de Roxana-Ioana Ancuța
Andrei Roșu, unul dintre componenții fostei trupe „Gaz pe Foc”, a renunţat la muzică şi şi-a schimbat radical stilul de viaţă atunci când s-a apucat de sport. Este sportiv de anduranță, multiplu recordman mondial, primul om care a alergat 7 maratoane și 7 ultramaratoane pe toate cele 7 continente. Deține recordul pentru cea mai rapidă traversare a Mării Negre într-o ambarcațiune cu vâsle și recordul pentru cea mai rapidă traversare a Oceanului Atlantic într-o ambarcațiune de 4 oameni propulsată exclusiv de vâsle. Pe lângă asta, Andrei Roșu este vegan, iar despre transformările care au venit odată cu acest stil de viață, ne povestește în interviul care urmează.
„Nu mai consum produse de origine animală de zece ani”
- Andrei, de cât timp ai devenit vegan și care au fost motivele ce te-au determinat să faci această alegere?
- Nu mai consum produse de origine animală din 2011-2012, iar decizia a venit din mai multe direcții. Începând să fac sport, în 2010, am observat că nu mă înțelegeam foarte bine cu produsele de origine animală, pentru că se digerau foarte greu. Apoi, devenind pasionat de alergare, am citit foarte mult despre dieta sportivilor de anduranță, despre maratoniști, și foarte mulți dintre ei preferau să meargă pe această zonă vegetală. A doua direcție a fost cea în care, fiind tată a doi copii, și, la vremea aceea, mergând cu Alex, băiețelul nostru, la o fermă de animale și jucându-ne pe acolo cu pui, văcuțe și porcușori, ne-a întrebat acasă dacă puiul din farfurie este același cu cel de la fermă și ne-am dat seama că mesajele noastre sunt ușor disonante. Pe de-o parte, ne arătăm dragostea pentru niște animale, ne jucăm cu ele și brusc ele apar în farfurie, moarte. Asta m-a pus pe gânduri și, cum oricum rărisem foarte mult consumul de origine animală, mi-am spus că din acea zi nu mai vreau să consum astfel de alimente.
- În ce fel s-a schimbat viața ta de când ai devenit vegan?
- Nu pot să spun că s-a schimbat într-un fel, doar că am analize cu mult mai bune. Din momentul în care am început să fac sport, am și pierdut în greutate și am început să mă simt din ce în ce mai bine. În ciuda prejudecăților, analizele s-au păstrat bune, ba chiar s-au îmbunătățit puțin. Ce s-a schimbat, totuși? Cred că mă culc și mă trezesc mai liniștit când știu că nu provoc suferință prin ceea ce pun în farfurie sau ceea ce pun pe mine. Iar a fi vegan se întinde și în stilul de viaţă, în sensul că eviți produsele cosmetice sau hainele, încălțămintea sau orice altceva încorporează produse de origine animală. De asemenea, am început să și militez pentru un astfel de mod de a trăi.
„Există alternative extraordinare”
- Ce înseamnă să fii vegan?
- Înseamnă a avea mai multă empatie, fără a poza într-o superioritate morală în comparație cu ceilalți oameni. Este o trezire în care spui „se poate trăi fără, se poate trăi mult mai bine, de ce să nu o facem”.
- Ce sacrificii consideri că a trebuit să faci odată cu acest pas?
- La început, există multe temeri. Dacă voi avea probleme de sănătate!? Dacă nu voi avea ce să mănânc!? Dacă voi fi exclus social!? Sunt frici legate de sacrificii, dar în realitate, în plan gastronomic, nu mi s-a părut că sacrific nimic. Există alternative extraordinare. Industria alimentară a evoluat atât de mult încât găsești inclusiv burgeri, cârnați, brânzeturi, lapte care au același gust și aceleași proprietăți nutriționale, poate chiar mai bune decât originalele. Deci, trăgând linie, dincolo de partea etică, cu care evident sunt mai împăcat, mi se pare un plus, nu un sacrificiu. Cât despre prieteni, deși unii erau reticenți la început, pe măsură ce văd că ești în viață (râde), ești bine, arăți mai tânăr, ai un control al greutății foarte bun, încep și ei să devină mai deschiși spre veganism și, ușor, ușor, se îndreaptă la rândul lor către obiceiuri alimentare noi.
„Fac periodic analize”
- Ți-a fost greu la început să treci de la carne la noua alimentație?
- Nu pot spune că a fost greu. Până la urmă, mulți dintre cititori cred că, pe parcursul unui an, au cel puțin jumătate de mese vegane și nu și-au dat seama de asta. Poți mânca niște paste cu sos de roșii sau fructe, legume, cereale, nuci, semințe, linte, păstăi, orez, cartofi, mămăligă, fără să te lamentezi că nu conțin carne sau brânză.
- Ți-ai făcut înainte un set de investigaţii pentru a verifica dacă ești compatibil cu dieta vegană? Faci periodic analize în acest sens?
- Fac periodic analize, la modul general, dar singurele pe care le fac în acest sens sunt pentru B12, care nu se găsește în regnul vegetal. Dar poate fi luat din alimente fortificate cu B12, suplimente și nu unele scumpe sau pe care trebuie să le iei din oră în oră. Analizele le fac o dată la șase luni, dar asta dinainte de a fi vegan, din perioada în care am devenit sportiv, pentru a identifica eventuale carenţe.
„După ce am făcut un curs de bucătărie vegană, am lansat o linie de produse”
- Îți lipsește ceva din stilul de viață din trecut?
- Nu, nu tânjesc după ceva din trecut, dacă am poftă de mici, există mici vegani, dacă am poftă de mezeluri, există mezeluri vegane, nu am nici un regret pe această temă, mai mult, alegerea mea nutrițională m-a și dus în direcția de a fi parte a soluției și nu a problemei, iar în 2018, după ce am făcut un curs de bucătărie vegană, am lansat o linie de produse vegane. Inițial, erau alternative pentru brânzeturi și lactate, după care ne-am diversificat, mergând și în zona de alternative ale mezelurilor. Se numește „Filgud” și sunt foarte încântat de produse, pentru că au mulți nutrienți, au multe proteine…
- Dă-ne un exemplu de meniu zilnic și câteva rețete vegane, te rog.
- Formula „magică” de mic dejun este milkshake-ul făcut din lapte vegetal și multe fructe. La prânz, avem un meniu diversificat, iar felurile pe care le punem pe masă pot fi de la supă-raw de mazăre cu avocado, la supă-cremă de linte roșie, supă-raw de cocos, supă de năut cu kale, supă-raw de verdețuri cu avocado, supă de ciuperci cu smântână de caju, borș de sfeclă, varză dulce cu roșii proaspete, chiftele din dovlecei, piure de cartofi și spanac, salată de varză cu lămâie, curry de năut cu lapte de cocos, orez oriental, sfeclă raw cu pătrunjel, cușcuș cu ciuperci raw marinate. Iar cina, la noi în familie, nu este foarte bogată, pentru că nu obișnuim să mâncăm mult seara. Dar, de regulă, meniul cinei este format din mâncăruri pe bază de mazăre, linte, năut, fasole, soia (edamame, tofu etc.), paste, orez, legume de tot felul, salate, cartofi dulci la cuptor, toată gama de „brânzeturi” Filgud și… multe altele.
Milk shake
Ingrediente: 250 ml lapte vegetal (de soia sau din alte plante), 1/2 banană, 1 pumn cu fructe de pădure (proaspete sau congelate), 2 linguri cu fulgi de ovăz, 2 linguri cu semințe de chia. Opțional: 1 lingură cu cimbru uscat (cimbrul este o sursă excelentă de fier!), 2-3 cubulețe de avocado (proaspăt sau congelat, sporește absorbția celorlalți nutritenti!), 1 lingură cu goji (o sursă importantă de myricetin), 1/2 linguriță cu turmeric, 1/2 linguriță cu scorțișoară, 1/4 linguriță cu piper negru, 1/4 linguriță cu nucșoară, 2-3 păstăi de cardamom (2-3 păstăi sau 1/4 linguriță cu pudră de cacao sau 1 linguriță cu pudră de roșcove, 2 linguri cu pudră proteică vegetală, 1 linguriță cu ulei de cocos. Pentru un plus de „dulce” (dar și de calorii...) puteți adăuga stafide, curmale, merișor uscat sau îndulcitorul preferat (sirop de arțar sau stevia etc.). În funcție de sezon sau de preferințe, puteți folosi și alte fructe (caise, piersici, pere, mango, ananas). De asemenea, puteți include, dacă este necesar, verdețuri proaspete sau congelate (spanac, kale, pătrunjel etc.).
Budincă de chia
Ingrediente: 1 cană cu lapte vegetal (de soia, de migdale etc.), 30 g (2 linguri) seminţe de chia, 1 banană (sau alte fructe de sezon). Opțional: fructe de pădure (proaspete, congelate sau uscate), pudră proteică, müsli / fulgi de ovăz, banană, goji, scorțișoară, vanilie.
Mod de preparare: se amestecă laptele de plante cu semințele de chia și se lasă la frigider minimum o oră (peste noapte ar fi mai bine). După aceea se adaugă restul ingredientelor și se savurează rezultatul!
Supă de ciuperci cu smântână de caju
Ingrediente: 1 ceapă, 2 căței de usturoi (opțional), 2 morcovi, 500 g ciuperci proaspete champignon, 1 foaie de dafin, 1 baton de scorțișoară, 1 linguriță cu pudră de turmeric, 1/2 linguriță cu cimbru, 500 ml lapte de caju.
Mod de preparare: într-o oală acoperită, se înăbușă la foc mic ceapa feliată împreună cu morcovul tăiat, timp de cinci minute, după care se adaugă ciupercile curățate și feliate timp de încă 15 minute. Între timp, preparați laptele de caju din nucile hidratate timp de jumătate de oră în apă caldă. Aveți nevoie de 150 g caju și 1 litru de apă filtrată mixate împreună într-un blender. Lichidul se poate trece printr-o sită fină pentru a îndepărta pulpa. Laptele obținut se adaugă peste supă. Folosiți 500 ml lapte, iar pentru mai multă consistență, mai adăugați apă. Puneți în oală batonul de scorțișoară, pudra de turmeric, cimbrul și foaia de dafin. Supa este gata atunci când atinge punctul de fierbere.
Chiftele din dovlecei
Ingrediente: 500 g dovlecel, 200 g tofu în saramură stors, 40 g făină, 1 legătură de mărar, 2 căței de usturoi zdrobiți, sare și piper.
Mod de preparare: dați pe răzătoare dovlecelul și tofu în saramură după care, cu ajutorul unui prosop de bucătărie, stoarceți lichidul din cele două ingrediente. Adăugați făina, mărarul, sarea și piperul. Amestecați bine, iar apoi formați chifteluțele. Se pot găti în baie de ulei sau la cuptor.
Sote de broccoli cu ulei de măsline
Ingrediente: 2 broccoli (pe care îi puteți rupe în mai multe bucățele), ulei de măsline, sare, piper.
Mod de preparare: spălați foarte bine broccoli, puneți o oală cu apă la încălzit și puțină sare, după care adăugați broccoli, când apa începe să fiarbă și mai lăsați oala pe foc timp de trei-patru minute. Apoi, scurgeți apa și transferați broccoli pe o farfurie. Lăsați puțin să se răcească, mai presărați fulgi de drojdie inactivă și piper, dacă doriți ca preparatul să fie mai condimentat, și stropiți cu ulei de măsline. În cazul în care vă place mai crocant, puneți-l într-o tigaie sau wok, la prăjit, pentru câteva minute.
Edamame în două feluri
Ingrediente: edamame simple: 400 g edamame întregi congelate, 2 linguri cu sare de masă, 1/2 linguri cu fulgi chili (opțional). Edamame sotate în stil asiatic: 400 g edamame întregi congelate, 2 linguri cu sare de masă, 1-2 lingurițe cu ulei de susan prăjit, 1/2 lingurițe cu usturoi granulat (sau 2-3 căței medii), 1 linguriță cu sos de soia.
Mod de preparare: pentru edamame simple: se pune pe foc mare o oală cu apă, în care se adaugă sare și edamamele. Dați focul mai mic, iar când apa începe să fiarbă, uitați-vă din nou la ceas și verificați peste trei minute dacă sunt gata. Vă veți da seama că sunt gata atunci când, strângând o păstaie între degete, se va desface ușor. Ca la fasole, e important să nu le fierbeți prea mult, deoarece capătă un gust sălciu și se înmoaie prea tare. Nu le clătiți, după ce au fiert. Scoateți-le din apă, puneți-le într-un castron și presărați pe ele fulgi de chili și sare. Se servesc fierbinți sau reci. Indiferent că le desfaceți cu mâna pentru a scoate boabele sau le desfaceți direct în gură, nu mâncați coaja, deoarece este tare și ațoasă. Pentru edamame în stil asiatic: procedați exact ca la pasul 1, mai exact fierbeți păstăile înainte, iar după ce sunt gata scoteți-le din apă și lăsați-le la zvântat. Luați o tigaie nonaderentă și puneți-o pe foc mediu. Adăugați în ea uleiul de susan, iar când s-a încins, puneți păstăile și amestecați în ele din când în când, timp de unu-două minute, apoi adăugați usturoiul granulat/cățeii de usturoi pisați și sosul de soia și mai țineți-le pe foc vreo 30 de secunde, amestecând continuu. Luați preparatul de pe foc și mâncați-l fierbinte sau rece, spărgând păstaia cu dinții ca să extrageți boabele.
Ciocolată vegană cu nuci
Ingrediente: 140 g nuci, 2 linguri cu vârf cu pudră de roșcove, 1 lingură cu îndulcitor natural la alegere (sirop de arțar sau de agave), 3 linguri cu unt de cacao sau ulei de cocos, 1/2 linguriță cu esență de rom (opțional), 1 vârf de cuțit cu sare de mare.
Mod de preparare: puneți nucile într-un blender sau în robotul de bucătărie și mixați-l până devine făinos. Untul de cacao sau de cocos (în funcție de ceea ce alegeți) trebuie folosit în stare cremoasă, deci topiți-l dacă este nevoie. Peste făina de nuci, adăugați îndulcitorul ales, praful de sare, untul topit și pudra de roșcove. Amestecați bine toate aceste ingrediente până se formează o pastă cremoasă. Turnați compoziția într-o formă la alegere, având grijă să o întindeți bine. Ciocolata raw vegan poate fi ținută în congelator, la frigider sau chiar la temperatura camerei, dar în acest ultim caz, ea se va întări mai greu.
„Câinele nostru are acelaşi regim alimentar“
- Familia ți-a urmat exemplul?
- De foarte multe ori aud această opinie: „Ştii copilul ar trebui să fie lăsat să decidă”, ceea ce, din partea mea, este o tâmpenie, pentru că noi părinții transmitem niște valori copiilor. Lucruri în care crezi, pe care consideri că este bine sau rău să le faci. Iar dacă noi avem convingerea că a consuma carne și a face rău animalelor nu este bine, de ce să nu transmitem copilului același lucru, mai ales că nu este nicio dovadă că un copil nu s-ar dezvolta normal, fără probleme de sănătate, dacă nu ar consuma carne sau lactate, atâta timp cât știi ce să îi pui în loc. Dacă înlocuiești carnea și lactatele cu chipsuri și covrigei, da, pot avea probleme. De asemenea, avem și un câine de 5 ani, un Golden Retriever, de aproape 40 de kg, care de la trei luni are un regim vegan. Aici a fost simplu, în a-l hrăni, dar mai puțin simplu în a gestiona ura, lipsa de cunoaștere a oamenilor și lipsa de civilizație pe partea aceasta de a dezbate un subiect. Dar altfel, este simplu pentru că în ziua de azi se găsesc zeci de mărci de boabe pentru câini care sunt pe bază de plante și sunt fortificate cu tot ce trebuie. Este un câine perfect sănătos, are o blană foarte mare și frumoasă pe care toți o laudă în parc, este într-o formă excelentă și, pentru cei care au câini și cunosc problema clasică - în general câinii miros - mă refer la respirație - ei bine, la câinii vegani acest miros nu există, ceea ce este un mare câștig.