de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Vedetă a medicinei tradiționale, plantă aromatică de excepție, menta este apreciată în toată lumea și pentru aspectul său proaspăt, și pentru aroma deosebită, și pentru proprietățile vindecătoare remarcate din cele mai vechi timpuri. Rețetele cele mai obișnuite devin imediat unele foarte speciale prin simpla adăugare a acestui condiment excepțional.
Taboulé de conopidă cu mentă
Ingrediente: 1 conopidă medie, fiartă în apă cu sare, 2 roşii, 1 castravete, 180 g măsline negre, frunze de mentă, 2 linguri cu ulei de măsline, sucul de la 1/2 lămâie.
Mod de preparare: tăiați conopida în bucăţi mici, puneţi-o într-un robot și mixați până obţineţi boabe mici. Așezați conopida într-un castron, tăiaţi roşiile şi castravetele în cuburi și adăugaţi-le peste conopidă, apoi puneți măslinele felii și frunze de mentă tocate după gust. Turnați uleiul de măsline și zeama de lămâie.
Castraveți umpluți cu orez, somon afumat și mentă
Ingrediente: 40 g orez, 1 castravete, 1/2 avocado, 1 felie de somon afumat, frunze de mentă, semințe de susan, 1 ceapă feliată prăjită.
Mod de preparare: gătiți orezul conform instrucțiunilor de pe ambalaj și lăsați-l să se răcească. Tăiați castravetele în jumătate pe lungime, răzuiți pulpa și tocați-o în bucăți mici. Umpleți interiorul cu orez fiert, pulpă de castravete, avocado tăiat și cubulețe de somon afumat. Presărați felii de ceapă prăjită, semințe de susan și menta proaspătă, tocată.
Mâncare de linte roşie cu mentă
Ingrediente: 1 pungă cu linte roșie pusă la înmuiat, 1 ceapă albă, 4 căţei de usturoi, migdale felii, 1 vânătă, 1 dovlecel, 1 morcov, curry, sos de soia, lapte de soia, mentă verde, 125 g porumb dulce la conservă, ulei de cocos.
Mod de preparare: migdalele se pun într-un castron și se lasă la înmuiat, apoi se scurg de apă şi, împreună cu o linguriţă cu curry, se mixează până se formează o pastă. Ceapa, usturoiul, morcovul se toacă foarte fin, apoi se pun într-o tigaie cu ulei de cocos încins. Se lasă legumele la foc mai tare cinci minute, apoi se adaugă pasta de migdale cu curry, dovlecelul şi vânăta tăiate cubulețe, se amestecă și se lasă la gătit șapte minute. Se toarnă și lintea scursă, laptele de soia și se menține mâncarea pe flacără 30 de minute, amestecând din când în când. La final se completează cu porumbul dulce scurs de zeamă și sosul de soia, se toacă o mână cu frunze de mentă și se mai lasă să dea două clocote.
Sărmăluţe din carne de oaie cu sos de mentă
Ingrediente: 20 de foi de spanac, 2 cepe albe, 450 g carne tocată de oaie, 4 linguri cu pătrunjel tocat, 4 linguri cu mentă tocată, 2 linguri cu mărar, 1 lingură cu cimbru uscat, 5 linguri cu sos de roşii, piper, sare după gust, 5 linguri cu orez. Pentru sos: 100 ml smântână, 100 ml iaurt, 2 linguri cu mentă tocată, 2 căţei de usturoi, sare după gust.
Mod de preparare: se toacă ceapa și se amestecă cu carnea, ierburile tocate, sosul de roşii, o lingură cu sare şi una cu piper proaspăt măcinat. Se amestecă bine toate ingredientele cu mâna. Într-un vas se pune apa la fiert, se opăresc scurt frunzele de spanac, una câte una, apoi se așază amestecul de carne și se rulează. Pe fundul unui vas adânc se așază câteva frunze de spanac şi toate sărmăluţele, în straturi, turnându-se câte puțin ulei peste fiecare rând. Se completează cu apă până se acoperă conținutul, se așază deasupra o farfurie întoarsă și se dă vasul la cuptorul încălzit la 190 de grade Celsius, pentru două ore. Sărmăluțele se servesc fierbinţi, cu sos de iaurt cu mentă.
Pui cu mentă
Ingrediente: 8 bucăţi de carne de pui fără os, 1 lingură cu miere, 2 linguri cu suc de lămâie, 2 linguri cu iaurt, 4 linguri cu mentă tăiată mărunt, sare şi piper după gust.
Mod de preparare: carnea de pui se înţeapă cu o furculiţă. Restul ingredientelor se amestecă şi se adaugă peste carne. Se lasă la marinat 30 de minute. Într-o tavă de friptură aşezați o foaie de aluminiu şi puneți puiul împreună cu sosul. Se dă la cuptor până capătă o tentă aurie. Se serveşte cu garnitură de cartofi.
Kolokythokeftedes
Ingrediente: 700 g dovlecei, 150 g feta, 2 căței de usturoi, 3 fire de ceapă verde, 1 legătură de mărar, 1/2 legătură de pătrunjel, frunze de mentă, 2 ouă bătute, pesmet, sare, piper, 3 linguri cu ulei de măsline.
Mod de preparare: dovleceii se curăță de coajă și se dau pe răzătoare, se presară cu sare, se lasă cinci minute, se scurg și se amestecă cu usturoiul pisat, ceapa verde tocată mărunt, verdeața tăiată, feta și ouăle bătute. Se adaugă în compoziție pesmetul, se condimentează cu sare și piper, apoi se formează chifteluțe care se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, unsă cu puțin ulei. Se dau la cuptor pentru 40 de minute. Se servesc simple sau cu iaurt cu usturoi și mărar.
Rechin prăjit cu mentă
Ingrediente: 2 felii de coadă de rechin, 100 g orez sălbatic, 4 căţei de usturoi, sare, piper, ulei, frunze de mentă uscată, 1 lingură cu unt.
Mod de preparare: feliile de peşte se condimentează, se presară menta uscată şi se stropesc cu ulei, după care se pun la rece 20 de minute. Orezul se lasă la fiert în apă cu sare, iar când este gata se scurge. Peştele se frige într-o tigaie antiaderentă, în care s-au pus felii de usturoi şi puţin ulei. Carnea se prăjește câte două minute pe fiecare parte, apoi se scoate pe un prosop de bucătărie. În tigaia în care s-a rumenit peștele se pune orezul cu unt, se amestecă şi se potrivește de sare. Se servește alături de pește, opțional cu sos de smântână.
Supă rece de mazăre cu mentă
Ingrediente: 250 g mazăre fiartă (din conservă), 200 ml supă de legume, 1 lingură cu smântână, sare, piper, frunze de mentă. Pentru decor: ulei de măsline, bucățele de brânză feta.
Mod de preparare: în vasul mixerului vertical amestecați mazărea şi supa rece de legume, apoi adăugați smântâna sarea, piperul şi amestecați bine totul. Se presată mentă după gust.
Miel pe grătar, marinat în miere şi mentă
Ingrediente: carne de miel, 120 ml ulei de măsline, 120 ml zeamă de lămâie, 120 ml vin, 60 g miere, 2 linguri cu rozmarin proaspăt tocat, 3 linguri cu mentă proaspătă tocată, 4 căţei de usturoi feliaţi, 1 linguriţă cu sare, piper după gust.
Mod de preparare: amestecaţi uleiul de măsline, zeama de lămâie, vinul, mierea, rozmarinul și menta, usturoiul, sarea şi piperul. Daţi fiecare felie de carne prin această marinată, așezați carnea într-un bol, iar la sfârşit turnaţi restul de lichid deasupra. Acoperiţi vasul şi daţi la frigider cel puţin patru ore sau peste noapte. Încingeţi bine grătarul, scoateţi feliile de carne din marinată, lăsaţi usturoiul şi menta pe carne şi coaceţi bucățile de miel pe foc mediu, cinci minute pe fiecare parte, până când se rumenesc. Curăţaţi ceapa, presăraţi-o cu puţină sare şi piper, stropiţi-o cu ulei de măsline și frigeți-o pe grătar la foc mediu.