de Roxana Istudor şi Silviu Ghering
Unul dintre primele lucruri pe care le face orice turist ajuns în Franța este să se delecteze cu preparatele acestei gastronomii faimoase în toată lumea. Îmbinând uimitor arome și gusturi care alcătuiesc meniuri elegante, bucătăria din Hexagon este mai simplă decât pare, totul fiind o chestiune de stil, originalitate și calitate.
Croque Madame
Ingrediente: 2 felii de pâine franţuzească, 2 linguriţe cu unt, 1 felie de brânză de capră, busuioc uscat, 1 ou.
Mod de preparare: pe una dintre feliile de pâine se aşază brânza, se presară busuiocul uscat şi cealaltă felie deasupra. Într-o tigaie se topeşte o linguriţă cu unt, se pune sendvișul și se prăjește pe ambele părți, până când brânza începe să se topească. Se scoate pe o farfurie și se păstrează la cald. În aceeași tigaie se topește untul rămas și se adaugă oul, care se găteşte astfel încât gălbenuşul să aibă consistenţa mierii. Se plasează oul peste sendviș și se servește cald.
Salată cu fasole verde
Ingrediente: 250 g linte, 3 linguri cu ulei de măsline, 1 lingură cu oţet din vin alb, 2 tulpini de ceapă verde, 1 căţel de usturoi, 2 și 1/2 linguriţă cu muştar, 1 linguriţă cu vârf cu miere, 2 ouă mari, 200 g fasole verde, 200 g carne de pui friptă.
Mod de preparare: se găteşte lintea conform instrucţiunilor și se scurge, apoi se pune din nou în vas și se amestecă cu uleiul, oțetul, sare și piper. Se taie ceapa rondele, se pisează usturoiul şi se pune peste ceapă, împreună cu muştarul, mierea și lintea. Se amestecă bine. Se fierb ouăle, care se curăță și se taie, fasolea se fierbe și se scurge, iar carnea se rupe în bucăți. Se amestecă totul și se servește salata rece.
Quiche cu dovlecei
Ingrediente: pentru blat: 1 ou, 3 linguri cu lapte, 100 g unt moale, 1/2 linguriță cu sare, 200 g făină. Pentru umplutură: 2 dovlecei, 1 ceapă roșie, 200 g brânză sărată, 200 ml smântână pentru gătit, 4 ouă, piper, 1/2 linguriță cu nucșoară rasă, 2 linguri cu mărar tocat.
Mod de preparare: se amestecă ingredientele pentru blat cu ajutorul robotului până se obţine un aluat ferm, care se învelește în folie de plastic și se dă la rece 20 de minute. Dovleceii se taie rondele subţiri, cu tot cu coajă, se presară cu sare și se lasă să se scurgă. Ceapa se taie rondele, iar brânza sfărâmată cu furculiţa se amestecă cu ouăle bătute, apoi se pun smântâna, nucşoara, piperul şi mărarul tocat. Se presară făină pe blatul de lucru și se întinde aluatul, apoi se pune într-o tavă de tartă unsă cu ulei şi tapetată cu făină. Se presează bine și de taie marginile. Se pune o hârtie de copt peste aluat și se umple cu boabe de fasole, apoi se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru 15 minute, apoi se scoate, se îndepărtează hârtia și boabele și se înțeapă aluatul cu o furculiță. Se așază un strat de felii de dovlecei pe aluat, se pun rondele de ceapă și jumătate din compoziția de brânză. Se repetă cu restul ingredientelor și se dă quiche la cuptor, la 180 de grade Celsius, pentru 30-40 de minute.
Supă de ceapă
Ingrediente: 4 cepe tăiate felii, 3 linguri cu ulei, 500 ml supă de legume, 1 lingură cu făină, 100 g caşcaval ras, 4 felii de pâine albă, sare, piper.
Mod de preparare: se căleşte ceapa în uleiul încins până devine aurie, se presară făina, care se prăjește puțin, apoi se toarnă supa de legume și se condimentează. Se rumenesc feliile de pâine într-un prăjitor, iar când sunt gata se presară cu caşcaval și se dau la cuptor pentru câteva minute, până acesta se topeşte. Pâinea rumenită se așază în boluri și se acoperă cu supă fierbinte.
Bûche de chèvre
Ingrediente: 400 g mălai, 200 g brânză de capră (bûche de chèvre), 100 g brânză de burduf, 75 g unt, 250 ml smântână, 4 ouă, 2 cepe, busuioc, oregano, sare.
Mod de preparare: se pun la fiert circa 1,5 litri apă cu sare, 50 g unt şi ceapa tocată mărunt. După ce dă în clocot, se adaugă mălaiul în ploaie şi se amestecă energic, ca să nu se formeze cocoloașe, iar după zece minute se dă deoparte. După ce s-a răcit puțin mămăliga se adaugă brânza, smântâna, 25 g unt, puţin busuioc şi oregano și se amestecă până se omogenizează totul. Compoziţia se așază într-o tavă, se nivelează şi se acoperă cu ouăle bătute ca pentru omletă, cu un praf de sare. Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius, timp de 35 de minute. În ultimele cinci minute se pune deasupra bûche de chèvre tăiată rondele.
Cartofi franţuzeşti
Ingrediente: 10 cartofi, 6 ouă fierte tari, 150 g caşcaval, 200 g mozzarella, 3 linguri cu smântână, 1 ou, sare, piper, 1 linguriţă cu ierburi de Provence, 1 lingură cu unt.
Mod de preparare: cartofii se fierb cu coajă, apoi se scot la răcit. Caşcavalul se dă pe răzătoarea cu ochiuri mari, mozzarella se taie cubuleţe mici. Cartofii reci se taie felii, se decojesc ouăle și se feliază. Într-o tavă bine unsă cu unt se așază un strat de cartofi, se presară puţin caşcaval, apoi un strat de ouă, iar la final un alt strat de cartofi. Se bate oul, se amestecă bine cu smântână, sare, piper şi ierburi. Se toarnă acest amestec peste cartofi, se presară restul de caşcaval şi cuburile de mozzarella și se dă tava în cuptorul încins, pentru 25-30 de minute, până când preparatul are o crustă rumenă.
Choux à la Crème
Ingrediente: pentru aluat: 225 ml apă, 125 ml ulei, 125 g făină, 4 ouă, 1 vârf de cuţit cu sare. Pentru cremă: 4 gălbenuşuri, 5 linguri cu zahăr, 5 linguri cu amidon, 450 ml lapte, vanilie, 100 ml frişcă.
Mod de preparare: pentru choux, apa se amestecă cu uleiul şi sarea şi se pune pe foc până dă în clocot, apoi se adaugă făina toată deodată şi se amestecă energic, până se formează o bilă de aluat care se lasă la răcit. Când este complet rece, se adaugă ouăle pe rând, încorporându-l pe fiecare. Aluatul se toarnă într-un poș şi se desenează rozete în tava care se dă la cuptor pentru 30 de minute. În primele 15 minute, focul se menține mare, apoi se dă la minim. În tot acest răstimp nu se deschide ușa cuptorului. După ce s-a oprit focul, choux se mai lasă în tavă zece minute. Pentru cremă, se pune laptele la fiert, gălbenușurile se mixează împreună cu zahărul până devin cremoase, apoi se presară amidonul şi se omogenizează. După ce laptele a dat un clocot, se trage vasul deoparte şi se lasă să se răcorească, apoi se picură câte puțin peste galbenușuri, amestecând încontinuu. Compoziția se toarnă în vasul în care a fiert laptele şi se așază pe flacără, amestecând tot timpul, până se îngroaşă bine crema, care apoi se lasă la răcit. Se bate frișca şi se înglobează în cremă, continuând mixarea până la omogenizarea perfectă. Cu această compoziție se umplu choux, cărora li s-a tăiat câte un mic capac, deasupra se șprițează un strat de frişcă şi se acoperă.