Main menu

header

886 26 1de Roxana-Ioana Ancuța

Grâul modern nu mai are nicio legătură cu cel pe care îl cultivau și cu care se hrăneau generațiile din trecut. Pentru că este modificat genetic, consumul lui atrage după sine nu doar creșterea în greutate, dar cauzează și alte probleme mai grave, cum ar fi demență, diabet sau artrită reumatoidă. Prin urmare, renunțarea la gluten s-a dovedit științific că are multe beneficii, printre care scăderea în greutate, vindecarea totală sau parțială a diabetului de tip II, vindecarea leziunilor intestinale, rezolvarea problemelor legate de colesterol, îmbunătă- țirea densității osoase, vindecarea psoriazisului sau stoparea căderii părului. Acestea fiind spuse, este evident care sunt plusurile dietei bazate pe alimente fără gluten. Astfel, vă propunem o serie de rețete dulci și sănătoase. Deserturi fără gluten, pentru aceia dintre dumneavoastră care v-ați hotărât să adoptați acest regim.

Tort de căpșuni și fistic

886 26 2Ingrediente: 200 ml ulei de măsline (plus extra cantitate pentru ungerea tăvii), 225 g fistic decojit, 200 g zahăr tos, 3 ouă mari, 150 g mălai fin sau mămăligă, 1 linguriță cu praf de copt fără gluten, 200 g căpșuni tocate, plus extra la servit, zahăr pudră și crème fraîche sau iaurt tot pentru servit.

Mod de preparare: puneți 200 g fistic într-un blender și mixați până sunt măcinate. Bateți zahărul și ouăle împreună până devin spumă. Adăugați uleiul de măsline, amestecând continuu, apoi fisticul măcinat, mălaiul sau mămăliga, praful de copt și un vârf de cuțit cu sare. Ungeți și tapați baza unei forme de tort cu diametrul de 23 cm și turnați compoziția în ea. Puneți căpșunile și presărați deasupra fisticul rămas. Încingeți cuptorul la 180 de grade Celsius. Coaceți timp de 50-55 de minute până când prăjitura capătă o culoare aurie. Lăsați-o să se răcească în tavă, la temperatura camerei, înainte de a o transfera pe un suport de prăjituri sau pe o farfurie. Presărați zahăr pudră și serviți cu crème fraîche sau iaurt și căpșuni.

Terci sănătos de hrișcă, afine și semințe de mac

886 26 3Ingrediente: 50 g hrișcă, 250 ml lapte, 2 linguri cu mac, 125 g afine, 1 portocală mică (cu coajă și zeamă), 1 linguriță cu scorțișoară.

Mod de preparare: puneți hrișca într-un castron. Turnați peste 250 ml apă rece, apoi acoperiți și lăsați la macerat cel puțin patru ore sau, de preferință, peste noapte. Scurgeți hrișca înmuiată și amestecați-o cu laptele (de preferință, într-un blender, pentru a crea o textură semifină), apoi turnați într-o cratiță împreună cu semințele de mac. Gătiţi la foc mic timp de 7-10 minute, amestecând continuu până când această compoziție devine cremoasă și se îngroașă. Puneți afinele într-o cratiță mică, împreună cu sucul de portocale, coaja și scorțișoara și aduceți la fierbere, la foc mediu, timp de aproximativ cinci minute sau până când afinele ies la suprafață și devin picante. Turnați terciul în două boluri și adăugați compot de afine.

Pâine de banane

886 26 4Ingrediente: 5 banane coapte (4 făcute piure, 1 tăiată pe lungime pentru a decora preparatul), 150 g făină fără gluten, 100 g ovăz fără gluten, 50 g migdale măcinate, 1 linguriță cu praf de copt fără gluten, 1 linguriță cu scorțișoară, 90 g zahăr brun, 90 g zahăr tos, 100 g unt (topit), 2 ouă mari, bătute, 1 lingură cu zahăr pudră.

Mod de preparare: încingeți cuptorul la 180 de grade Celsius și activați ventilatorul. Tapetați o tavă (dimensiuni 19x9x6 cm) cu hârtie de copt. Puneți toate ingredientele într-un bol mai mare, cu excepția bananei tăiate în două, în care adăugați 1 lingură cu zahăr tos și zahăr pudră, și amestecați până se omogenizează bine compoziția. Turnați în tavă amestecul și așezați deasupra cele două jumătăți de banane rămase, cu partea tăiată în sus, apăsându-le ușor pentru a le încorpora în aluat. Presărați zahră tos. Preparatul se lasă la copt timp de 1 oră - 1 oră și 15 minute, acoperind cu folie spre finalul coacerii, dacă observați că începe să se rumenească prea tare. Presărați zahăr pudră și lăsați să se răcească.

Clătite

886 26 5Ingrediente: 125 g făină simplă fără gluten, 1 ou, 250 ml lapte și unt (pentru prăjit).

Mod de preparare: puneți făina într-un bol și faceți un godeu în centru, unde adăugați, mai apoi, oul și un sfert de litru de lapte. Folosiți un mixer electric sau un tel manual pentru a omogeniza compoziția. Adăugați încet restul laptelui, în timp ce amestecați pentru a evita formarea cocoloașelor. Lăsați compoziția să se „odihnească” timp de 20 de minute, după care amestecați din nou, înainte de preparare. Pasul următor... Încingeți o tigaie mică, în care ați pus un cubuleț de unt. Când untul începe să facă spumă, turnați în tigaie o cantitate mică de compoziție, asigurându-vă că acoperă toată baza tigăii. Aluatul se lasă la prăjit până devine auriu pe partea de jos, după care se întoarce pe cealaltă parte și, la fel, se lasă pe foc până capătă aceeași culoare aurie. Repetați procedeul până terminați tot amestecul, adăugând unt pentru prăjire, dacă este necesar. Serviți cu sirop de agave și ungeți clătitele cu dulceață, gem sau miere (în funcție de preferințe).

Tort de ciocolată

Ingrediente. Pentru blat: 150 ml ulei vegetal (plus extra pentru unsul recipientelor), 175 g făină fără gluten, 1 linguriță cu gumă xantan, 50 g cacao pudră, 1 lingură cu praf de copt, 1/2 linguriță cu bicarbonat de sodiu, 75 g zahăr brun, 75 g zahăr tos, 2 linguri cu sirop auriu/melasă, 2 ouă, 100 ml iaurt grecesc, 100 ml lapte, 2 linguri cu cafea instant (dizolvată în 4 linguri cu apă fierbinte). Pentru glazură: 300 g zahăr pudră, 25 g cacao pudră, 150 g unt moale sărat, 3 linguri cu lapte.

Mod de preparare: încingeți cuptorul la 180 de grade Celsius. Ungeți cu ulei baza a două forme de tort cu diametrul de 18 cm și tapați cu hârtie de copt. Amestecați într-un castron mare făina, guma xantană, cacao, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, un praf mare de sare, zahărul brun și cel tos. Amestecați, apoi, într-o cană, siropul de melasă, ouăle, uleiul, iaurtul, laptele și cafeaua. Bateți treptat ingredientele umede în cele uscate până când obțineți un amestec omogen. Turnați amestecul în formele pregătite și coaceți timp de 30-35 de minute până când aluatul crește și devine ferm la atingere. Scoateți aluatul din cuptor și lăsați-l să se răcească în forme, timp de zece minute. În timp ce prăjiturile se răcesc, faceți glazura. Bateți zahărul pudră, pudra de cacao, untul și laptele împreună, timp de cinci minute până când compoziția devine omogenă și pufoasă. Turnați treptat ciocolata topită în timp ce bateți, răzuind părțile laterale ale vasului pentru a vă asigura că ați adunat toată compoziția. Întindeți jumătate de glazură peste mijlocul unui blat folosind un cuțit mic. Puneți peste el și cel de-al doilea blat, cu partea de jos orientată în sus. Întindeți glazura rămasă pe partea superioară și pe părțile laterale ale tortului, netezind cu un cuțit. Dacă a mai rămas glazură, puteți pune niște rozete deasupra tortului.