de Camelia Onciu
Când spunem supă, ne vine în minte supa de pui care ne pune pe picioare atunci când suntem răciți. Adevărul e că și alte supe ajută organismul bolnav să se redreseze. Pentru fiecare simptom și fiecare boală se poate prepara o supă tămăduitoare. La bază sunt legumele și condimentele, din care se obține o fiertură hrănitoare, hidratantă și bogată în carbohidrați, vitamine, minerale, oligoelemente, fitonutrienți. Cu acest conținut e clar că supa poate avea un efect profund asupra capacității de însănătoșire. Cu o condiție: să alegeţi supele preparate în casă în locul celor la plic, pline de aditivi și conservanți. Adică, pregătiți-vă singuri supa care vă va face bine! Iată ce supă vă trebuie pentru afecțiunea de care suferiți.
Cercetări în farfurie
Studii recente au arătat că există o legătură între consumul de supă și starea de bine. În cadrul unui experiment, înainte de a rezolva integrame, oamenii au mâncat supă de pui cu tăiței, iar alții au mâncat altceva. Primii au avut rezultate mai bune. Cercetătorii au ajuns la concluzia că supa le-a indus o stare de spirit mai orientată spre sarcina de rezolvat. Creierul nostru asociază căldura fizică cu căldura socială. Într-un studiu din Japonia, studentele care au avut pe masă un bol cu supă caldă au exprimat atitudini mai prietenoase față de ceilalți, în comparație cu cele care au consumat lichide reci.
Usturoi și cimbru când apare tusea
Această supă excelentă este minunată pentru a vă ajuta să scăpați de tuse și răceală și pentru a vă proteja de alte virusuri sau bacterii. Usturoiul și ceapa pot provoca uneori o transpirație ușoară, ceea ce este bine, deoarece acest lucru vă ajută să eliminați răceala și tusea. Usturoiul reglează coagularea sângelui. Cimbrul este un dezinfectant natural al căilor respiratorii.
Ingrediente: 4 căpăţâni de usturoi, 2 cepe, ulei de avocado, cimbru proaspăt, supă de legume sau de pui, 1/2 baton de scorțișoară, sare și piper.
Mod de preparare: se pun la cuptor trei căței de usturoi desfăcuți, cu puțină sare și piper și ulei de avocado. Se lasă tava în cuptor 45 de minute la 180 de grade. Prăjiți ceapa mărunțită la foc mic. Adăugați cățeii de usturoi rămași tăiați mărunt și cimbrul și prăjiți ușor încă cinci minute. Scoateți cățeii de usturoi din cuptor și decojiți-i. Adăugați-i în tigaie și țineți pe foc timp de câteva minute. Turnați supa și lăsați totul la fiert timp de 10-15 minute. Puteți adăuga scorțișoară. Înainte de a servi turnați puțin ulei de măsline extravirgin.
Imunitatea sporește cu goji
Fructele de goji conțin un tip special de moleculă mare de zahăr numită polizaharidă. S-a demonstrat că aceste zaharuri cresc producția de celule albe din sânge, armata sistemului imunitar. Supa de goji e un ingredient util nu numai în timpul răcelilor și gripei, ci și pentru menținerea sistemului imunitar puternic, în general.
Ingrediente: 200 g frunze de goji, 20 g boabe de goji, 2 bucăți de ouă, 2 linguri cu sos de soia, 1 lingură cu pudră de condimente, 1/2 lingură cu ulei de susan.
Mod de preparare: se amestecă ouăle în 800 ml apă clocotită. Adăugați frunzele și fructele de goji bine spălate, apoi sosul de soia, condimentele și uleiul de susan. După două minute, supa e gata.
Salvia, bun antiinflamator
Salvia este o plantă cu reputație străveche de plantă culinară și medicinală. Este un binecunoscut leac împotriva răcelii și a gripei, având puternic efect antimicrobian, antiseptic respirator, antioxidant, antiinflamator, astringent, mucolitic (subțierea mucoasei), antispasmodic. Veţi simţi aceste beneficii mâncând o supă de salvie.
Mod de preparare: se pun zece frunze proaspete de salvie în doi litri de apă şi o frunză de dafin. Se fierbe un sfert de oră. Când e gata, în bolul aburind picuraţi ulei de măsline cu doi sau trei căţei de usturoi zdrobiţi, pătrunjel şi rozmarin, cimbru sau oregano.
Ceapa, utilă în anemii
Supa de ceapă face minuni în alergii și tulburări digestive. Este bogată în quercetină, care are o activitate antihistaminică ușoară, dar eficientă. Ceapa conține și inulină, care este un prebiotic puternic. Acest lucru va crește numărul de bacterii „bune”, care reglează practic fiecare aspect al sănătății digestive. Supa de ceapă mai ajută și în anemii, fiind bogată în fier. Subțiază sângele, în special ceapa roșie.
Ingrediente: 3 cepe, 1 morcov, 2 căței de usturoi, 1 ridiche albă mică, 2 căni cu supă de legume, 1 praf de muștar, 1 frunză de dafin, 2 linguri cu ulei de măsline, sare, piper.
Mod de preparare: se toacă mărunt ceapa. Zdrobiți cățeii de usturoi în mojar. Tocați morcovul și ridichea albă. Se încălzește tigaia cu ulei de măsline la foc mic. Adăugați ceapa, morcovul, usturoiul și ridichea albă. Se călesc legumele la foc mic. Puneți sare și piper după gust. Adăugați frunza de dafin, pudra de muștar și supa de legume. Acoperiți cratița și lăsați-o să fiarbă la foc mic circa 20 de minute. Scoateți frunza de dafin înainte de a savura supa de ceapă cu usturoi.
Legume împotriva stărilor de greață
Ghimbirul are o reputație de remediu util pentru tratamentul stărilor de greață ușoare, de la grețurile matinale până la răul de mișcare. Nu este clar cum face acest lucru, dar se crede că funcționează prin stimularea producției de sucuri digestive. Tot pentru greață se recomandă supă de legume ușor digerabilă cu morcovi, fasole verde sau cartofi.
Ingrediente: 2 cepe, pătrunjel proaspăt, piper măcinat, 450 g fasole verde, 450 g cartofi. Spălați fasolea verde apoi rumeniți-o câteva minute cu o linguriță cu unt într-o oală sub presiune. Între timp, curățați cartofii și ceapa, tăiați-le cubulețe și puneți-le în oală. Se adaugă și câteva fire de pătrunjel proaspăt, sare, piper. Acoperiți cu apă, închideți oala sub presiune și gătiți timp de 15 minute. Se sărează după gust. Puteți adăuga și un cățel de usturoi. După fierbere, mixați totul în blender.
Linte contra durerilor de cap
În caz de migrenă sau dureri de cap, este bună supa de linte cu condimente, turmeric și scorțișoară. Nu conține potențiali declanșatori ai durerilor de cap, cum ar fi lactatele, carnea procesată, nucile și ciocolata. Această supă oferă o doză bună de proteine și magneziu. Turmericul și scorțișoara joacă un rol antiinflamator. Este combinația perfectă pentru a relaxa vasele de sânge și pentru a calma durerile de cap.
Ingrediente: 1 ceapă, 2 linguri cu ulei de măsline, 1 lingură cu sare, 1 lingură cu ghimbir, 1 lingură cu piper măcinat, 1 lingură cu chimion, 200 g linte, 240 g roșii decojite, 2 țeline mici, 1 păhărel cu griș.
Mod de preparare: fierbeți lintea în apă. Între timp, se amestecă într-un castron roșiile, o ceapă și frunzele de țelină, toate tocate mărunt. Într-o tigaie mare, prăjiți țelina tăiată bucăți. Strecurați lintea, apoi adăugați-o în tigaie, la foc mediu. Adăugați sare, amestecul de condimente și cel din castron. Fierbeți totul în 2 litri de apă aproximativ 45 de minute. Între timp, fierbeți grișul în apă. Filtrați-l și adăugați-l în supă. Amestecați energic și lăsați să fiarbă timp de 30 de minute.
Ardeii iuți îmbunătățesc circulația
Ardeii iuți conțin o substanță fitochimică puternică numită capsaicină, care le conferă iuțeală. Capsaicina relaxează pereții vaselor de sânge. Cu cât vasul de sânge este mai larg, cu atât este mai scăzută presiunea în interiorul acestuia, iar circulația către extremități este îmbunătățită. Încercați această supă de ardei iuți fără carne.
Ingrediente: 2 linguri cu ulei de măsline, 4 căței de usturoi zdrobiți, 2 cepe tocate, 2 țeline mici, tăiate în bucăți mici, 1 lingură cu pudră de ardei iute, 2 lingurițe cu chimen măcinat, 1 lingură cu oțet balsamic, 1 lingură cu zahăr brun, 400 g roșii feliate, 500 ml suc de legume, 100 g brânză maturată.
Mod de preparare: încălziți uleiul de măsline într-o tigaie mare și prăjiți usturoiul, ceapa și țelina timp de zece minute. Adăugați pudra de ardei iute și chimenul, apoi oțetul, zahărul, roșiile, supa și condimentele. Se fierbe timp de zece minute. Presărați peste supă brânză rasă.
Fiertură chinezească pentru cei fără putere
Terapia alimentară este parte integrantă a medicinei tradiționale chineze care consideră că medicamentele și alimentele au o origine comună. Chinezii recomandă această supă de capră cu plante ca remediu pentru persoanele slăbite. Toate ierburile din această rețetă se concentrează pe hrănire, întărire, calmare și tonifiere. Potrivit medicinei chineze, carnea de capră hrănește sistemul digestiv și rinichii, construiește mușchii și dă putere. Se poate folosi și carne de miel. Ridichea albă este răcoritoare și detoxifiantă. Cojile uscate de mandarine îmbunătățesc digestia și reduc tusea. Angelica uscată curăță sângele. Boabele de goji întăresc funcțiile ficatului și rinichilor și protejează vederea. Rădăcina de Astragalus stimulează sistemul imunitar și reglează tensiunea arterială. De obicei, chinezii nu mănâncă plantele din supele lor terapeutice, deoarece proprietățile lor medicinale au fost extrase prin procesul de gătire.
Ingrediente: carne de capră cu os, 1 ridiche albă, 1 rădăcină mică de ghimbir, 1/4 cană cu vin de orez, 8 căni cu apă filtrată, 1/2 linguriță cu sare de mare, 10 g angelică uscată, 15 g rădăcină astragalus, 15 g boabe de goji, 3 g coji uscate de mandarină.
Mod de preparare: fierbeți bucățile de carne într-o oală de supă, schimbând apa de două ori. Scoateți carnea și fierbeți-o aparte, cu ghimbir și vin de orez timp de o oră. Adăugați restul ingredientelor și fierbeți încă o oră. Spre sfârșit, adăugați fructe de goji și apă, dacă a scăzut prea mult, fierbeți timp de 15 minute.
Pentru zilele caniculare
Ingrediente: 1 castravete lung, 2 şi 1/2 kilograme de roșii coapte, tocate, 2 ardei iuți sau 1/2 ardei gras roșu, 1/4 ceapă roșie mică, 4 căței mici de usturoi, 1/4 cană cu coriandru tocat, 3 linguri cu oțet de vin rosu, 1/2 cană cu ulei de măsline extravirgin, 1 şi 1/4 linguriță cu sare de mare, 1/4 linguriță cu piper negru proaspăt măcinat, roșii cherry și ierburi proaspete, pentru decor.
Mod de preparare: tăiați mărunt un sfert din castravete și transferați-l într-un blender. Adăugați ingredientele. Se amestecă până la omogenizare. Se condimentează după gust și se dă la rece cel puțin două ore.
Cartofii dulci fac vederea ageră
Cartofii dulci conțin un tip unic de proteine de depozitare utilizate de plantă ca sursă de hrană în diferite etape ale ciclului său de creștere. Cercetările efectuate în China au arătat că această proteină poate stimula producția de globule albe, ajutând imunitatea. Supa cremă se face ca o supă de legume obișnuită cu broccoli, conopidă, dovleac, cartofi albi, morcovi, țelină adăugând din belșug cartofi dulci. Această supă asigură 79% din necesarul zilnic de vitamina A, ceea ce înseamnă un mare ajutor pentru sănătatea vederii, a oaselor, a pielii și a sistemului imunitar.
Oasele ajută... oasele!
Supa de oase este lichidul limpede, bogat în proteine, obținut prin fierberea articulațiilor și oaselor în apă. Este simplu de preparat, dar valoarea nutritivă va varia în funcție de oasele folosite, timpul de fierbere și adaosurile incluse. Legumele, ierburile și cerealele pot fi adăugate în ultima oră de fierbere, pentru un plus de aromă și nutriție. Supa de oase este asociată cu colagenul, o proteină structurală găsită în piele, cartilaj și oase. Această supă îmbunătățește elasticitatea și aspectul pielii, crește densitatea minerală osoasă, ameliorează durerea și rigiditatea articulațiilor la pacienții cu osteoartrită.
Mod de preparare: umpleți o oală mare cu apă. Adăugați 2 până la 4 kilograme de oase de animale și, opțional, țesut conjunctiv. Se fierbe timp de până la 12 de ore. Se adaugă sare și piper după gust, ceapă, țelină, morcov, pătrunjel, cimbru și usturoi.