Când totul este pregătit, combinați împreună crema de lămâie și Pasticcera, adăugați 30 ml Limoncello și 30 g frișcă îndulcită și bateți bine. Puneți această cremă într-o pungă specială și umpleți prăjiturile, făcând o gaură în partea de jos (crema rămasă se va folosi pentru ornarea finală). Cu ajutorul unei scobitori, înțepați prăjiturile pe toate laturile și stropiți-le cu siropul Limoncello. La final, dacă crema nu este suficientă pentru glazurare, completați cu 125 g frișcă îndulcită. Dați prăjiturile la rece pentru câteva ore înainte de servire.