de Simona Lazăr
Vine, vine Halloweenul... și cu el crește interesul pentru dovleac. Și nu doar pentru decoruri! Dacă aveți diabet (sau pur și simplu vreți să scădeți cantitatea de calorii și de carbohidrați de la o masă), atunci ideal e să mâncați ceva „de sezon”. Dovleacul - fie cel simplu, fie cel numit „plăcintar” - este un ingredient potrivit. Vă plac gusturile asiatice, mai ales cele care conțin curry? Ei bine, în anotimpurile reci (sfârșitul toamnei şi iarna), o fiertură de linte și dovleac, în care adăugaţi curry, turmeric, precum și alte mirodenii, nu doar că vă va aduce gustul și parfumul Indiei în bucătărie, dar vă va întări și imunitatea!
Paste „fără paste”
Lasagna este un „clasic” al rețetelor cu paste, al cărui „epicentru” este Italia, dar care s-a răspândit în toată Europa și peste Ocean, în America (dusă, rețeta, de emigranții italieni din secolele XIX-XX). Dar ce ați zice de o rețetă fără carbohidrați, în care pastele sunt înlocuite de dovleac-plăcintar? Preparatul poate fi și un „dulce” neobișnuit, agreat de diabetici (între altele și pentru că unul dintre ingrediente - scorțișoara - chiar are „puterea” de a scădea zahărul din sânge). Dacă aveți în casă un „spiralizer” (un device de bucătărie care vă permite să tăiați orice legumă sub formă de spaghetti ori de spirală), atunci folosiți-l cu încredere pentru a crea preparate fabuloase și sănătoase, cum sunt și spaghetele din dovleac.
Curry de linte și dovleac
Ingrediente: 4 căni cu supă (stock) de pasăre, 1 cană cu linte, 330 g piure de dovleac, 3 tulpini de apio (tăiate felii), 2 morcovi (rondele), 1 praz (rondele), 4-6 mănunchiuri de conopidă, 3 căței de usturoi (zdrobiți), 1 bucată de ghimbir proaspăt (dat pe răzătoare), 1 lingură de curry, 1 linguriță cu chimen (măcinat), 1 linguriță cu turmeric, 1/2 linguriță cu scorțișoară, 1 lime (feliat).
Mod de preparare: puneți lintea la fiert în supa de pasăre. După 10-15 minute, adăugați celelalte ingrediente (mai puțin lime). Aduceți din nou vasul la fierbere, acoperiți și, eventual, puneți-l în cuptor, pentru 20-25 de minute. Când toate ingredientele au fiert, scoateți jumătate dintre ele și folosiți blenderul, pentru a obține un fel de supă-cremă. Adăugați cantitatea rămasă, amestecați și decorați cu lime.
Sfat: dovleacul „de iarnă” este foarte bun pentru acest preparat, nefiind nici foarte dulce.
Lasagna cu dovleac-plăcintar
Ingrediente: 1 dovleac-plăcintar de mărime medie, 330 g mozzarella (dată pe răzătoare sau mărunțită), 1 linguriță cu scorțișoară măcinată, 1 linguriță cu chimen măcinat, 8-10 frunze de varză crudă (frunze mai mari).
Mod de preparare: încălziți cuptorul la 200 de grade Celsius. Curățați dovleacul de coajă și de semințe și tăiați-l felii subțiri, pe lungime (puteți folosi și un feliator de mezeluri pentru asta). Acoperiți tava de copt sau vasul de yena pe care îl folosiți pentru lasagna cu felii de dovleac, pe care le asezonați cu scorțișoară și chimen. Scoateți nervurile frunzelor de varză, decupați-le, eventual, în forme dreptunghiulare (cât de mari se poate) și așterneți-le peste stratul de dovleac. Adăugați mozzarella și presărați mirodeniile. Reluați, în aceeași ordine, de câte ori se poate, până terminați toate ingredientele. Aveți grijă ca ultimul strat să fie de brânză. Dați la cuptor, pentru 35-40 de minute.
Sfat: puteți adăuga în acest preparat și semințele de dovleac, chiar dacă e migălos să le uscați și să le dați coaja jos, însă preparatul va fi delicios.
Frigărui cu legume și dovleac
Ingrediente: 1 zucchini, 1/2 dovleac plăcintar, 1 ceapă roșie mare, 1 ardei gras galben, 1 ardei gras roșu și 1 ardei gras oranj (sau verde), 3 roșii, 1/4 cană cu parmezan ras (sau altă brânză tare, cu conținut redus de grăsimi și sare), 2 lingurițe cu cimbru, 2 lingurițe cu oregano.
Mod de preparare: încălziți cuptorul la 220 de grade Celsius. Tăiați toate legumele în rondele (sau în orice altă formă, doar să fie asemănătoare ca dimensiune) și așezați-le, alternativ, pe frigărui. Presărați ierburile și o parte din parmezan. Puneți într-o tavă, la cuptor, pentru o oră, până ce toate legumele se înmoaie și încep a se rumeni. Așezați legumele pe farfurie (păstrând sau nu bățul de la frigăruie), presărați restul de brânză rasă și serviți.
Sfat: aduceți alături un sos picant de tomate sau un sos alb - remoulade, cu usturoi etc.
Spaghete din dovleac
Ingrediente: 1 dovleac de mărime potrivită (dat prin mașina de spiralat), 1 lingură cu ulei de măsline, 2 căței de usturoi, 1 cană cu mazăre verde (de preferat din cea congelată), 3 linguri cu pătrunjel verde (tocat), 3 lingurițe cu oregano, coaja rasă de la o lămâie, 1/2 cană cu parmezan ras (sau o brânză dietetică, dar tare), sare, piper.
Mod de preparare: încălziți cuptorul la 220 de grade Celsius. Într-un vas termorezistent puneți puțină apă, adăugați spaghetele de dovleac și dați la cuptor, la 180 de grade Celsius, pentru 20-25 de minute. După primele 10 minute, adăugați mazărea. Când dovleacul și mazărea s-au înmuiat, scurgeți zeama rămasă și păstrați-o într-o cană. Într-o cratiță, puneți uleiul și rumeniți în el usturoiul mărunțit, timp de două-trei minute. Adăugați pastele de dovleac, mazărea, condimentele, brânza și coaja rasă de lămâie și zeama rămasă de la spaghete și mazăre. Amestecați totul și mai lăsați două-trei minute pe foc, cât să se întrepătrundă gusturile.
Sfat: folosiți spaghete din legume de câte ori vreți să experimentați rețetele de paste „altfel”. Prin comparație, o porție de spaghete „clasice” are 400 de calorii, în vreme ce una de spaghete din dovleac are numai 40 de calorii. Și doar 10 g carbohidrați!
Dovleac la grătar
Ingrediente: 500 g dovleac sau dovleac plăcintar, 4 linguri cu oțet de orez, 3 linguri cu miso, 3 linguri cu apă, 2 linguri cu sos de soia, 1 lingură cu ulei de susan.
Mod de preparare: amestecați toate ingredientele de mai sus într-un bol, mai puțin dovleacul, pe care îl tăiați în felii potrivit de groase. Puneți feliile de dovleac în marinada obținută, pentru maximum două ore. Încălziți grătarul și coaceți pe el feliile de dovleac cât să se înmoaie, câte trei-patru minute pe fiecare parte.
Sfat: recomandarea este de a folosi miso alb, care a fost pregătit, prin fermentare, din boabe de soia, orez și malț de orz.