Main menu

header

867 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Legumă înrudită cu varza, gulia este versatilă, sățioasă, aspectuoasă și apreciată în bucătăriile din toată lumea pentru gustul bogat și nenumăratele beneficii. Printre multe altele, acest aliment conține foarte puține calorii și aduce organismului vitamine și minerale importante.

Salată de gulii

Ingrediente: 4 gulii medii, 1 legătură de ceapă verde, 1 lămâie, 1 morcov, câteva măsline (opțional), 50 ml ulei de măsline, sare, piper.

Mod de preparare: se curăţă guliile, se dau prin razătoarea mare, la fel morcovul, se stoarce lămâia deasupra, se taie ceapa mărunt (doar partea albă) și se presară măslinele tăiate feliuţe. Se amestecă ingredientele cu sare și piper după gust şi se toarnă uleiul. Se așază salata într-un castron și se ornează după preferințe.

Gulii cu piept de pui

867 26 2Ingrediente: 2 gulii mari, 400 g piept de pui, 2 ardei grași, 1 legătură de ceapă verde, 2 ouă fierte, ulei, sare, piper.

Mod de preparare: pieptul de pui se fierbe, după care se taie bucăți. Ouăle se fierb tari. Guliile, ardeii şi partea verde a cepei se taie în felii lungi şi subţiri și se sotează într-o tigaie cu puțin ulei. Se sărează şi se piperează. Când guliile sunt moi, se pun într-un castron, împreună cu bucățile de carne, pătrunjelul tocat şi ouăle fierte, date pe răzătoarea mare. Preparatul poate fi servit cald sau rece.

Gulii umplute cu legume

867 26 3Ingrediente: 5 gulii mari, 1 ceapă roşie, 50 g praz, 1 ardei gras, 3 morcovi, 6 linguri cu orez, 5 linguri cu ulei de măsline, sare şi piper după gust, 2 linguriţe cu sos de chili, 3 linguriţe cu sos de curry, oregano şi busuioc uscat.

Mod de preparare: se curăță guliile, se spală și se scobesc cu ajutorul unei linguri. Se curăță și se spală restul legumelor, iar orezul se lasă în apă călduţă. Într-un wok se încinge uleiul, în care se pun ceapa şi ardeiul, tocate mărunt. Se călesc două minute, apoi se adaugă prazul tăiat şi morcovii daţi pe răzătoare. Miezul de gulie se toacă în robot şi se pune în compoziţie. Se mai gătește totul timp de câteva minute şi se asezonează cu sare şi piper. La final se pune orezul și se toarnă o cană cu apă caldă. Se mai gătește pe flacără alte cinci minute. Cu această compoziție răcită se umplu guliile și se așază într-un vas termorezistent. Se toarnă în vas patru căni cu apă, se acoperă cu folie de aluminiu şi se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru 30 de minute. După acest răstimp se scoate preparatul, se toarnă în tavă sosurile şi se presară condimentele. Se dau din nou guliile la cuptor, pentru 15-20 de minute. Se servesc calde, cu sos din tavă.

Supă-cremă de gulii

Ingrediente: 50 g unt, 1 ceapă tăiată felii subţiri, 4 gulii medii, 1 cartof tocat mărunt, 2 l supă limpede, 200 g smântână dulce, 2 linguriţe cu nucşoară rasă, 2 morcovi tăiaţi julienne, 2 linguri cu verdeață tocată.

Mod de preparare: grăsimea se încinge într-un vas în care se călește ceapa până devine moale, se adaugă bucățile de gulii, morcovul şi cartoful şi se mai căleşte totul un minut. Se toarnă apoi supa şi lasă pe foc mic, în vasul acoperit, până când legumele sunt moi (aproximativ 30 de minute). Se pasează conținutul cu robotul vertical, direct în oală. Se adaugă smântâna, se mai dă un clocot, se presară nucşoara, se potriveşte de sare şi piper. Înainte de servire, supa-cremă se ornează cu verdeață proaspătă.

Paste cu frunze de gulii

867 26 4Ingrediente: 300 g paste, 300-400 g frunze de gulie, 1 căţel de usturoi, 1 ardei iute picant, 6 fileuri de anşoa, 4 linguri cu ulei de măsline, 3 roşii deshidratate, 100 g parmezan.

Mod de preparare: se toacă mărunt frunzele de gulie fierte, căţelul de usturoi, ardeiul iute, roşiile şi fileurile. Se pune la fiert o oală plină cu apă, în care s-au turnat două linguri cu ulei de măsline şi s-a presărat puţină sare. Separat, într-o tigaie, se încinge restul de ulei și se călesc timp de câteva minute usturoiul, ardeiul iute tăiat mărunt, roşiile şi fileurile de anşoa. Se adaugă frunzele de gulie şi un polonic din apa în care fierb pastele. Se amestecă bine, se mai lasă pe foc pentru cinci minute, după care se pun pastele scurse, se mai menține totul pe flacără mică două minute, apoi, la servire, se presară parmezanul ras.

Sufleu de gulii și broccoli

867 26 5Ingrediente: 2 ceşti cu orez fiert, 1 cutie cu roşii decojite, 300 g cașcaval ras, 400 g gulii, 500 g broccoli, sare, 2 linguri cu unt sau margarină, 1 ceapă, 1 ardei gras roşu, 1 ceșcuță cu supă de legume, 2 gălbenuşuri, 200 g smântână, unt pentru uns forma.

Mod de preparare: se tapetează cu unt o formă de budincă şi se presară în interior orezul fiert, peste care se adaugă roşiile scurse pe jumătate şi tăiate bucăţele, apoi două treimi din cantitatea de cașcaval. Se spală bucheţelele de broccoli, se scurg bine şi se taie în bucăţi, se aşază în formă peste roşii, împreună cu guliile tăiate felii, şi se sărează. Ceapa curăţată şi tocată se căleşte în untul încins, până devine sticloasă. Se adăugă ardeiul tăiat fâşii, după care se toarnă peste ingredientele din forma de sufleu, împreună cu puţină supă. Se bat gălbenuşurile cu smântâna, se încorporează caşcavalul rămas şi se toarnă peste compoziție. Se dă vasul la cuptorul încins la 200 de grade Celsius, unde se lasă 30 de minute. Sufleul se servește cald.

Gulii pané

Ingrediente: 2 gulii medii, 4 linguri cu muştar, 1 vârf de cuţit cu piper, 2 linguri cu pesmet, sare, ulei pentru prăjit.

Mod de preparare: guliile se curăţă de coajă, se taie felii de grosimea unui deget şi se fierb în apă cu sare până se înmoaie, apoi se scurg într-o sită. Se trec prin muştarul amestecat cu piper, apoi se dau prin pesmet. Se prăjesc în uleiul fierbinte, până devin aurii, se scot pe un şerveţel de bucătărie şi se servesc imediat.

Sărmăluțe în frunze de gulie

867 26 6Ingrediente: 20 de frunze de gulie, mari, 500 g carne tocată de porc, 200 g ceapă tocată, 50 g orez, 300 g bulion de roșii concentrat, 1 linguriță cu paprika dulce, sare și piper negru.

Mod de preparare: într-o tigaie încăpătoare se încinge pe foc mediu uleiul, apoi se adaugă ceapa tocată și puțină sare. Se amestecă, se reduce focul și se călește ceapa timp de opt minute. Se adaugă orezul, se amestecă bine și se mai călește totul două minute, după aceea se toarnă trei linguri din cantitatea totală de bulion și paprika. Se amestecă totul rapid, până se omogenizează, apoi se oprește focul și se trage deoparte. După ce compoziția călită s-a răcorit, se adaugă carnea, sare și piper după gust. Se pune pe foc o oală cu cinci litri de apă și se pregătește alături un castron încăpător cu apă rece. Când apa clocotește, se adaugă 1 lingură cu sare. Se amestecă, apoi se adaugă frunzele de gulii, toate odată, se apasă cu o spumieră, se țin pe foc un minut, apoi se scot, se scurg și se pun în castronul cu apă rece. După ce s-au zvântat, se împăturesc sarmalele și se fierb circa două ore, la foc mic, în apa în care s-a dizolvat restul de bulion.