de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Cel mai scump condiment din lume este mai mult decât o raritate. Șofranul dă meniurilor o culoare irezistibilă, „de aur”, este o comoară din perspectiva gustului și un tezaur de nutrienți benefici pentru organism. Totul cu doar un vârf de cuțit de pulbere prețioasă...
Pâine cu șofran și maghiran
Ingrediente: 500 g faină (+ 2 linguri + făină pentru frământat), 250 ml lapte călduţ, 25 g drojdie, 50 g unt topit, 1 linguriţă cu zahăr, 1 linguriţă cu sare, 1/2 plic cu şofran, 1/2 linguriţă cu maghiran uscat.
Mod de preparare: într-o ceșcuţă se amestecă şofranul cu două linguri cu lapte și se dă deoparte. În alt vas se combină restul de lapte cu zahărul şi drojdia și se lasă câteva minute, până ce începe să se umfle. Într-un castron se pun făina, sarea, untul şi drojdia. Aluatul rezultat se frământă până devine elastic, se acoperă cu un prosop și se lasă la dospit 45 de minute, apoi se scoate și se împarte în două. Într-una din jumătăți se pune laptele cu şofran, se presară cele două linguri cu făină și se formează un sul de dimensiunea tăvii. În cealaltă jumătate de aluat se amestecă maghiranul şi se frământă încet, până ce acesta este încorporat, după care se face sul și se împletește cu cel cu șofran. Se lasă pâinea să crească din nou, acoperită, timp de 45 de minute. Se coace în cuptorul bine încins, timp de 45 de minute.
Biscuiţi săraţi cu şofran
Ingrediente: 250 g făină albă, 100 g caşcaval ras, 3 linguri cu parmezan, 3 linguri cu smântână, 90 g unt, la temperatura camerei, 1 ou, 1 linguriţă rasă cu sare, 1/8 linguriţă cu şofran.
Mod de preparare: ingredientele se amestecă până rezultă un aluat dens, care se învelește în folie alimentară și se dă la rece pentru 30 de minute. Cuptorul se încinge la 180 de grade Celsius. Aluatul răcit se întinde în foaie de circa un centimetru, apoi se taie în formă de biscuiți, care se așază într-o tavă. Se dau la cuptor pentru 12 minute, până când se rumenesc ușor.
Supă-cremă de morcovi cu şofran
Ingrediente: 2,5 l supă de pui, 800 g morcovi (fierți în supă), 1 ardei kapia, 2 cartofi albi, 1 ceapă roşie, 2 linguri cu unt aromatizat, 1 lingură cu ulei de măsline, 200 ml smântână pentru gătit, 2 vârfuri de cuțit cu şofran, sare, piper proaspăt măcinat.
Mod de preparare: într-o oală se încing untul și uleiul, în care se călește ceapa tocată mărunt. După câteva minute, se adaugă cartofii curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe, supa de pui şi morcovii fierţi. Se gătește în vasul acoperit până când cartofii sunt bine pătrunşi. Șofranul se pune într-un bol cu puţină apă caldă. După ce cartofii au fiert, se dă oala deoparte şi, cu un blender vertical, se pasează foarte bine bine legumele, până se obţine o consistenţă cremoasă. Se toarnă smântâna, apa cu șofran și se condimentează cu sare și piper. Preparatul se pune din nou pe flacără și se lasă să mai dea câteva clocote.
Frigărui de pui cu iaurt şi şofran
Ingrediente: 500 g piept de pui, 1 plic cu şofran, 1 lingură cu apă fierbinte, sucul proaspăt stors de la 1 lămâie, 200 ml iaurt, sare, piper.
Mod de preparare: carnea se taie în bucăţi egale. Şofranul se diluează în apă şi se lasă deoparte câteva minute, apoi se amestecă cu pieptul de pui, sucul de lămâie și iaurtul. Se adaugă sare şi piper, după gust. Se dă la frigider minimum două ore (sau peste noapte), apoi se pun bucăţile de carne pe beţigaşele de frigărui şi se rumenesc la grătar.
Piept de pui cu şofran
Ingrediente: 400 g piept de pui, 50 g unt, 100 ml vin alb, 200 ml smântână, 1 plic cu șofran, 1 gălbenuş, sare, piper, 1 legătură de pătrunjel.
Mod de preparare: se taie pieptul în bucăți potrivite și se prăjește în unt circa 20 de minute, până se rumenește frumos. Se presară sare și piper, se toarnă vinul și se lasă trei minute pe flacără, în vasul acoperit, apoi se scoate carnea pe o farfurie. Șofranul se dizolvă în smântână, se adaugă în tigaie şi se lasă la foc mic până rezultă un sos consistent. Separat, se bate gălbenuşul cu puțină zeamă, se toarnă peste preparat, se amestecă bine și se stinge flacăra, fără să dea în clocot. La final, se pun în vas pieptul de pui și pătrunjelul tocat.
Pui cu măsline verzi şi sos de şofran
Ingrediente: 8 pulpe de pui, 400 g măsline verzi, 1 foaie de dafin, 1 lingură cu suc de lămâie, sare, piper, 1 lingură cu ulei de măsline. Pentru sosul de șofran: ulei de măsline, 1 ceapă tocată, 2 linguri cu smântână, 2 căţei de usturoi feliați, 1 foaie de dafin, 1/2 linguriţă cu boia dulce, 1 ceşcuță cu supă de pui, 1/4 ceşcuță cu vin alb sec, 1/8 linguriţă cu șofran.
Mod de preparare: se încălzeşte uleiul într-o tigaie. Bucăţile de pui se condimentează cu piper şi sare și se rumenesc 15 minute, pe toate părţile. Se diluează cu puțină supă de pui, se lasă un minut, apoi se scoate carnea deoparte și în aceeași tigaie se face sosul de șofran: se reduce focul la mediu, se călește ceapa tăiată mărunt până devine sticloasă, se adaugă usturoiul, foaia de dafin, boiaua, vinul şi restul de supă. Se lasă pe flacără până scade și se îngroașă, apoi se pun bucăţile de pui şi se mai ţine totul pe foc zece minute. Se scoate frunza de dafin, se pun măslinele, sucul de lămâie, apoi şofranul şi smântâna şi se mai lasă să dea doar un clocot. Se servește cu orez.
Spaghete cu creveţi şi şofran
Ingrediente: 25 g spaghete, 150 g creveţi, 1 ceapă mică, 1 lingură cu ulei de măsline, 1/2 pahar cu vin alb, 100 ml supă de legume, 100 ml smântână pentru gătit, 1 legătură de pătrunjel, 150 g dovlecel, 1 plic cu șofran, sare.
Mod de preparare: se încinge uleiul de măsline într-o tigaie și se călește ceapa tocată. Când devine sticloasă, se pun creveţii, se rumenesc foarte puțin, apoi se toarnă vinul și se lasă să se evapore. Se adaugă supa, dovlecelul feliat şi şofranul dizolvat în puţină apă caldă. Se lasă preparatul pe foc aproximativ cinci minute. Când este gata, se pun smântâna şi pătrunjelul tocat și se potrivește gustul de sare.
Somon cu sos de portocale şi şofran
Ingrediente: 2 felii de somon, sare, piper, făină, 2 căţei de usturoi, 1 lingură cu ulei, 1 vârf de cuțit cu şofran (diluat în 2 linguri cu apă fierbinte), 1 lingură cu unt, 1 lingură cu suc de lămâie, mărar.
Mod de preparare: peştele se spală, se şterge şi se pudrează cu sare, piper şi puţină făină. Usturoiul se taie feliuţe și se călește ușor într-o tigaie în care s-a înfierbântat grăsimea. Se adaugă somonul şi se rumeneşte pe ambele părţi, apoi se dă deoparte. Se scurge bine uleiul şi se şterge puţin tigaia cu un şervet de hârtie, apoi se încinge untul şi, când s-a topit pe jumătate, se presară restul de făină şi se amestecă bine, ţinând pe foc mic, timp de un minut. Se toarnă în fir sucul de portocală, amestecând bine. Se picură şi apa de şofran, se readuce peştele în tigaie şi se lasă să fiarbă pe foc mic șapte minute. Preparatul se condimentează cu sare și piper, se oprește flacăra şi se adaugă sucul de lămâie.