Main menu

header

869 26 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Marinate îndelung, fierte în prealabil, rumenite sau înăbuşite, coastele de porc sunt definiţia unei fripturi aromate şi gustoase. Sunt minunate pe grătar, iar când vremea nu permite acest tip de gătire, se pot obține rezultate excelente în cuptor. Spectaculoase și savuroase, coastele de porc se pregătesc ușor, nu necesită multe ingrediente și sunt irezistibile.

Coaste de porc barbeque

869 26 2Ingrediente: 1 kg coaste de porc, piper, usturoi granulat, fulgi de ceapă, sare, boia, sos barbeque, muștar, miere, folie de aluminiu.

Mod de preparare: se țin coastele în apă rece timp de 30 de minute, apoi se șterg cu hârtie absorbantă. Se așază pe tocător, se scot membranele cu un cuțit bine ascuțit, se presară coastele cu sare și se masează ușor, apoi se ung cu muștar amestecat cu puțină miere. Se pun și restul ingredientelor, distribuite uniform pe suprafața cărnii, se așază coastele astfel condimentate într-un vas termorezistent sau într-o tavă, se acoperă cu folie de aluminiu și se dau la cuptorul încins la 200 de grade Celsius, pentru o oră. Când preparatul este aproape gata, se scoate folia, se ung coastele cu sosul barbeque pe ambele părți și se mai dau la cuptor pentru 30 de minute.

Coaste de porc la cuptor

869 26 3Ingrediente: 1,5 kg coaste de porc (spălate şi şterse), 2 linguri cu muştar, 2 linguri cu pastă de roşii, 2 linguri cu miere, 4 linguri cu ulei de măsline, 3 căţei de usturoi curăţaţi, 10 fire de cimbru, 6 frunze de salvie, 1 linguriţă cu boia, sare, piper proaspăt măcinat, 4 linguri cu apă.

Mod de preparare: se toacă mărunt cimbrul şi frunzele de salvie, se zdrobește usturoiul într-un bol mare, în care se adaugă salvia, cimbrul, muştarul, pasta de roşii, mierea, uleiul de măsline, sare, piper şi boiaua de ardei. Se combină toate ingredientele până când rezultă o pastă în care se pun coastele, ce se ung bine. Se acoperă bolul cu folie alimentară și se dă la rece pentru cel puțin o oră. Se scoate carnea marinată din frigider şi se așază într-o tavă, se toarnă apa, sosul rămas în bol și se introduc coastele în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 45 de minute. Din când în când, se scoate tava şi se stropește preparatul cu sosul din tavă. Când carnea este rumenită şi se desprinde uşor de pe oase, se scoate din cuptor.

Coaste de porc cu cartofi

Ingrediente: 1 kg coaste de porc, 1 kg cartofi, 1 căpăţână de usturoi, 1 linguriţă cu boia de ardei dulce, 1/2 linguriţă cu piper, 1/2 linguriţă cu cimbru, 1 linguriţă cu sare, 250 ml pastă de roşii, 150 ml ulei.

Mod de preparare: într-o tavă se pun coastele spălate şi curăţate de grăsimea în exces, condimentate cu sare, piper, cimbru, boiaua de ardei, usturoiul pisat şi unse cu pastă de roşii. Se toarnă uleiul şi apă cât să le acopere. Se dă preparatul la cuptorul încălzit înainte la foc mic, pentru aproximativ 90 de minute, până ce lichidul scade la jumătate. Se scoate tava din cuptor şi se adaugă cartofii tăiaţi cuburi mari, felii sau rondele, și se mai lasă în cuptor încă o oră, până ce coastele sunt bine rumenite.

Coaste de porc dulci-picante

869 26 4Ingrediente: 1 kg coaste de porc, 2 linguri cu sos de roşii picant (sau pastă de ardei picantă), 1 linguriţă cu boia dulce, 2 căţei de usturoi, 3 linguri cu miere, zeama de la 1 portocală.

Mod de preparare: din usturoi, boia şi sosul de roşii se face o pastă cu care se ung coastele şi se dau la cuptor pentru o oră, acoperite cu folie de aluminiu. Se scoate preparatul, se stropește cu zeama de portocală și se unge cu miere, apoi se introduce din nou tava în cuptor, până când coastele sunt rumenite.

Coaste afumate cu ceapă

Ingrediente: 1 kg coaste de porc, 1 ceapă mare, tăiată rondele, 1 kg cartofi, 2 căței de usturoi.

Mod de preparare: se aşază toate ingredientele într-o tavă potrivită, se asezonează legumele (nu și coastele, care au suficientă sare) și se dă tava în cuptorul încins, timp de 40 de minute, la foc mediu.

Varză călită cu coaste de porc

Ingrediente: 2 verze mari murate, 1 kg coaste de porc, 150 ml ulei, 350 ml pastă de roșii, piper, cimbru, boia de ardei dulce, 2 frunze de dafin, mărar, 1 ceapă mică.

Mod de preparare: se pune într-o cratiță uleiul și se rumenesc coastele, care apoi se scot pe o farfurie și se înlocuiesc cu ceapa tocată fin, care se prăjește timp de câteva minute. Se adaugă varza, se gătește 15 minute, apoi se pun mărarul, boiaua, cimbrul, frunza de dafin, pasta de roșii și se lasă pe foc mediu timp de 10 minute. Într-o tavă se așază coastele, se acoperă cu varza, se toarnă zeama din tigaie și o cană cu apă caldă. Se dă la cuptor timp de două ore, adăugând eventual câte puțină apă caldă, până când preparatul este rumenit.

Varză dulce cu coaste de porc

869 26 5Ingrediente: 1 varză medie, 1 kg coaste de porc, 3 felii de jambon, 1 ceapă mare, 100 g roşii în bulion, 2 linguriţe cu boia dulce, sare, piper, condimente pentru carne de porc, mărar.

Mod de preparare: varza se toacă mărunt, se freacă cu sare și se lasă deoparte. Ceapa și boiaua se pun la călit pentru câteva minute, se adaugă varza scursă de zeamă, puțină apă și se lasă la gătit pe flacără mare. Separat, coastele condimentate cu sare și piper se prăjesc până sunt rumenite, se scurg de grăsime și se așază peste varză, împreună cu bulionul, sare și piper. Se gătesc 15 minute, se pune jambonul și se dă preparatul la cuptor pentru 20 de minute. La final se presară mărar tocat.

Coaste de porc în bere

Ingrediente: 1,5 kg coaste de porc, 3,5 l bere, 5 foi de dafin, 1 linguriţă cu piper boabe, 300 ml sos chilli dulce, 5 linguri cu sos de soia, 1 lingură cu miere.

Mod de preparare: se lasă coastele la marinat în bere, la rece, circa 48 de ore (sau se fierb în bere, împreună cu foile de dafin şi piperul boabe, la foc potrivit, circa trei ore). Se așază carnea într-o tavă, împreună cu 300 ml din berea în care au stat. Separat se amestecă sosul de chilli cu cel de soia și mierea, se ung coastele din belșug și se dă tava la cuptorul încins la 160 de grade Celsius. La fiecare 20 de minute se deschide cuptorul și se unge carnea cu sosul din tavă. După ce coastele sunt rumenite pe o parte, se întorc și se lasă până când sunt complet frăgezite.

Coaste de porc marinate

Ingrediente: 1 kg coaste de porc, tarhon, cimbru, usturoi uscat, salvie, boia de ardei dulce, boia de ardei iute, sare, piper, 3 linguri cu ulei de măsline, 50 ml ulei de floarea-soarelui.

Mod de preparare: se amestecă bine condimentele, usturoiul pisat și uleiul de măsline, până rezultă o pastă cu care se acoperă coastele. Se lasă la rece timp de patru ore. Se pun într-o tavă, se toarnă uleiul de floarea-soarelui și o cană cu apă și se dau la cuptorul încins. După 40 de minute se întorc coastele şi se mai lasă 40 de minute, până când carnea rumenită se desprinde de pe os.