de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Adevărat nectar al zeilor, mierea este un superaliment, un supervindecător și un superdeliciu. Acest neprețuit produs al albinelor este un ingredient care face din orice prăjitură o vedetă culinară, întrucât parfumul său unic scoate în evidență diverse combinații de gusturi și arome, deserturile cu miere fiind unele dintre ele mai rafinate și mai gustoase.
Biscuiţi cu fulgi de ovăz şi miere
Ingrediente: 100 g fulgi de ovăz (+2 linguri cu fulgi, pentru presărat biscuiţii), 225 g făină integrală de grâu, 100 g zahăr brun, 50 g miere, 50 ml ulei de floarea-soarelui, 100 ml lapte de soia, 50 g nuci, 50 g bobițe de ciocolată neagră, 8 g praf de copt, 1 vârf de cuţit cu sare.
Mod de preparare: se pun mierea, uleiul, zahărul şi laptele de soia într-un vas și se mixează până când se omogenizează puţin, apoi se presară făina amestecată cu praful de copt, fulgii de ovăz, nucile tocate (nu foarte mărunt), ciocolata şi sarea și se frământă până când se obţine un aluat compact. Cu mâinile uşor umezite, se formează biluţe de mărimea unei nuci, se pun cele două linguri cu fulgi de ovăz păstrate separat într-o farfurie şi se aplatizează fiecare biscuit în farfuria cu fulgi. Se așază biscuiţii astfel ornați în tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt şi se coc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru circa 20 de minute. Se lasă biscuiții să se răcească pe un grătar, procesul de răcire ducând și la întărirea acestora.
Turtă dulce
Ingrediente: 500 g făină, 350 g miere, 100 g zahăr, 100 g unt, 1 ou, 1 lingură cu cacao, 10 g bicarbonat de sodiu, 3 linguri cu lapte, 25 g condimente pentru turtă dulce (scorţişoară, cardamom, nucşoară, cuişoare, anason, coriandru). Pentru glazură: 350 g zahăr pudră, 1 albuș mare, 3 picături de zeamă de lămâie.
Mod de preparare: se amestecă mierea cu untul şi zahărul într-o crăticioară care se pune pe foc foarte mic. Când zahărul este complet topit, se stinge flacăra şi se lasă să se răcească trei minute. Se adaugă oul, o lingură cu cacao, mixul de condimente şi se combină totul foarte bine. Se presară făina şi se frământă până la înglobarea perfectă, iar la final se toarnă bicarbonatul dizolvat în trei linguri cu lapte şi se frământă bine din nou. Aluatul se acoperă cu folie de plastic și se dă la rece pentru 24 de ore. După acest răstimp, se împarte aluatul în două bucăţi şi se întinde fiecare pe blatul de lucru bine presărat cu făină, în foaie subţire de 0,5 centimetri grosime. Se decupează diverse forme şi se aşază în tavă tapetată cu hârtie de copt. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius şi se coace turta dulce timp de opt minute, apoi se lasă să se răcească în tavă, după care se decorează după preferințe. Pentru glazură, se mixează foarte bine albuşul amestecat cu un vârf de cuţit cu sare şi zeama de lămâie. Se adaugă treptat zahărul pudră şi se bate încontinuu, până se obţine o compoziție cremoasă, care nu îşi pierde forma atunci când este aplicată pe figurinele de turtă dulce.
Trandafiri cu miere
Ingrediente: 500 g făină, 100 ml vin alb, 50 ml ulei, 100 ml apă, 1 vârf de cuțit cu sare, ulei pentru prăjit, miere, scorţişoară.
Mod de preparare: se pune făina într-un bol, iar în centru se toarnă uleiul şi vinul amestecate şi încălzite înainte, pentru două minute, la foc mic, iar la final completate cu apă. Se frământă până rezultă un aluat elastic, care se acoperă cu un şervet şi se lasă la temperatura camerei să se odihnească, timp de 30 de minute. Se întinde aluatul într-o foaie subţire, pe blatul de lucru presărat cu făină. Se taie cu o roată zimţată sau cu un cuţit fâşii lungi de 30 centimetri şi late de doi centimetri. Se ia fiecare fâșie și i se prind părţile laterale la o distanţă de doi centimetri, apoi se rulează în formă de spirală. Trandafirii astfel formați se lasă pe masa din bucătărie să se usuce pentru trei ore, apoi se prăjesc în baie de ulei încins, câte două minute pe fiecare parte, se scot și se pun la scurs pe hârtie absorbantă. Fiecare trandafir din aluat se trece apoi prin mierea amestecată cu puțină scorțișoară.
Clătite japoneze
Ingrediente: 200 g făină, 4 ouă, 1 lin-guriţă cu praf de copt, 2 linguri cu miere, 100 g zahăr, 4 linguri cu apă.
Mod de preparare: se mixează ouăle întregi cu zahărul până îşi dublează volumul şi se deschid la culoare, se adaugă făina treptat, ca să nu se formeze cocoloaşe, se amestecă bine, se toarnă mierea, apoi praful de copt dizolvat în apă, se bate în continuare până la omogenizare și se lasă compoziția cel puţin 30 de minute, acoperită, la frigider. Se pune la încins o tigaie antiaderentă, se umple o jumătate de polonic cu aluat şi se așază în centrul tigăii bine înfierbântate, care nu se mișcă - clătita se va întinde singură. Când apar primele băşicuţe cu aer, se întoarce pe partea cealaltă. Clătitele japoneze se servesc cu sirop de arţar sau de agave.
Baigli
Ingrediente: pentru blat: 250 g făină, 1 linguriţă cu zahăr, 1 vârf de cuțit cu sare, 50 g unt moale, 90 ml lapte călduţ, 15 g drojdie proaspătă, 1 ou, coajă de portocală. Pentru umplutură: 50 g stafide, 2 linguri cu rom, 125 g mac, 4 linguri cu miere, coajă de portocală.
Mod de preparare: într-un vas se pune făina cu sarea şi zahărul, se adaugă untul la temperatura camerei şi se amestecă până rezultă un aluat sfărâmicios. Separat se dizolvă drojdia în laptele călduţ, se face o groapă mică în făină, se toarnă drojdia lichefiată, se adaugă oul şi se frământă dinspre centru spre margini, până se obține un aluat moale şi elastic care apoi se lasă să crească, acoperit, până își dublează volumul. Pentru umplutură, peste macul măcinat se toarnă apă clocotită cât să-l acopere şi se lasă la înmuiat circa 30 de minute, după care se scurge foarte bine. Într-o tigaie antiaderentă se pun mierea, coaja de portocală şi stafidele ţinute în rom pentru 30 de minute şi stoarse bine. În momentul în care mierea s-a topit, se adaugă macul scurs şi se lasă pe flacără, amestecând des, zece minute. Când consistența umpluturii este omogenă, se oprește focul şi se lasă macul să se răcească. Se pudrează uşor cu făină bancul de lucru şi se întinde aluatul într-o foaie de un centimetru. Se pune umplutura de mac pe întreaga suprafaţă a foii şi se strâng bine capetele, apoi se rulează și se lasă să crească o oră în tava de cuptor tapetată cu foaie de copt. Pentru ca ruloul să nu se lăţească în timp ce dospeşte, se ridică marginile laterale ale hârtiei de copt şi se așază în fiecare parte a prăjiturii orice formă mai înaltă, astfel încât „corpul” desertului să fie susţinut în timp ce crește şi să nu se aplatizeze. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius, se unge baigli cu un gălbenuş frecat cu o linguriţă rasă cu zahăr pudră şi trei linguri cu lapte, se pudrează cu mac şi se coace pentru maximum 30 de minute.