Main menu

header

888 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

O salată este o opțiune culinară sănătoasă, gustoasă și care furnizează majoritatea nutrienților necesari. Formulele de salată cele mai populare și mai consumate din lume sunt adevărate explozii de arome și culori, proaspete și apetisante, în combinații pentru toate gusturile.

Salată Caprese

888 26 2Ingrediente: 250 g mozzarella proaspătă, 3-4 roşii mari, 40 g frunze busuioc, 20 g seminţe de pin, 1 căţel mic de usturoi, 50 g parmezan, 50 ml ulei de măsline.

Mod de preparare: se spală roşiile, se şterg şi se taie în felii potrivite, apoi mozzarella în felii de aceeaşi grosime cu cea a feliilor de roşie, apoi se așază alternativ pe un platou. Se mixează frunzele de busuioc, spălate şi şterse cu hârtie absorbantă, cu seminţele de pin, usturoiul şi parmezanul, după care se adaugă treptat uleiul de măsline. Când dressingul este gata, se toarnă peste roșii și brânză.           

Salată Nicoise

888 26 3Ingrediente: 400 g somon afumat, 1 salată verde mare, 300 g cartofi, 2 mâini cu fasole verde, 3 roşii, 4 ouă fierte tare, 4 linguri cu măsline, 1/2 legătură de pătrunjel, 2 linguri cu oţet, 1 lingură cu muştar, 5 linguri cu ulei de măsline.

Mod de preparare: peștele se dă la cuptor, pe o tavă tapetată cu folie de aluminiu, uns cu o lingură cu ulei, sare şi piper, pentru 15 minute, la 180 de grade Celsius. Fasolea se opărește pentru zece minute, ouăle și cartofii se fierb. Se taie roşiile felii şi se pregăteşte dressingul combinând pătrunjelul mărunţit cât mai fin cu muştarul, oţetul şi uleiul de măsline. Când carnea s-a răcit, pe un pat de salată verde se aşază fiecare ingredient, într-o altă zonă a platoului. Deasupra se toarnă dressingul şi la final, în părţi opuse, câte o jumătate (sau un sfert) de ou.

Salata Cobb

Ingrediente: 125 g bacon (fără grăsime), 1/2 salată iceberg, 300 g piept de pui dezosat, 1 roșie mare, 125 g brânză albastră (sfărâmată), 2 ouă răscoapte, 1 avocado, 80 ml ulei de măsline, 60 ml oțet de vin roșu, sare.

Mod de preparare: se prăjește baconul într-o tigaie încăpătoare, la foc mic spre mediu, până ce devine crocant. Se lasă la scurs pe șervete de hârtie, apoi se fărâmițează. Se combină într-un castron mare salata tocată fâșiuțe, puiul tăiat, roșia cubulețe, brânza, ouăle tocate, avocado cuburi și la final, baconul. Separat se amestecă bine uleiul cu oțetul și sarea. Se toarnă peste ingrediente și se amestecă ușor.

Salată Caesar

888 26 4Ingrediente: 3 salate romane (lăptuci), 3 felii de pâine, 50 ml ulei de măsline, 2 căței de usturoi, sare, 30 g parmezan ras fin. Pentru dressing: 1 gălbenuș, 2 lingurițe cu muștar simplu, 15 ml zeamă de lămâie, 4-5 fileuri de anșoa, 1 linguriță cu sos Worcester, 1 cățel mare de usturoi, 75 ml ulei de măsline, 40 g parmezan ras fin, sare, piper negru proaspăt măcinat, fulgi de parmezan pentru ornat.

Mod de preparare: se decojesc feliile de pâine, iar miezul de taie în cuburi. Într-un bol se amestecă 50 ml ulei de măsline cu doi căței de usturoi zdrobiți și un praf de sare. Se așază bucățelele de pâine la prăjit într-o tigaie neunsă și se rumenesc uniform, se stinge flacăra și se toarnă deasupra uleiul cu usturoi, se amestecă și se presară cu parmezanul ras. Căpățânile de salată se spală, se lasă la scurs și se trece la pregătirea dressingului. În paharul înalt al benderului de mână se pun gălbenușul, uleiul, fileurile de anșoa, muștarul, sosul Worchester și zeama de lămâie. Se procesează totul foarte bine, se presară piper negru, până se obține un sos cremos. Se așază pe platou salata bucăți, se toarnă dressingul, se amestecă, iar la final se presară crutoanele. Se servește imediat.

Salată Larb

888 26 5Ingrediente: 1/2 cană cu apă fierbinte, 2 linguri cu oțet de vin alb, 1 ceapă roșie, 3 căței de usturoi, tăiați grosier, 4 linguri cu lemongrass, tocată fin, 1 linguriță cu fulgi de chili, 400 g carne de pui tocată, 1/2 linguriță cu sare, 1/2 linguriță cu piper, 2 căni cu castraveți, 2-3 ridichi feliate, 1 lingură cu ardei gras proaspăt, tocat fin, 1/2 cană cu coriandru tocat, 1 ceapă verde tocată, 1/2 cană cu mentă tocată, 1/2 cană cu busuioc tocat, 2 linguri cu sos de pește, 5 linguri cu suc de lămâie, 1 linguriță cu zahăr brun.

Mod de preparare: se taie jumătate din ceapă cubulețe, se acoperă cu apa fierbinte și oțetul, apoi se dă la frigider. Se încălzește uleiul într-o tigaie mare, la foc mediu, se pune ceapa tăiată cubulețe, se frige trei minute, se adaugă usturoiul, lemongrass și fulgii de chili și se mai menține pe flacără încă două minute. Se adaugă carnea tocată, se condimentează totul cu sare și piper și se continuă gătitul până se evaporă tot lichidul. La final, se scurge grăsimea, folosind o strecurătoare cu ochiuri fine. Într-un castron se pun feliile de castraveți, de ridiche, ceapa verde, menta, busuiocul, coriandrul și bucățile de ardei gras. Se adaugă carnea scursă, sosul de pește, sucul de lămâie și zahărul. Se potrivește de sare și piper și se servește caldă, cu orez fiert, sau rece.

Salată tabbouleh

888 26 6Ingrediente: 250 g bulgur, 360 ml apă caldă, 150 g roșii cherry, 5 legături de pătrunjel, 1 ceapă roșie mică, 1 mână cu frunze de mentă, 100 ml ulei de măsline, zeama de la 1/2 lămâie, sare și piper după gust.

Mod de preparare: se spală roșiile și se scoate casa semințelor, apoi se taie cubulețe. Ceapa se toacă, verdețurile se spală, se zvântă bine și se taie mărunt. Într-un bol se combină sucul de lămâie cu uleiul de măsline până se obține o emulsie. Bulgurul se pune într-un castron, cu puțină sare, și se toarnă apă deasupra, se acoperă cu folie și se lasă deoparte două ore. După ce s-a hidratat, se scurge excesul de apă și se adaugă restul ingredientelor, sare și piper și se amestecă. Se servește după 30 de minute.

Salată Waldorf

Ingrediente: 200 g frunze de salată, 3 mere, 2 tulpini de țelină, 150 g miez de nucă, 100 g boabe de struguri, zeama de la 1/2 lămâie, sare, piper, 4 linguri cu maioneză.

Mod de preparare: se încălzește o tigaie și se pune miezul de nucă la rumenit pe foc, fără ulei, apoi se lasă să se răcească. Merele se curăță de cotor și se taie în cuburi, se stropesc imediat cu suc de lămâie, se taie felii și tijele de țelină și se pun într-un bol încăpător, împreună cu strugurii, merele, frunzele de salată rupte bucățele și nucile rumenite. Se asezonează bine maioneza cu sare, piper alb și cu zeamă de lămâie, apoi se toarnă peste ingrediente și se amestecă ușor, prin răsturnare, pentru omogenizare. Se pune la frigider pentru 30 de minute.