de Simona Lazăr
Poate că Elvis Presley (născut la 8 ianuarie 1935) a fost „Regele”, dar a mâncat ca un om obișnuit „din Sud”, permițându-și prea puțin extravaganțe culinare. Ce mânca era bun și gustos și, se vede și în fotografiile din ultimii săi ani, se cam „lipea” de șolduri și aducea kilograme în plus!... Budincile și sendvișurile dulci se numărau printre preferatele lui. Îndrăgea bananele, untul de arahide și carnea de vită. Probabil cel mai cunoscut preparat din lunga listă de bucate favorite a lui Elvis Presley este sendvișul cu unt de arahide și banane. Într-una dintre cărțile care explorează (și exploatează) relația artistului cu mama lui, Gladys, este amintit acest preparat, care cunoaște mai multe variante. E vorba, practic, despre o franzelă albă, tăiată pe lung, umplută cu unt de arahide și felii de banane sau, în unele cazuri, și cu slănină, tăiată cubulețe și bine rumenită. Legenda spune că Elvis se trezea adeseori peste noapte sau dimineața foarte devreme, își pregătea aceste sendvișuri (nu doar unul!) și le înfuleca apoi cu o foame pantagruelică.
Cărți de bucate „tribut”
Elvis Presley era un gurmand. Mărturiile celor care i-au fost în preajmă, de-a lungul timpului, relevă fără doar și poate acest adevăr. Și nu e de mirare că, de-a lungul timpului - și mai cu seamă după moartea lui - o dată ce gloria și faima lui au crescut, și au crescut, au apărut mai mult de o duzină de cărți de bucate cu rețetele preferate de star sau cu feluri de mâncare inspirate de cântecele și de personalitatea lui. Una dintre cele mai credibile surse rămâne, fără îndoială, Nancy Rocks, cea care a fost pentru mulți ani bucătăreasa personală a Regelui Rock-and-roll-ului. Unul dintre titlurile lansate de Nancy Rocks este „The Presley Family Recipes Cookbook” („Cartea de bucate a familiei Presley”), scrisă în colaborare cu fiica sa, Vester. A fost publicată în 1989 și conține aproape 150 de rețete, multe dintre acestea ilustrate. În 1992, Elisabet McKeon scria „Fit For A King - Elvis Presley Cookbook”, un omagiu culinar adus celui care a fost Regele suprem al muzicii: The King! Cartea a fost atât de bine prizată de publicul american al genului - ca și de fanii lui Elvis -, încât, până în anul 2000, a fost reeditată de cel puțin cinci ori. A cunoscut, de asemenea, mai multe variante și forme de prezentare. În 1994, de exemplu, ea a fost reeditată în colecția dedicată celebrităților lumii de celuloid: „A Cookbook and a Memory Book”, care adună laolaltă rețete și amintiri despre cel care a cucerit pentru totdeauna nu doar Hollywoodul, ci și întreaga planetă. Să spunem că Elvis este și azi cel mai bine vândut cântăreț din toate timpurile și din toate genurile muzicale. Câțiva ani mai târziu avea să apară, în aceeași colecție hollywoodiană, și volumul „Presley Family & Friends Cookbook”, un volum scris de cei care l-au cunoscut cel mai bine pe artist. Între semnatarii textelor și ai rețetelor se numără: Donna Presley Early (verișoară bună a lui Elvis, o actriță apreciată, la rândul său), Edie Hand (actriță și producător de film și de televiziune), Darcy Bonfils (producător de televiziune), Jim Clark (regizor).
Mici și gustoase bucurii
Cărțile de bucate care explorează universul culinar al lui Elvis Presley sunt încântătoare și incitante. Din păcate, fiind publicate aproape exclusiv peste Ocean, accesul la ele este unul limitat. Știm însă că putem descoperi între paginile lor rețeta tortului de la nunta lui Elvis cu Priscila, celebrul sendviș cu unt de arahide prăjit și cu banane - care este de fapt un sendviș la grătar, obișnuit în zilele de iarnă pentru anumite case din Sudul Statelor Unite. Aflăm că lui Elvis îi plăceau feliile groase de roșii proaspete, alături de orice fel de friptură - cu felii la fel de groase de ceapă. Mânca cu plăcere spaghete și era înnebunit după sendvișul cu chiftele, pregătit într-o manieră aparte. Prăjitura „Elvis” este, de fapt, unul dintre sendvișurile preferate ale lui Elvis Presley, transformat de bucătăreasa lui, Nancy Rocks, într-o prăjitură delicioasă, cu un amestec incitant de dulce-sărat. Rețeta prăjiturii cu mere, pentru cafeaua de la micul dejun aceeași bucătăreasă ar fi aflat-o de la impresarul lui Elvis, colonelul Tom Parker, după ce cântărețul ar fi gustat prima dată din ea la o aniversare a celui de al doilea. „Legenda” spune că deși lui Elvis nu îi plăcea turnura pe care a luat-o relația cu impresarul său, nu a renunțat niciodată la această coptură delicioasă a dimineților.
Prăjitura „Elvis”
Ingrediente: 3 linguri cu amidon din porumb, 300 ml lapte, 75 g zahăr, 5 gălbenușuri, 1/3 cană cu spumă de unt de arahide, 1 borcan mare cu spumă de bezea (pregătită din 5 albușuri), 3 felii de bacon, tăiate în cubulețe, 2-3 banane (curățate și tăiate în felii subțiri), aluat pentru o tartă (copt deja, în formă rotundă, tradițională).
Mod de preparare: într-o cratiță, amestecați laptele cu 50 g zahăr şi aduceți la fierbere, la foc mediu. Într-un castron, bateți gălbenușurile. În alt vas, amestecați amidonul de porumb cu 50 g zahăr, apoi turnați gălbenușurile, amestecând până se omogenizează. Când laptele a început să fiarbă, luați-l de pe foc și turnați-l în fir subțire peste gălbenușuri, amestecând mereu, ca să nu se „gătească” gălbenușurile. Răsturnați amestecul obținut în cratiță și puneți vasul din nou pe foc, amestecând constant, ca să nu se coaguleze și să nu se prindă, pe fund. Când amestecul a ajuns să fiarbă și s-a mai îngroșat, luați-l de pe foc. Turnați într-o formă termorezistentă, așezați o folie de plastic direct pe compoziția fierbinte și lăsați să se răcească. Când s-a răcit, tăiați foaia de plăcintă în mai multe felii (straturi). Așezați o foaie de plăcintă, apoi felii de banane, presărați bacon, acoperiți cu o parte din spuma de unt de arahide, puneți o foaie de plăcintă deasupra și continuați de încă două-trei ori. Așezați deasupra spuma de bezea. Serviți.
Spumă de bezea (pentru prăjitura „Elvis”)
Ingrediente: 5 albușuri, 125 g zahăr, 2 linguri cu sirop de porumb (sau alt îndulcitor), 1/2 linguriță cu gelatină („topită” într-o lingură cu apă), 1/2 lunguriță cu vanilie, 1 praf de sare.
Mod de preparare: într-un bol din oțel inoxidabil de dimensiune medie, puneți albușurile, zahărul și siropul de porumb și amestecați împreună. Așezați vasul peste apa fierbinte (bain-marie) și încălziți la 170 de grade Celsius, amestecând continuu. Într-un castron mic turnați 1 lingură cu apă și gelatina și lăsați să se dizolve, apoi puneți-o în amestecul de ouă. Adăugați vanilie și sare la compoziția de ouă. Când aceasta ajunge la 170 de grade Celsius, se toarnă în bolul unui mixer electric și se bate până se răcește. Puneți spuma de bezea deasupra plăcintei „Elvis” pregătite și serviți!
Apple Coffee Cake Prăjitură cu mere pentru cafea
Ingrediente: 1 şi 1/2 cană cu făină, 2 și 1/4 lingurițe cu praf de copt, 1/2 cană cu zahăr, 1/2 linguriță cu sare, 1 ou, 1/2 cană cu lapte, 1/4 cană cu unt topit, 1 și 1/2 cană cu mere decojite, feliate. Pentru topping: 1/2 linguriță cu scorțișoară măcinată, 1/4 cană cu zahăr pudră, 2 linguri cu făină, 1 lingură cu unt.
Mod de preparare: ungeți o tavă de tort cu o lingură cu unt și lăsați-o deoparte. Într-un castron, cerneți o cană și jumătate cu făină. Adăugați praful de copt, o jumătate de cană cu zahăr, sare și o jumătate de linguriță cu scorțișoară. Într-un castron, separat, bateți oul. Adăugați laptele și un sfert de cană cu unt topit. Turnați amestecul lichid în restul de ingrediente. Adăugați merele. Amestecați bine. Turnați aluatul în tava pregătită. Într-un bol amestecați un sfert de cană cu zahăr, două linguri cu făină și o jumătate de linguriță cu scorțișoară pentru topping. Adăugați o lingură cu unt și amestecați până se sfărâmițează. Presărați toppingul peste aluat. Coaceți la 200 de grade Celsius timp de 30 de minute sau până când o scobitoare introdusă în aluat iese curată.
Aceasta era prăjitura preferată a lui Elvis Presley pentru cafeaua de dimineață.
Meatball Sandwiches
Ingrediente: 400 g carne de vită tocată, 2 linguri cu apă, 1 şi 1/2 linguriță cu sare, ardei iute (boia; după gust), 1 ou, 1 lingură cu lapte, 10 linguri cu pesmet, 3 linguri cu ulei de palmier (se poate folosi și ulei de floarea-soarelui), 3 roșii, 1 ceapă (tăiată solzișori), 5 chifle pentru hamburger.
Mod de preparare: într-un bol, amestecați carnea de vită, apa, ardeiul iute (boiaua). Formați mici chiftele și așezați-le pe o farfurie. Separat, bateți oul și laptele. Treceți chiftelele prin oul bătut, apoi prin pesmet. Încălziți uleiul de palmier și prăjiți chiftelele în acesta. În același timp, curățați roșiile de pielițe și dați-le prin blender. Puneți sosul de roșii la fiert, să scadă, cu sare. Dați să se răcească. Tăiați chiflele în două, ungeți-le pe interior cu sos de roșii, adăugați chiftelele și ceapa tăiată felii.
Ham and sweet potato in oven
Ingrediente: 1 și 1/2 cană cu șuncă (slănină) tăiată în cuburi, 1 lingură cu unt, 400 g cartofi dulci (fierți), 2 ouă (bătute), 1/2 cană cu lapte, 1 și 1/2 lingură cu suc de lămâie, sare.
Mod de preparare: rumeniți șunca în unt. Într-un bol, blenduiți cartoful dulce, până se face spumă. Adăugați oul bătut, laptele, sarea, zeama de lămâie. Amestecați șunca prăjită, în această compoziție. Ungeți cu grăsime un vas termorezistent, turnați în el compoziția și dați la cuptor, la 180 de grade Celsius, pentru 45 de minute.
Country baked ham
Ingrediente: 1 bucată de șuncă de mărime potrivită, piper, cimbru (după gust), 1 și 1/2 cană cu pastă de tomate, 1 cană cu brânză tare, rasă, 1/4 cană cu ceapă tocată, pătrunjel verde (tocat).
Mod de preparare: puneți bucata de șuncă într-un vas termorezistent, uns cu ulei (sau altă grăsime). Presărați cimbru și piper. Într-un bol, amestecați pasta de tomate, brânza, ceapa și pătrunjelul verde. Turnați acest amestec peste șuncă. Acoperiți vasul cu folie de aluminiu și dați la cuptor, la 180 de grade Celsius, pentru 45 de minute. Întoarceți o dată vasul în cuptor, în acest timp.
Beef and bean casserole
Ingrediente: 1 lingură cu unt, 250 g carne de vită tocată, 1 linguriță cu sare, 2 şi 1/2 căni cu suc de roșii, 2 şi 1/2 căni cu fasole boabe (fiartă și scursă), 1/2 cană cu pâine tăiată cuburi și rumenită în unt.
Mod de preparare: ungeți cu grăsime un vas termorezistent. Topiți untul într-un bol, apoi adăugați sarea și sucul de roșii. Separat, amestecați fasolea boabe cu carnea tocată. În vasul pregătit dinainte puneți amestecul de carne și fasole (dar să îl așezați mai către mijlocul vasului). Turnați sucul de roșii (preparat ca mai sus). Presărați cuburile de pâine și dați la cuptor, la 180 de grade Celsius, pentru 40 de minute.