de Gheorghe Zmaranda
A venit din nou toamna, cu frunze arămii și ultimele recolte ale anului. Pe alei castanii și-au pierdut fructele. Castanele nu fac parte din meniul convențional al românilor, așa că puțini știu probabil că aceste fructe sunt o resursă importantă de vitamine, minerale, antioxidanții. Compoziția lor miraculoasă are beneficii extraordinare asupra sănătății noastre, mai ales în condițiile în care castanele își păstrează aceste proprietăți chiar și după gătire. Mai mult decât atât, acidul galic și acidul elagic, doi antioxidanți importanți, cresc în concentrație atunci când castanele sunt preparate termic. Dacă nu ați gustat niciodată din pulpa unei castane, o să fiți surprinși să constatați că acestea au un gust delicios, ușor dulce și sunt incredibil de versatile. Acestea pot fi pregătite în multe feluri, creme, umpluturi, salate, supe, piureuri.
Reduc inflamația intestinală și îmbunătățesc controlul zahărului în sânge
Pe lângă compoziția complexă de vitamine și minerale care își aduc aportul în menținerea sănătății organismului, castanele sunt și o sursă bună de fibre. Acestea sunt importante prin faptul că ajung în colon în mare parte nedigerate și se comportă precum un prebiotic. Astfel, bacteriile intestinale fermentează fibrele și generează diverși compuși benefici, inclusiv acizi grași cu lanț scurt. Concluziile celor mai recente studii arată că prin consumul de castane ne putem menține sănătatea intestinală, se reduce inflamația și avem un control mai bun al glicemiei. Este un aspect important, mai ales în cazul persoanelor care au diabet sau sunt predispuse la dezvoltarea acestei afecțiuni. Potrivit acelorași studii, antioxidanții din castane, spre exemplu, acidul galic și elagic, contribuie la menținerea unui nivel optim de zahăr în sânge și au capacitatea de a crește receptivitatea celulelor la insulină. În ceea ce privește consumul de castane, există și un paradox. Se recomandă un consum mic sau moderat pentru că excesul în consumul de castane poate contracara aceste beneficii pentru sănătate!
Prăjite sau fierte
Castenele pot fi pregătite în multe feluri, însă cea cele mai comune modalități sunt fie prăjirea, fie coacerea. Prin prăjire fructele lor capătă un gust ușor dulce și o textură moale asemănătoare cartofului dulce. Acestea pot fi puse la prăjit pe cărbuni încinși într-un grătar, într-un șemineu. Pot fi prăjite și pe aragaz, dar într-o tigaie de fier cu fundul perforat care permite flăcărilor să atingă castanele. La cuptor este o alternativă care implică și mai puțin efort. Din castanele fierte se pot obține piureuri și supe-cremă.
Piure cu... vanilie!
Ingrediente: 500 g castane decojite, 1 litru de apă, sare, 100 g zahăr, 1 păstaie de vanilie.
Mod de preparare: Se pun la fiert în apă castanele cu un praf de sare și păstaia de vanilie. După ce au fiert și s-au decojit castanele, acestea se blenduiesc și se adaugă, de asemenea, treptat supă, astfel încât piureul să aibă o textură moale.
Supă-cremă
Ingrediente: 500 g castane comestibile, 2 morcovi, 2 cepe, 1 țelină mică, sare, piper, 3 linguri cu ulei, 1 lingură cu unt, 1 foaie de dafin, 1 crenguță de rozmarin, coji de portocale, batoane de scorțisoară, 2 căței de usturoi, 200 ml smântână.
Mod de prepare: se recomandă fierberea lor într-o oală care să permită acoperirea cu apă în întregime a castanelor. Înainte de a fi puse la fiert trebuie spălate și se face o incizie mică orizontală peste parte rotunjită. În apa de fiert se pot pune coji de portocală, batoane de scorțișoară sau foi de dafin. Timpul de fierbere recomandat este de 15-20 de minute. Un indicator al faptului că acestea sunt fierte este acea incizie făcută înainte de fierbere prin care se va vede pulpa galbenă a castanelor. Dacă sunt pe deplin fierte castanele trebuie să fie moi și cremoase. Pentru a le putea decoji cu ușurință, castanele trebuie să fie calde, dar nu fierbinți. După ce se îndepărtează coaja exterioară, se îndepărtează și pielița care acoperă pulpa. Pentru a face supa-cremă se pun la călit în ulei și un pic de unt, țelina, morcovii și ceapa. Când legumele au un aspect ușor auriu se adaugă pulpele de castane împreună cu usturoi, sare, rozmarin și foi de dafin. Se călesc puțin împreună, după care se adaugă apă în cantitate suficientă încât să acopere complet întreaga compoziție. Se lasă la fiert circa 20 de minute, apoi compoziția se pune în blender și se adaugă treptat supa până se obține consistența dorită. Supa-cremă de castane se poate servi apoi cu crutoane și smântână.
Ştiaţi că...
... în compoziția castanelor se găsesc antioxidanți precum vitamina c, acid galic, acid elagic, taninuri, alcaloizi, diverși polifenoli, luteina, zeaxantina care ne protejează împotriva radicalilor liberi responsabili de producerea stresului oxidativ? Astfel, consumul de castane scade riscul apariției bolilor de inimă, reduce rezistența la insulină și suprimă creșterea și răspândirea tumorilor.
... datorită conținutului de potasiu (asigură 11% din necesarul zilnic), consumul de castane contribuie la reglarea tensiunii arteriale? S-a stabilit științific că o dietă bogată în potasiu poate reduce riscul de boli de inimă cu până la 27% și cu 24% riscul de accident vascular cerebral.
... aceste fructe au un conținut bogat în vitamine și minerale precum cupru, mangan, vitamina B6, vitamina C, tiamină, acid folic, riboflavină și potasiu, dar și fibre? Studiile au arătat că în zece castane prăjite se regăsește 15% din necesarul zilnic de fibre.
Desert glazurat
O altă modalitate prin care vă puteți bucura de beneficiile consumului de castane este pregătirea lor sub formă de desert. Castanele glazurate arată spectaculos și au un grad redus de dificultate la pregătire, doar că prepararea lor se întinde pe parcursul a câtorva zile.
Ingrediente: 2 kg castane, 1 kg zahăr, 1 păstaie de vanilie.
Mod de pregătire: înainte de pregătirea propriu-zisă este recomandat să puneți castanele la hidratat în apă rece pentru 24 de ore. Se fierb apoi circa 20 de minute și, ulterior, se decojesc. Se prepară apoi siropul prin amestecarea zahărului cu apă. Compoziția aceasta se lasă la fiert pentru zece minute, până devine ușor cremoasă. Castanele și păstaia de vanilie se pun și ele în acest amestec și împreună se omogenizează la foc mediu pentru încă zece minute. Ulterior, castanele vor rămâne în acest sirop pentru 24 de ore. După acest interval, se scot castanele, siropul se dă în clocot și apoi adăugați din nou castanele pentru zece minute. Se lasă din nou la răcit în această compoziție pentru 24 de ore și se repetă aceeași operațiune încă două zile. La finalul perioadei de pregătire, se scot castanele și se pun la uscat pe o foaie de copt. Deși perioada de prelucrare este lungă, castanele glazurate sunt delicioase.