de Roxana Istudor şi Silviu Ghering
Irezistibile, parfumate, dulci sau sărate, cu topinguri care lasă loc fanteziilor culinare, gofrele au un binemeritat loc fruntaș printre alegerile alimentare, cu atât mai mult cu cât reunesc într-o bucătărie veselă toți membrii familiei.
Gofre de Liège
Ingrediente: 440 g faină, 6 g drojdie uscată, 300 ml lapte călduţ, 50 g zahăr, 2 ouă, 1/2 linguriţă cu sare, 70 g unt topit, 80 g zahăr cuburi.
Mod de preparare: într-un vas se cerne făina şi se face o groapă mică în mijlocul acesteia. Separat, într-un castron, se amestecă 100 ml lapte cald împreună cu drojdia şi zahărul și se lasă deoparte pentru zece minute. Când drojdia s-a activat, se toarnă în mijlocul făinii amestecul, ouăle, restul de lapte, sarea şi untul topit. Se amestecă totul bine, cu o lingură, până se obţine o compoziţie lipicioasă, care se frământă apoi timp de cinci minute. Se acoperă vasul cu folie alimentară şi se lasă aluatul la dospit, la temperatura camerei, pentru două ore. Se pune la încins aparatul special de gofre și se amestecă rapid aluatul cu zahărul cuburi, zdrobit cu lama unui cuţit până rezultă bucățele de mărimea bobului de orez. Când aparatul pentru wafe s-a încins, se ung cu puţin ulei plăcile și se toarnă câte o lingură cu aluat pe fiecare placă. Se închide aparatul şi se gătesc gofrele pentru trei minute, până ce devin rumene, apoi se scot cu ajutorul unei furculiţe. Se repetă operațiunea cu restul de aluat. Gofrele se servesc calde, iar cele care nu sunt consumate imediat pot fi ţinute la temperatura camerei sau se pot congela, în pungi închise. În momentul servirii, se încălzesc în cuptorul cu microunde.
Gofre cu ierburi
Ingrediente: 2 căni cu făină, 2 lingurițe cu praf de copt, 1 linguriță cu bicarbonat, 1 linguriță cu ustruroi granulat, 1 linguriță cu pătrunjel tocat fin, 1 linguriță cu mărar tocat fin, 1/2 linguriță cu rozmarin uscat, 1/4 linguriță cu tarhon uscat, 1 și 1/2 cană cu brânză Gouda rasă, 2 căni cu lapte bătut, 3 ouă, 2/3 cană cu smântână, 1/2 cană cu ulei vegetal.
Mod de preparare: într-un bol încăpător se amestecă făina, praful de copt și bicarbonatul, usturoiul și ierburile. Se încorporează și brânza rasă. Într-un alt bol se bat cu mixerul gălbenușurile cu laptele bătut, smântâna și uleiul vegetal și se încorporează acest amestec în cel pe bază de făină. Se omogenizează, amestecând viguros cu o spatulă. Într-un al treilea bol se mixează albușurile, iar după ce se transformă în spumă, se adaugă la compoziție, folosind mișcări de jos în sus. Se încălzește aparatul de făcut gofre și se unge cu puțin ulei vegetal. Cu o lingură se toarnă aluatul și se coc pe rând gofrele, câte trei minute, până se rumenesc. Se continuă până la terminarea compoziției.
Gofre cu vanilie
Ingrediente: 2 ouă, 100 g zahăr, 75 ml ulei, 150 ml lapte, 200 g făină, 1/2 linguriţă cu praf de copt, 1 praf de sare, esenţă de vanilie, coajă de lămâie.
Mod de preparare: ouăle se bat cu un praf de sare până îşi dublează volumul. Se adaugă zahărul, esenţa şi coaja de lămâie şi se mixează până ce compoziţia devine ca o cremă. Se pun apoi, pe rând, uleiul, laptele şi, la sfârşit, făina amestecată cu praful de copt. Se încinge aparatul de gofre, se ung plăcile cu puțin ulei și se pune câte un polonic din compoziţie, se întinde pe toată suprafaţa şi se închide capacul aparatului. Se coc pe rând, aproximativ patru minute. Gofrele se servesc după preferință, simple, pudrate cu zahăr, stropite cu ciocolată, cu adaos de fructe, frişcă etc.
Gofre fără aparat
Ingrediente: 1 ou, 150 g făină integrală, 215 ml lapte, 60 ml ulei de măsline sau unt topit, 2 linguri cu zahăr brun, 8 g praf de copt, 1 praf de sare, 1 linguriță cu scorțișoară.
Mod de preparare: se bate într-un mixer oul, până își dublează volumul, se toarnă treptat laptele și se continuă amestecarea, iar după omogenizare se adaugă scorțișoara, zahărul, făina, praful de copt și uleiul. Se bate totul foarte bine, până se obține un amestec de consistența smântânei. Se unge o tigaie cu grăsime, se lasă la încins, apoi se pune un polonic cu aluat, care se coace patru minute pe fiecare parte, la foc mediu. Bulele care se ridică la suprafața aluatului sunt semne că gofrele trebuie întoarse. Se continuă până la terminarea compoziției.
Gofre cu banane
Ingrediente: 1 banană, 1 ou, 200 g făină, 1/4 linguriţă cu praf de copt, 30 ml ulei, 200 ml lapte, 50 g zahăr, 1 linguriţă cu esenţă de vanilie, 1 praf de sare, 10 ml ulei de măsline.
Mod de preparare: în robotul de bucătărie se pun oul şi laptele, care se mixează până devin o spumă tare. Se presară sarea, se toarnă uleiul și se proce- sează în continuare, apoi se adaugă în compoziție banana strivită și zahărul. La final, se presară făina amestecată cu praful de copt și se mai bate aluatul două minute. Se pregătește aparatul de gofre, se ung plăcile cu puțin ulei și se coace compoziția turnată cu o lingură sau cu un polonic mic. Se coc pe rând gofrele, câteva minute, până la rumenire.
Gofre la cuptor
Ingrediente: 2 ouă, 1 lingură cu zahăr, 1 lingură cu ulei (sau unt topit), 170 ml iaurt, 1/4 linguriță cu sare, 130 g făină albă, 1 linguriță cu praf de copt, 1 linguriță cu esență de vanilie.
Mod de preparare: într-un bol se bat bine ouăle, apoi se adaugă zahărul, uleiul şi sarea. Se toarnă iaurtul, se continuă amestecarea, apoi se pun și făina, praful de copt şi esenţa de vanilie. Se bat bine toate ingredientele, în așa fel încât să nu existe cocoloaşe. Aluatul rezultat se pune într-o formă specială de gofre, din silicon, care se așază într-o tavă de cuptor ce se introduce în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius, pentru 15-20 de minute. Când gofrele sunt rumenite, se răstoarnă fierbinți, cu atenție, din formă pe tavă.
Gofre din mălai
Ingrediente: pentru gofre: 80 g mălai, 2 ouă, 100 g kefir, 1 praf de scorțișoară măcinată, 1 praf de anason măcinat, 1/2 lămâie, 1 lingură cu zahăr vanilat, 1 lingură cu zahăr brut din trestie de zahăr, 30 g unt sau ulei de cocos, 1 praf de sare. Pentru pasta de zmeură: 100 g zmeură, 1 lingură cu zahăr pudră.
Mod de preparare: pentru pasta de zmeură, se spală fructele și se usucă, apoi se mixează împreună cu zahărul pudră, până rezultă o pastă omogenă. Pentru gofre, se toarnă mălaiul într-un castron, se separă albușurile de gălbenușuri, iar cele din urmă se amestecă cu chefirul, scorțișoara și anasonul, după care se adaugă la mălai. Se spală lămâia cu apă fierbinte, se usucă și se rade coaja, care se adaugă la aluat, împreună cu zahărul vanilat și cel din trestie. Se topește untul la foc mediu, se lasă puțin la răcorit și se toarnă în aluat, iar la final se încorporează albușurile, bătute spumă cu sarea. Se încinge aparatul pentru gofre, se unge cu puțin unt, se pun trei linguri cu aluat în centru și se închide. Se coace fiecare gofră circa cinci minute, până când este rumen-aurie. Gofrele se servesc calde, cu pastă de zmeură.