de Simona Lazăr
Între regim, dietă și post, persoanele cu diferite afecțiuni medicale ajung să se întrebe cum pot face mai bine să armonizeze cerințele acestora. Puteţi să țineţi post dacă sunteţi la un regim alimentar impus de o boală de care suferiţi? Haideți să vedem cum s-ar putea „descurca” un bolnav cardiovascular care ar vrea să țină postul Crăciunului. Pentru că nu e nevoie de proteină animală și nici de un plus de lipide animale, atunci când suntem cardiaci și vrem să mâncăm sănătos, există nenumărate soluții culinare, savuroase și interesante. Prazul, mazărea și anghinarea, ceapa și usturoiul, ciupercile și dovlecii - toate sunt ingrediente din care putem prepara ușor, în miezul iernii și al postului, mâncărurile care ne plac cel mai mult (ori ne pot oferi variația culinară pe care ne-o dorim). În continuare, aveți câteva rețete care sperăm să vă inspire și să vă fie de folos.
Ciorbă de praz
Ingrediente: 1 litru de supă de legume (sau 1 litru de apă), 300 g praz, 20 g țelină, 1 lingură cu ulei, 20 g orez, 1 legătură de pătrunjel, 1 cană cu suc de roșii.
Mod de preparare: spălați prazul și tăiați-l în felii nu mai groase de 1 cm, pe care le înăbușiți în ulei. Adăugați orezul și, după câteva minute (timp în care se amestecă din când în când cu o spatulă de lemn), turnați o jumătate de cană cu supă de legume sau cu apă și lăsați să fiarbă înăbușit. Când lichidul a mai scăzut, dați vasul deoparte. Într-o oală puneți la fiert (în restul de supă sau de apă) țelina tăiată mărunt. Când aceasta începe a se înmuia, adăugați compoziția de praz și orez. Lăsaţi să fiarbă împreună încă 10-15 minute, apoi acriți cu sucul de roșii și presărați pătrunjel tăiat mărunt.
Supă-cremă de mazăre
Ingrediente: 1 litru de apă, 200 g boabe de mazăre, 200 g cartofi, 100 g morcov, 100 g rădăcină de pătrunjel, 1 ceapă mică, 10 g margarină (sau 1 ceșcuță cu smântână vegetală de gătit), mărar; crutoane (pentru servire).
Mod de preparare: aduceți apa la punctul de fierbere, apoi adăugați în ea toate legumele (pe care le-ați spălat și curățat - după caz). Când sunt bine fierte, treceți-le printr-o sită deasă, apoi adăugați, puțin câte puțin, apa în care acestea au fiert. Puneți din nou vasul pe foc, iar când începe să dea în clocot, trageți-l deoparte, adăugați margarina (sau smântâna vegetală) și mărarul tocat mărunt. Aduceți la masă cu crutoane de pâine.
Anghinare umplută
Ingrediente: 2-4 anghinare, 1 ceapă, 100 g ciuperci, 1 lingură cu ulei, 1 morcov, 1 roșie, 1/2 pahar cu vin alb, piper, nucșoară, 1 lămâie, pătrunjel verde, coriandru verde; margarină sau ulei pentru uns vasul termorezistent.
Mod de preparare: spălați anghinarea și curățați-o de primele frunze (care sunt mai tari și mai bătrâne), stoarceți puțină zeamă de lămâie peste ele (pentru a nu se oxida și a-și păstra culoarea frumoasă). Puneți anghinarea la fiert în apă cu sare și 1 linguriță cu zeamă de lămâie. După ce au fiert (dar sunt încă tărișoare), scurgeţi bucățile de anghinare și scoateți-le „inima” (extrăgând-o prin partea de jos). Din ciupercile tocate, ulei și pătrunjel și/sau coriandru pregătiți o umplutură pentru anghinare. Condimentați cu piper și nucșoară rasă și apoi umpleți bucățile de anghinare prin locul pe unde ați scos miezul lor. Faceți-le câte un „capac” din felii de morcov. Ungeți un vas termorezistent cu ulei sau cu margarină, așezați bucățile de anghinare umplute, puneți între ele inimile de anghinare, așezați peste acestea felii de morcov și de roșii. Turnați vinul deasupra și presărați, dacă mai este, pătrunjel și/sau coriandru tocat. Acoperiți vasul. Dați la cuptor pentru 30-40 de minute. Descoperiți vasul și mai lăsați încă cinci-zece minute, ca să se rumenească.
Ciuperci á la grec
Ingrediente: 300 g ciuperci, 200 ml vin alb sec, 1 lingură cu ulei, 1 lămâie, 1 lingură cu pastă de tomate.
Mod de preparare: e indicat să folosiți champinioane mici, pe care le spălați, le curățați de pieliță și de impurități, le scurgeți de apă și le căliți, pentru început, în ulei (întregi sau tăiate în jumătăți, în funcție de dimensiunea lor). Stingeți cu vin alb, apoi adăugați pasta de tomate (dizolvată în foarte puțină apă caldă). Ciupercile le lăsați pe flacăra iute, timp de şapte-opt minute, amestecând din când în când ușor cu spatula. Trageți vasul de pe foc și lăsați să se răcească. Tăiați lămâia în două: jumătate o tăiați felii, pe care le puneți peste ciuperci, în vasul de prezentare, iar cealaltă jumătate o stoarceți și o adăugați în mâncare.
Spumă de griș cu mere
Ingrediente: 500 g mere curățate de coajă, 40 g griș, 30 g zahăr, 1 pahar cu apă.
Mod de preparare: puneți la fiert merele tăiate în sferturi în apă clocotită (în care ați dizolvat înainte zahărul). Când acestea s-au înmuiat, le scoateți cu o spumieră și le treceți printr-o sită, până obțineți un piure fin, pe care, cu adaos din zeama în care au fiert merele, îl puneți din nou pe plită, la foc mic. Adăugați grișul în ploaie și amestecați ușor, pentru a-l integra. Continuați să amestecați în vasul de pe foc încă trei-patru minute. Trageți de pe plită și, cu un tel, bateți cu putere, până ce amestecul respectiv devine spumos. Umeziți cupele pentru desert cu apă rece și turnați apoi spuma, iar pentru decor (și un plus de gust) folosiți o dulceață, un gem sau un sirop, după gust.
Dovleac cu orez
Ingrediente: 250 g orez, 1 farfurie plină cu dovleac (fiert sau copt), tăiat în bucăți de mărime potrivită, 30 g nuci, 20 g zahăr, 2 linguri cu făină, margarină sau ulei pentru uns vasul termorezistent.
Mod de preparare: fierbeți orezul în apă cu zahăr. Puneți mai multă apă la fiert, pentru că o parte din această apă de orez o veți folosi în altă etapă a preparării. Când orezul e bine fiert, îl scurgeți și îl dați deoparte. Pisați nucile. Dovleacul îl zdrobiți și îl amestecați bine cu nucile pisate. Adăugați puțin din zeama obținută la fierberea orezului și amestecați bine cu un tel, pentru ca această compoziție să devină spumoasă. Integrați orezul. Ungeți un vas termorezistent cu margarină sau cu ulei, tapetați cu făină și turnați toată compoziția în el. Dați la cuptor, la foc potrivit, pentru 15-20 de minute. Acest preparat îl puteți servi cald, în cupe, sau rece, tăiat ca o prăjitură.
Cartofi cu usturoi şi ceapă
Ingrediente: 4 cartofi de mărime potrivită, 2 cepe, 1/2 căpățână de usturoi, 1 lingură cu ulei.
Mod de preparare: fierbeți cartofii în coajă, apoi curățați-i și tăiați-i în felii. Tăiați ceapa solzișori și usturoiul mărunt, cu un cuțit (nu-l zdrobiți!). Înăbușiți ceapa și usturoiul cu ulei și puțină apă. Puneți cartofii într-un vas termorezistent, adăugați ceapa și usturoiul și dați la cuptor pentru câteva minute, să se rumenească. Cei care nu suportă usturoiul, pot renunța la acesta, din rețetă.