de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Perioada Sărbătorilor este încărcată de mâncăruri grele, iar efectele negative ale mâncatului excesiv se prelungesc în timp, dar există metode de purificare și de recuperare a controlului asupra corpului. Practic, detoxificarea reprezintă eliminarea din organism a deșeurilor toxice și restabilirea unui mediu intern corect la nivelul tuturor țesuturilor. Procesul are efecte pozitive remarcabile asupra stării de sănătate, de la întărirea imunității la scăderea în greutate.
Salată de dovlecei cu mentă şi castraveciori
Ingrediente: 3 dovlecei medii, daţi pe răzătoare, 2 morcovi medii, daţi pe răzătoare, 2 roşii, tăiate cubuleţe, 6 castraveciori, feliaţi, puțină pudră de chili, 1-2 căţei de usturoi, pisaţi, 1 mână cu mentă mărunţită, 3-4 linguri cu ulei de măsline extravirgin, sucul de 1/2 lămâie, sare şi piper, după gust, câțiva biscuiți sărați.
Mod de preparare: se pun toate ingredientele într-un bol mare şi se amestecă. Se servește cu biscuiți.
Supă-cremă de ciuperci
Ingrediente: 300 g ciuperci, 200 g dovlecel, 100 g morcov, 100 g ceapă albă, 100 g rădăcină de țelină, 200 g iaurt de soia, 2 lingurițe cu ulei de măsline, frunze de coriandru, piper negru proaspăt măcinat, sare.
Mod de preparare: se pun toate legumele la fiert într-o oală, pentru aproximativ 20 de minute, apoi se procesează într-un blender, împreună cu o parte din apa în care au fiert, în funcţie de consistenţa care se doreşte, adăugându-se şi uleiul de măsline. Se asezonează cu sare şi piper, iar la final se presară coriandru tocat fin şi se toarnă iaurtul din soia.
Gazpacho
Ingrediente: 1 castravete, tăiat felii, 120 g suc de roşii, 6 roşii mari, bine coapte, 1/2 avocado copt, decojit, 1/2 ardei roşu, tăiat felii, 2 căţei de usturoi, 1 lingură cu zeamă de lămâie, 1/2 ceapă dulce, 3 linguri cu oţet de vin roşu, 1/2 linguriţă cu sare, piper negru măcinat, după gust, 1 lingură cu ulei de măsline, pudră de chili, după gust, ierburi aromatice, crutoane, felii de legume (pentru servit).
Mod de preparare: se pun sucul de roşii, roşiile, ardeiul roşu, avocado, castraveţii, ceapa, usturoiul şi sucul de lămâie într-un blender şi se procesează până rezultă un amestec cremos. Se adaugă restul de ingrediente (ulei de măsline, sare, chili, piper şi oţet) şi se mixează din nou. Se trece totul printr-o sită, apoi se toarnă supa rece într-un borcan de sticlă şi se acoperă cu capac. Se lasă la frigider timp de câteva ore sau peste noapte. Înainte de servire, se agită borcanul, pentru a se combina aromele conţinutului. Se toarnă în boluri şi se decorează cu toppinguri - castraveţi tocaţi, avocado, roşii cherry, crutoane.
Paste de dovlecel cu pesto de leurdă
Ingrediente: 1 dovlecel crud (sau un zucchini). Pentru pesto: 1 avocado, 10 fire de leurdă proaspătă, 100 g caju hidratat timp de patru ore, sare neiodată, zeama de la 1/2 lămâie, 1 lingură cu ulei măsline extravirgin presat la rece.
Mod de preparare: se pun caju, avocado, leurda, uleiul, lămâia și un praf de sare în blender sau în robotul de bucătărie și se mixează până ce totul devine o pastă cu o textură cremoasă. Cu un spiralizator (sau cu răzătoarea mare) se dă dovlecelului formă asemănătoare pastelor. Se amestecă cu pesto de leurdă şi se serveşte.
Quinoa cu prune uscate
Ingrediente: 1/2 cană cu quinoa, 1 praf de nucşoară, 1 linguriţă cu ghimbir răzuit, 1/2 cană cu prune uscate, fără sâmburi, 1/4 cană cu lapte de orez.
Mod de preparare: se pun pe foc o cană cu apă cu 1/2 cană cu quinoa, nucşoara şi ghimbiul. Se lasă să fiarbă sub capac, pe flacără mică, timp de zece minute, după care adaugă prunele uscate şi laptele de orez. Se acoperă şi se lasă la foc mic încă cinci minute.
Trufe raw cu avocado
Ingrediente: 1 avocado bine copt, moale, 2 kiwi, fără coajă, 6 linguri cu făină de cocos, 1 lingură cu ulei de cocos, 1 și 1/2 lingură cu îndulcitor din ştevie.
Mod de preparare: se pun toate ingredientele în blender şi se mixează până devin o pastă care se trece într-un bol. Se modelează bile, care se dau la frigider pentru cel puțin o oră înainte de servire.
Desert rece cu fructe
Ingrediente: 230 g caju hidratat timp de patru-opt ore, 100 ml apă, 100 g afine congelate sau proaspete, 2-3 smochine proaspete pentru ornat (sau orice fruct care se poate felia), 4 linguri cu sirop de arțar, 1-2 linguri cu fulgi mari de cocos (opțional, pentru ornat), 1 lingură cu suc de limetă, 1/2 linguriță cu coajă rasă de limetă.
Mod de preparare: caju se mixează bine cu apa, siropul de arțar și sucul de limetă, într-un blender, la viteză mare, până se obține o cremă fină. Se adaugă coaja de limetă rasă și se amestecă zece secunde. Jumătate din cantitatea de cremă se lasă în vasul blenderului, restul se transferă într-un alt bol, iar deasupra se pun afinele (se mai păstrează câteva pentru ornat) și se mixează bine, până la omogenizare. Se pun paharele pentru desert la congelator, timp de 15-20 de minute, pentru a se răci, iar smochinele se taie felii subțiri. După ce se scot paharele de la rece, se lipesc pe interior feliile de smochine și se toarnă cremele, alternativ. Se dau paharele la frigider pentru două ore înainte de servire.
Smoothie cu spanac și fulgi de ovăz
Ingrediente: 1 mână cu spanac, 1 măr, 1 banană foarte coaptă, 100 ml apă plată, 2 linguri cu fulgi de ovăz cu fructe.
Mod de preparare: se curăță mărul de coajă, se dă deoparte cotorul și se taie miezul în cuburi de mărimi diferite. Spanacul se spală, banana se decojește și se rupe bucăți. Se pun toate ingredientele în blender și se mixează timp de două minute. Se toarnă conținutul într-un bol și se decorează după preferințe (cu felii de măr, fulgi de ovăz, merișoare uscate etc.).
Smoothie verde cu iarbă de orz
Ingrediente: 2 linguriţe cu pudră de iarbă de orz verde, 2 banane coapte, 1 mână cu baby spanac, 3 linguri cu mentă proaspătă, zeama de la 1/2 lime, 360 ml apă, îndulcitor la alegere.
Mod de preparare: se pun toate ingredientele în blender şi se procesează 20 de secunde.
Suc cu spanac şi ananas
Ingrediente: 1/2 cană cu ananas, 4 căni cu spanac, 2 castraveţi, zeama de la 1/2 lămâie, 1/2 cană cu frunze de mentă.
Mod de preparare: se introduc ingredientele în storcătorul de fructe și se mixează (se pot procesa și cu blenderul, după care se strecoară).
Mix de legume la cuptor
Ingrediente: 300 g ciuperci albe, 200 g cartofi, 200 g vinete, 200 g bame, 200 g mazăre verde, 200 g ardei gras roșu, 200 g dovlecel, 200 g roșii, 200 g ceapă, 3 lingurițe cu ulei de măsline, frunze de pătrunjel proaspăt, piper alb proaspăt măcinat, sare.
Mod de preparare: se amestecă legumele tocate după preferinţă cu piperul şi se pun într-o pungă de copt, în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ o oră. Se scot şi se așază în vasul de servire, adăugându-se uleiul de măsline şi pătrunjelul tocat mărunt.